Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε Ελλάδα και Ιταλία η διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες» - Τι είπε ο Δένδιας με τον Ιταλό πρεσβευτή

Σε Ελλάδα και Ιταλία η διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες» – Τι είπε ο Δένδιας με τον Ιταλό πρεσβευτή

Η Ελλάδα έχει δηλώσει σαφώς την πρόθεση της να είναι παρούσα στην Ερυθρά Θάλασσα

Ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας παραμένει η συμμετοχή της χώρας στις επιχειρήσεις που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Με την Αθήνα να έχει ήδη προτείνει στις Βρυξέλλες το Στρατηγείο της Λάρισας να γίνει το Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ διεκδικεί και σύμφωνα με πληροφορίες, να αναμένεται να εξασφαλίσει, ο διοικητής της επιχείρησης εν όρμω να είναι Έλληνας.

Ο Ιταλός πρεσβευτής στο Υπουργείο Άμυνας

Την Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το νέο πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα, Πάολο Κουκούλι. Στο επίκεντρο σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν «οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, και, στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνές Δικαίου της Θάλασσας». Με το Δένδια να ευχαριστεί για την στήριξη από την Ιταλία, της πρότασης της Ελλάδας για το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης “ΑΣΠΙΔΕΣ”, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ελληνική συμμετοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει σαφώς την πρόθεση της να είναι παρούσα στην Ερυθρά Θάλασσα, με μία φρεγάτα και δύο «καπέλα». Δηλώνοντας δηλαδή παρούσα τόσο στην έκκληση των ΗΠΑ να λάβει μέρος στην επιχείρηση Prosperity Guardian, αλλά και στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ, όπου διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο.

Ταγιάνι για «Ασπίδες»

Στην ευρωπαϊκή «Ασπίδες» αναφέρθηκε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιος Ταγιάνι, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, σημειώνοντας ότι η εν όρμω διοίκηση θα είναι ελληνική και η εν πλω ιταλική.

Όπως ανέφερε ο Ταγιάνι συγκεκριμένα «τα ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται για την συγκεκριμένη επιχείρηση βήμα –βήμα. Θα έχουμε το επιχειρησιακό κόμματι της αποστολής, «εν πλω», αλλά η κεντρική διοίκηση από ξηράς επιχείρησης θα έχει έδρα την Ελλάδα». Όπως είπε η Ιταλία θα συμμετέχει, αρχικά, με το αντιτορπιλικό Caio Duilio. «Στην επιχείρηση αυτή, θα είμαστε μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Ωστόσο, θα πρέπει να ενταχθούν και άλλες χώρες της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγιάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, επισήμως μέχρι στιγμής,  η Γαλλία φέρεται να διορίζει τον υποδιοικητή στο Στρατηγείο της Λάρισας.

Γεωπολιτική διάσταση

Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και για το Μέγαρο Μαξίμου, να δίνει έμφαση στην γεωπολιτική διάσταση της ελληνικής παρουσίας. Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο Δένδιας μάλιστα συνέδεσε την επιθυμία της Ελλάδας να υπάρχει αμυντικός βραχίονας και ευρωπαϊκή αμυντική συνείδηση και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με τους «αμφιλεγόμενους γείτονες» της χώρας. Γιατί όπως είπε η Αθήνα θέλει όταν έχει θέματα «με αυτούς τους αμφιλεγόμενους γείτονες, η Ευρώπη να υπάρχει να έχει αμυντικό βραχίονα. Δεν θέλουμε η Ευρώπη να λέει μόνο ας πάνε οι αμερικανοί να βρουν άκρη» (ΣΚΑΙ).

Ανακοινώσεις στο ΣΕΥ

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένονται στις 19 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μετά το οποίο εκτιμάται ότι οι Βρυξέλλες θα είναι σε θέση να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Αποφάσεις οι οποίες συνδέονται και με το πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας και στην επιχείρηση Prosperity Guardian και την αποστολή που θα έχει η φρεγάτα «Ύδρα» στην περιοχή.

Με αρμόδιες πηγές να επιμένουν να υπογραμμίζουν ότι το ελληνικό καράβι θα είναι εξοπλισμένο για την αυτοπροστασία του και η αποστολή του θα είναι ανάλογη των δυνατοτήτων του.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024