Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απέπλευσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» - Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ και η αποστολή

Απέπλευσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» – Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ και η αποστολή

«Με την συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο Δένδιας

Απέπλευσε λίγο πριν τις 10  του βράδυ η Φρεγάτα ΥΔΡΑ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Σε αυτή την ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από την Γερμανία και από την Γαλλία, ενώ το στρατηγείο στην Λάρισα παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδα».

Οι εικασίες για την ημερομηνία του απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ, αλλά και για την αποστολή που θα κληθεί να υπηρετήσει, αρχικά για την επιχείρηση Prosperity Guardian στις 21 Δεκεμβρίου, ξεκίνησαν από την ημέρα που ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απόφαση η Ελλάδα να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, απέναντι στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Λίγο πριν τον απόπλου

Η Ελλάδα επέλεξε ως μέλος της ΕΕ, συμμετοχή στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», εφόσον αυτή αποφασίστηκε, και όχι στην Prosperity Guardian, με το Νίκο Δένδια να προτείνει – και τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν – τη Λάρισα ως Στρατηγείο της EUNAVFOR ASPIDES. Διοικητής της επιχείρησης όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα είναι ο έλληνας αρχιπλοίαρχος Βασίλης Γρυπάρης.

Η φρεγάτα ξεκίνησε το μεγάλο της ταξίδι

ΚΥΣΕΑ

Το «πράσινο φως» για τον απόπλου της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», από τη Σαλαμίνα, με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, δόθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό. Με τη λήξη του ΚΥΣΕΑ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό, Δημήτρη Χούπη και τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Δημήτρη Κατάρα, βρέθηκε στη Σαλαμίνα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προετοιμασίες και να ευχηθεί στο πλήρωμα «καλή επιτυχία», «λίγες ώρες» προτού αποπλεύσει, όπως αποκάλυψε ο Δένδιας για να συμπληρώσει πως «στις προθέσεις μου είναι να έρθω να σας δω και εκεί που θα είστε»…

Αναχωρεί η «ΥΔΡΑ»

Πληροφορίες τοποθετούσαν τον απόπλου της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» για την Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», αργά το βράδυ της Δευτέρας. Αρχικά για τη Σούδα και στη συνέχεια για την Ερυθρά Θάλασσα.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές υπογράμμιζαν στο in ότι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» αναχωρεί διαθέτοντας όλα τα συστήματα αυτοπροστασίας, ενώ σημείωναν ότι έχει τοποθετηθεί και σύστημα αντι – drone. Επέμεναν δε ότι η φρεγάτα θα αναλάβει αποστολές ανάλογες των δυνατοτήτων της.

ΜΕΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», μία από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου MEKO 200HN όπως και οι άλλες του ίδιου τύπου, έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αποστολών εναντίον σκαφών επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς διαθέτουν πυροβόλο Mk.45,  αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), πυραύλους RGM-84 Harpoon, τορπιλοσωλήνες Mk.32 για προσβολή υποβρυχίων με τορπίλες τύπου Mk.46, δύο συστήματα Phalanx CIWS (Οπλικό Σύστημα Εγγύς Προστασίας).

Η φρεγάτα θα φέρει επίσης ένα ελικόπτερο Aegean Hawk.

Πλήρως στελεχωμένη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φρεγάτα αναχωρεί με τον ανώτατο αριθμό πληρώματος που φτάνει τα 200 άτομα περίπου. Στο πλήρωμα που θα βρίσκεται στη φρεγάτα θα είναι και δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η «ΥΔΡΑ», στο πλαίσιο του «καθαρά αμυντικού χαρακτήρα» της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», όπως αναφέρεται και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ αναμένεται να συμμετέχει σε αποστολές που αφορούν την συνοδεία πλοίων.

Εθνικό Συμφέρον

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν την ευρωπαϊκή διάσταση της επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΔΕΣ». Με τον Δένδια να τονίζει προς το προσωπικό της φρεγάτας, πως «με την συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον.

»Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης.

»Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην οποία συμμετέχετε είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της».

Επικίνδυνη εξέλιξη

Το ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιο του ότι «η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή της φρεγάτας “Ύδρα” άμεσα στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της  χώρας σε μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι η «η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά επιπλέον καθιστούν το λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε στόχο αντιποίνων».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024