Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοκαριστική μαρτυρία: Παλαιστίνιοι πεθαίνουν από ασφυξία προσπαθώντας να εξασφαλίσουν φαγητό

Σοκαριστική μαρτυρία: Παλαιστίνιοι πεθαίνουν από ασφυξία προσπαθώντας να εξασφαλίσουν φαγητό

Σε μια μάρτυρία-«γροθιά στο στομάχι», μέλος των Mercy Corps δίνει μια συγκλονιστική μαρτυρία από την παροχή τροφής στη Λωρίδα της Γάζας. Πείνα, εξαθλίωση και θάνατοι. Κάθε μέρα.

Ο Waleed (ψευδώνυμο), μέλος της ΜΚΟ Mercy Corps στη Γάζα, έδωσε μια συγκλονιστική μαρτυρία για την έλλειψη τροφίμων στη βόρεια Γάζα, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια που δεν φτάνει ποτέ, καθώς δεν επαρκεί.

Λέει ότι η κατάσταση στο βορρά είναι «πολύ δύσκολη» και ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν φάει έστω ένα κομμάτι ψωμί για περισσότερο από ένα μήνα. Εν μέσω μιας κατάπαυση του πυρός που θα αργήσει ακόμα περισσότερο.

«Κάθε μέρα οι άνθρωποι πηγαίνουν ελπίζοντας να πάρουν κάποια βοήθεια και τα τανκς τους πυροβολούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα»

Ακολουθεί η -κάτι περισσότερο από σοκαριστική- ενημέρωσή του σχετικά με την έλλειψη τροφίμων, που δημοσιεύθηκε και ελέγχθηκε από το Al Jazeera.

Ομαδικός τάφος στη Ράφα.

Ο αποκλεισμός και η πείνα ως βία. Και ζήτημα ζωής ή θανάτου με τον θάνατο πανταχού παρών

Στην σύντομη μαρτυρία που έδωσε ο «Waleed» ανέφερε τα εξής: «Πολλοί περιορίζονται σε ένα μόνο γεύμα την ημέρα, το οποίο συνήθως αποτελείται από ρύζι. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα λαχανικά- δεν έχω δει ντομάτες, αγγούρια ή πατάτες εδώ και περίπου 90 ημέρες«.

«Αν κάτι είναι διαθέσιμο, δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσεις. Μια σακούλα αλεύρι, που προηγουμένως κόστιζε 35 σέκελ (9,56$), τώρα κοστίζει 600 σέκελ (164$). Το κόστος του ρυζιού, που κόστιζε 6 σέκελ (1,64$) το κιλό, τώρα είναι 17 σέκελ (4,64$). Αυτό ισχύει για όλα τα είδη»

«Αντ’ αυτού», συνέχισε την μαρτυρία του για την διανομή τροφίμων στη βόρεια Γάζα, «πρέπει να περιμένετε τα φορτηγά βοήθειας σε ένα μέρος κοντά στα τεθωρακισμένα για να βρείτε κάτι να φάτε. Κάθε μέρα οι άνθρωποι πηγαίνουν ελπίζοντας να πάρουν κάποια βοήθεια και τα τανκς ανοίγουν πυρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα».

Σε ένα απέραντο νεκροταφείο για όλες τις ηλικίες έχει μετατραπεί η Γάζα.

«Είδα δύο ανθρώπους να πεθαίνουν από ασφυξία από τον συνωστισμό στην διανομή τροφίμων»

«Από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα, η οικογένειά μου δεν έχει λάβει κανενός είδους βοήθεια. Τώρα τρώμε μόνο μια φορά την ημέρα και λέμε ότι είναι αρκετό. Τα φορτηγά με τη βοήθεια που φτάνουν στο βορρά είναι ελάχιστα και επειδή δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος για τη διαδικασία διανομής, η κατάσταση είναι εξαιρετικά χαοτική. Οι άνθρωποι συχνά σταματούν τα φορτηγά και παίρνουν απευθείας τρόφιμα από αυτά, επειδή ξέρουν ότι δεν θα πάρουν τίποτα αλλιώς».

«Πρόσφατα, πήγα να παρακολουθήσω τη διανομή βοήθειας. Ήταν πολύ θλιβερό. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν στην παραλία με την ελπίδα ότι θα έμπαιναν φορτηγά με βοήθεια και μετά από ώρες αναμονής, μπήκαν μόνο δύο φορτηγά. Για χιλιάδες πεινασμένους ανθρώπους».

«Οι άνθρωποι συνωστίζονταν γύρω τους τόσο έντονα που είδα δύο ανθρώπους να πεθαίνουν από ασφυξία από τον συνωστισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν καμία βοήθεια είτε επειδή δεν είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν να πάνε σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουν στόχος είτε επειδή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τόσους πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να πάρουν βοήθεια».

Προχθεσινή φωτογραφία από το Reuters που δείχνει ανθρώπους να παίρνουν οτιδήποτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν από το φορτηγό με την ανθρωπιστική βοήθεια. Μέχρι και τις παλέτες για να μην κοιμούνται στις λάσπες.

*Το ψευδώνυμο Waleed χρησιμοποιείται για να προστατεύσει τον μάρτυρα και την οικογένειά του. Μένει στην πόλη της Γάζας.

Πηγή φωτογραφίας: Mercy Corps/Eyad Baba

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024