Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερυθρά Θάλασσα: Στα Χανιά ο Γερμανός υπουργός Άμυνας για την επιχείρηση «Ασπίδες» - Ξεκινά η αποστολή

Ερυθρά Θάλασσα: Στα Χανιά ο Γερμανός υπουργός Άμυνας για την επιχείρηση «Ασπίδες» – Ξεκινά η αποστολή

Ο Μπόρις Πιστόριους ήρθε να εμψυχώσει το πλήρωμα της φρεγάτας «Hessen» που θα συμμετάσχει στη ναυτική αποστολή κατά των Χούθι - Δόθηκε το «πράσινο» φως από την ΕΕ - Οι λόγοι που την καθιστούν επικίνδυνη

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας μπαίνει η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES), η οποία προγραμματίζεται να αποπλεύσει για την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το βράδυ της Δευτέρας αφίχθη στα Χανιά ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Ο Πιστόριους έφτασε στο νησί της Κρήτης συνοδευόμενος από βουλευτή του γερμανικού κοινοβουλίου και αξιωματούχους λίγο πριν την αναχώρηση της στρατιωτικής αμυντικής επιχείρησης «Ασπίδες». Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, μοναδικός και ουσιαστικός σκοπός της επίσκεψης του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας είναι να εμψυχώσει το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας «Hessen» η οποία την Κυριακή 18/2 κατέπλευσε στην ναυτική βάση στο Μαράθι.

Στη μάχη με τους Χούθι και η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα»

Ο λόγος της επίσκεψης είναι το ότι η εν λόγω γερμανική φρεγάτα θα συμμετάσχει στην ναυτική αρμάδα της Ευρώπης που θα πλεύσει στην Ερυθρά θάλασσα στο πλαίσιο απόφασης των υπουργών Εξωτερικών για να διασφαλίσουν τα εμπορικά πλοία έναντι των επιθέσεων από τους Χούθι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα της φρεγάτας το πρωί της Τρίτης 20/02, θα αναχωρήσει απευθείας από τα Χανιά.

Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» που θα συμμετάσχει στην αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα

Επικίνδυνη, αλλά απαραίτητη η ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Η επιχείρηση «Ασπίδες», που έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη αποστολή, γιατί αναμένεται αντίδραση από τους Χούθι και οι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων είναι προετοιμασμένοι να υπάρξουν άμεσες και έμμεσες επιθέσεις, από βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενα θαλάσσια σκάφη καμικάζι.

Άλλωστε, για αυτόν το λόγο η Γερμανία στέλνει στην ευρωπαϊκή αποστολή την πανίσχυρη φρεγάτα Hessen στην οποία επιβαίνουν 240 στρατιώτες, άνδρες και γυναίκες και μία πλήρως εξοπλισμένη ιατρική ομάδα.

Έως και 240 στρατιώτες μπορούν να επιβιβαστούν στη γερμανική φρεγάτα «Hessen»

Τι διαθέτει η φρεγάτα «Hessen»

-ναυτικό πυροβόλο τύπου Oto Melara των 76 χιλιοστών
-δύο πυροβόλα των 27 χιλιοστών
-δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες για τορπίλες τύπου MU90
-δύο τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας – επιφανείας τύπου Harpoon
-δύο πυραυλικά συστήματα εγγύς προστασίας RAM
-και σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου Mk.41 με 32 κελιά εκ των οποίων, τα 24 χρησιμοποιούνται για βλήματα επιφανείας – αέρος τύπου SM-2, και τα άλλα οκτώ χρησιμοποιούνται για βλήματα επιφανείας – αέρος τύπου ESSM.

Στην αρμάδα θα συμμετάσχει και η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα», καθώς και σκάφη του πολεμικού ναυτικού από Γαλλία και Ιταλία.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προστασία των εμπορικών πλοίων που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα, τη ναυτική οδό που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Μετά από τέσσερις μήνες επιθέσεων από την πλευρά των Χούθι, με ορμητήριο την Υεμένη, η ναυτική αποστολή «Ασπίδες» κρίθηκε απαραίτητη και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα να ξεκινήσει την αποστολή της στην Ερυθρά θάλασσα.

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για την επιχείρηση «Ασπίδες» υπό ελληνική διοίκηση

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ότι σήμερα ξεκινά επισήμως η επιχείρηση «Ασπίδες«, «μια στρατιωτική αμυντική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Οι «Ασπίδες» γρήγορη και ισχυρή αντίδραση στην συμπεριφορά των Χούθι»

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ξεκίνησαν επτά αποστολές. Στην προηγούμενη θητεία (σ.σ. του προκατόχου μου) δεν χρειάστηκε να ξεκινήσουν τόσες πολλές, νομίζω ήταν μόνο μία. Σε τέσσερα χρόνια χρόνια ξεκινήσαμε επτά, στρατιωτικές και πολιτικές αποστολές» επισήμανε ο κ. Μπορέλ. Η επιχείρηση «Ασπίδες» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει στόχο να συνδράμει στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Υπογράμμισε τέλος ότι «πρόκειται για γρήγορη και ισχυρή αντίδραση στην συμπεριφορά των Χούθι, οι οποίοι εξαπολύουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή».

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024