Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Εξαιρετικά απαισιόδοξοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα

Ισραήλ: Εξαιρετικά απαισιόδοξοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα

«Το Ισραήλ είναι απίθανο να τηρήσει τη δέσμευση της συμφωνίας για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι σε ισραηλινό μέσο. Πρόβλημα οι εξονυχιστικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τον Γιακόμπ Ματζίντ των Times of Israel, ενώ το Ισραήλ συμφώνησε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς να επιτρέψει την είσοδο σε τουλάχιστον 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα την ημέρα, δεν θα μπορέσει να το τηρήσει.

Οι μηχανισμοί παράδοσης βοήθειας που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι IDF είναι απίθανο να επιτρέψουν τον πολλαπλασιασμό της βοήθειας στον βαθμό που συμφώνησαν, δηλώνουν  οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν πιστεύουμε πως το Ισραήλ θα μπορέσει να τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας με τα σημερινά δεδομένα»

Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον πιέζει το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να διευκολύνει την είσοδο μεγαλύτερη ποσότητας βοήθειας στον θύλακα τόσο κατά τη διάρκεια της τετραήμερης και πλέον εκεχειρίας όσο και πέραν αυτής, λένε οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Αντί για 100 φορτηγά την ημέρα, χρειάστηκε περισσότερο από μια εβδομάδα

Οι διεθνείς φορείς προσπάθησαν να αρκεστούν μόνο στη Ράφα, αλλά μόνο σε αρκετές ημέρες από το άνοιγμά της ο αριθμός των φορτηγών ξεπέρασε τον αρχικά καθορισμένο στόχο των 100 φορτηγών ημερησίως.

Οι δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αναφέρουν διάφορους λόγους για τον μη ικανοποιητικό όγκο της βοήθειας που μπόρεσε να εισέλθει στη Γάζα μέσω της Ράφα, επισημαίνοντας πρώτα το περίπλοκο σύστημα επιθεώρησης, το οποίο προβλέπει ότι τα ήδη επιθεωρημένα φορτηγά στην Αίγυπτο εισέρχονται στη συνέχεια στο πέρασμα Νιτζάνα του Ισραήλ, όπου εξετάζονται από τις ισραηλινές αρχές πριν επιστρέψουν στην Αίγυπτο και μεταφερθούν μέσω της Ράφα.

Αυτός ο πρόσθετος γύρος επιθεωρήσεων δεν υπήρχε πριν από τον πόλεμο, αλλά το Ισραήλ επέμεινε στην προσθήκη του κατά τον τελευταίο μήνα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης προβλήματα με το αεροδρόμιο Ελ-Αρίς της Αιγύπτου, το οποίο είναι το μόνο που δέχεται φορτία βοήθειας που στη συνέχεια οδηγούνται στη Γάζα μέσω της Ράφα.

Το αεροδρόμιο διαθέτει μόνο έναν διάδρομο προσγείωσης και πολύ περιορισμένο χώρο στάθμευσης, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για τις μαζικές παραδόσεις που απαιτούνται για τον παράκτιο θύλακα.

Το αεροδρόμιο Ελ Αρίς έχει μονάχα έναν αεροδιάδρομο και λίγα στέγαστρα και δεν ενδείκνυται για μεγάλες σε ποσότητα παραδόσεις βοήθειας.

«Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να συνεχίσει να εγείρει το αίτημα για την επαναλειτουργία του περάσματος Κερέμ Σαλόμ», λένε οι δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης

Η απόρριψη του αιτήματος από το Ισραήλ ήταν «πραγματικά προβληματική, διότι το επίπεδο της βοήθειας που πηγαίνει τώρα στη Γάζα είναι εντελώς μη βιώσιμο», καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται και περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από τη βοήθεια, προειδοποιεί ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος προσθέτει ότι η άρνηση επαναλειτουργίας του Κερέμ Σαλόμ είναι «εντελώς πολιτική», δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη χορήγηση βοήθειας στη Γάζα μέσω αυτού του περάσματος.

Η κατάσταση σύμφωνα με τον UNRWA είναι απελπιστική, καθώς η ποσότητα τροφίμων που περνά είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τις 500 νταλίκες ημερησίως που κατέφθαναν πριν τον πόλεμο στη Γάζα.

Ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν περισσότερο εκτεθειμένη στην κριτική της δεξιάς βάσης της όταν ο πρωθυπουργός συμφώνησε για πρώτη φορά να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας μέσω της Ράφα τον περασμένο μήνα, αφού είχε ορκιστεί ότι δεν θα το έκανε. Αλλά με τη Ράφα να λειτουργεί πλέον, το άνοιγμα του Κερέμ Σαλόμ συνοδεύεται από πολύ μικρότερο πολιτικό ρίσκο.

«Οι Ισραηλινοί, δικαίως, έκαναν λόγο να τονίσουν τη βοήθεια που επέτρεψαν να εισέλθει, αναγνωρίζοντας ότι αυτό τους δίνει μεγαλύτερη διεθνή νομιμοποίηση για να συνεχίσουν τη στρατιωτική επιχείρηση», λέει ο δεύτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Αλλά δεν μπορεί να είναι απλώς ένα σημείο συζήτησης».

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024