Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κατάρ: Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για φαρμακευτική βοήθεια στη Γάζα προς ομήρους και Παλαιστίνιους αύριο

Κατάρ: Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για φαρμακευτική βοήθεια στη Γάζα προς ομήρους και Παλαιστίνιους αύριο

Το Ισραήλ και η Χαμάς με την διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας έκλεισαν συμφωνία για παράδοση φαρμακευτικής βοήθειας σε ομήρους και πολίτες στη Γάζα.

Με διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τη μεταφορά φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ. Το Κατάρ αναφέρει ότι τα φάρμακα αναμένεται να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη.

Παράλληλα και πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν εντατικές συνομιλίες που διεξάγονται με αξιωματούχους του Κατάρ στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Οι περισσότερες εκ των σημερινών εξελίξεων προέκυψαν ή οριστικοποιήθηκαν στις συνομιλίες του Νταβός στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Μέσα από αυτή την συμφωνία αναμένεται να επωφεληθούν τόσο οι όμηροι όσο και χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Από αύριο κιόλας θα καταφθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, για ομήρους και κατοίκους.

Οι μέχρι τώρα ασφαλείς πληροφορίες

Η συμφωνία προβλέπει την παράδοση φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στις «πιο πληγείσες και ευάλωτες περιοχές» της Γάζας με αντάλλαγμα την παράδοση φαρμάκων σε ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα. Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να επιτραπεί η παράδοση φαρμάκων σε ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και η μεταφορά βοήθειας στους κατοίκους του πολιορκημένου παλαιστινιακού εδάφους, ανακοίνωσε το Κατάρ.

Η συμφωνία προβλέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στις «πιο πληγείσες και ευάλωτες περιοχές» της Γάζας με αντάλλαγμα την παράδοση φαρμάκων σε ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς, την ομάδα που κυβερνά τη Γάζα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ματζέντ αλ-Ανσάρι, δήλωσε ότι τα φάρμακα και η βοήθεια θα αναχωρήσουν από τη Ντόχα την Τετάρτη για την αιγυπτιακή πόλη El Arish, προκειμένου να προετοιμαστούν για την παράδοσή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε ακόμα πως η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση του Κατάρ σε συνεργασία με τη Γαλλία.

Νωρίτερα, ο Philippe Lalliot, επικεφαλής του Κέντρου Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο οργανώνει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν εδώ και εβδομάδες και η αρχική ιδέα είχε προέλθει από τις οικογένειες ορισμένων από τους Ισραηλινούς ομήρους. «Ο Δρ αλ-Ανσάρι τόνισε το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση των προσπαθειών με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους (…) ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικά θέματα και την ιατρική εκκένωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κατάρ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία επετεύχθη με την διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας.

Η φαρμακευτική βοήθεια προς τους ομήρους και τους βομβαρδισμένους πολίτες

Σε κάθε έναν από τους 45 ομήρους θα παραδίδονταν ειδικά ιατρικά πακέτα για αρκετούς μήνες, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στη Γαλλία. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα συντονίσει επί τόπου. Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση με καταστροφικούς βομβαρδισμούς, πολιορκία και χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Συνολικά οι τραυματίες από τις ισραηλινές αεροποιρικές επιδρομές είναι περίπου 70.000, πολλοί εκ των οποίων χρειάζονται επείγουσα φαρμακευτική βοήθεια.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ βρισκόταν στη Ντόχα τις τελευταίες ημέρες συζητώντας μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024