Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νέο προϋπολογισμό προσθέτοντας 15 δισ. δολάρια για τον πόλεμο

Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νέο προϋπολογισμό προσθέτοντας 15 δισ. δολάρια για τον πόλεμο

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ φέτος, προστέθηκαν ακόμη 15 δισ. δολάρια για ζητήματα που άπτονται του πολέμου.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη Δευτέρα αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό του 2024 με τροποποιήσεις που προσθέτουν 55 δισεκατομμύρια σέκελ (15 δισ. δολάρια ή 13,7 δισ. ευρώ) για ως επί το πλείστον πολεμικές δαπάνες, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης να συμπληρώνει 100 ημέρες την Κυριακή, ο τροποποιημένος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει περισσότερα χρήματα για την άμυνα και την αποζημίωση όσων επλήγησαν από τη σύγκρουση, μαζί με υψηλότερα κονδύλια για την υγειονομική περίθαλψη, την αστυνομία, την πρόνοια και την εκπαίδευση.

Η έγκριση του προϋπολογισμού είναι βέβαιο πως θα αναστατώσει την Τράπεζα του Ισραήλ, η οποία έχει ζητά αυξήσεις φόρων και περικοπή δαπανών

«Αλλάξαμε τις προτεραιότητες ώστε κάθε έφεδρος και κάθε μαχητής και η οικογένειά του να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που τον στηρίζει και τον φροντίζει πλήρως», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς μετά την ψηφοφορία.

Ισραηλινός στρατιώτης εκτοξεύει drone στα σύνορα με τη Γάζα.

Οι διαμάχες για τον προϋπολογισμό και οι αρνήσεις περικοπών

Η έγκριση ήρθε μετά από συζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από 24 ώρες, κατά την οποία η ψηφοφορία καθυστέρησε από τους υπουργούς που δεν ήταν ικανοποιημένοι με το επίπεδο των περικοπών στον προϋπολογισμό ορισμένων υπουργείων που αποσκοπούσαν στην αντιστάθμιση των πρόσθετων πολεμικών δαπανών. Στο τέλος, ορισμένες προγραμματισμένες περικοπές στην υγεία και την εσωτερική ασφάλεια καταργήθηκαν για να εξασφαλιστεί η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Συνολικά, οι συνολικές δαπάνες το 2024 θα ανέλθουν σε 582 δισεκατομμύρια σέκελ, περίπου 70 δισεκατομμύρια περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό και μετά από 20 δισεκατομμύρια σέκελ οριζόντιων μειώσεων. Το υπουργείο προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ φέτος. Το Ισραήλ ενέκρινε πέρυσι έναν διετή προϋπολογισμό για το 2023 και το 2024, αλλά ο πόλεμος στη Γάζα ταρακούνησε τα οικονομικά της κυβέρνησης, απαιτώντας αλλαγές στον προϋπολογισμό και πρόσθετες δαπάνες.

Οι υπουργοί της Εθνικής Ενότητας, ενός μικρού κεντρώου κόμματος του οποίου ηγείται ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μπένι Γκαντζ, και το οποίο συμμετείχε σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης κατά την έναρξη του πολέμου, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα για μείωση των υπουργείων και πάγωμα των μισθών των βουλευτών.

Τεθωρακισμένο σε διαδικασία αποχώρησης από την Λωρίδα της Γάζας, ενώ έτερο τεθωρακισμένο τον καλύπτει.

Η κομματική χρηματοδότηση υπέρ των υπέρ-εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων

Το κόμμα του Γκαντζ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι τα λεγόμενα κονδύλια του συνασπισμού δεν μειώθηκαν περισσότερο, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιδειχθεί «εθνική υπευθυνότητα» πριν ο προϋπολογισμός εγκριθεί πλήρως από το κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο προϋπολογισμός έχει γίνει πολιτικά φορτισμένος, ιδίως όσον αφορά τις πληρωμές που συμφώνησε ο Νετανιάχου στο πλαίσιο της συμφωνίας συνασπισμού του 2022 με τον Σμότριχ και τους επικεφαλής άλλων θρησκευτικών κομμάτων. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε την παραχώρηση 8 δισεκατομμυρίων σέκελ (2,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου 1,98 δισ. ευρώ) για τα υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα υπέρ των εποίκων το 2024. Σύμφωνα με ένα σχέδιο προϋπολογισμού, μόνο 2,5 δισεκατομμύρια σέκελ από αυτά θα περικοπούν, παρά τις ανάγκες χρηματοδότησης του πολέμου.

Η έγκριση του προϋπολογισμού είναι επίσης πιθανό να αναστατώσει την Τράπεζα του Ισραήλ, η οποία έχει παροτρύνει την κυβέρνηση να περικόψει περισσότερες δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους για να αποτρέψει τη διόγκωση του ελλείμματος.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024