Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραηλινός σκηνοθέτης δέχεται απειλές θανάτου αφού η Γερμανία αποκάλεσε τη Berlinale «αντισημιτική»

Ισραηλινός σκηνοθέτης δέχεται απειλές θανάτου αφού η Γερμανία αποκάλεσε τη Berlinale «αντισημιτική»

«Το να στέκεσαι σε γερμανικό έδαφος ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος και να ζητάς κατάπαυση του πυρός - και στη συνέχεια να σε χαρακτηρίζουν αντισημίτη, είναι εξοργιστικό» δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Ένας Ισραηλινός κινηματογραφιστής που κέρδισε ένα από τα κορυφαία βραβεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός της τελετής απονομής των βραβείων από Γερμανούς αξιωματούχους ως «αντισημιτικής» προκάλεσε απειλές θανάτου και εκφοβισμό μελών της οικογένειάς του, με αποτέλεσμα να αναβάλει τα σχέδιά του να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Ο 29χρονος Yuval Abraham, τιμήθηκε το Σάββατο με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Berlinale για το No Other Land, το οποίο καταγράφει την εξάλειψη των παλαιστινιακών χωριών στο Masafer Yatta στη Δυτική Όχθη.

Ο Παλαιστίνιος συνεργάτης του Abraham στην παραγωγή ταινιών, ο Basel Adra, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής του Σαββάτου ότι δυσκολεύεται να γιορτάσει την επιτυχία της ταινίας του, ενώ οι άνθρωποι στη Γάζα «σφαγιάζονται και κατακρεουργούνται», και κάλεσε τη Γερμανία να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

Η ευχαριστήρια ομιλία του Abraham, στην οποία κατήγγειλε μια «κατάσταση απαρτχάιντ» και ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ήταν μία από τις πολλές στιγμές κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, στις οποίες οι κινηματογραφιστές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη. Προκάλεσε κατακραυγή στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την επόμενη ημέρα, με αρκετούς πολιτικούς να ισχυρίζονται ότι οι ομιλίες ήταν «αντισημιτικές».

«Το να στέκεσαι σε γερμανικό έδαφος ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος και να ζητάς κατάπαυση του πυρός – και στη συνέχεια να σε χαρακτηρίζουν αντισημίτη, δεν είναι μόνο εξοργιστικό, αλλά κυριολεκτικά θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Εβραίων», δήλωσε ο Abraham στην εφημερίδα Guardian.

«Δεν ξέρω τι προσπαθεί να μας κάνει η Γερμανία», πρόσθεσε. «Αν αυτός είναι ο τρόπος της Γερμανίας να αντιμετωπίσει την ενοχή της για το Ολοκαύτωμα, την απογυμνώνουν από κάθε νόημα».

«Βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από εμένα»

Ο Abraham δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στο Ισραήλ την επομένη της τελετής λήξης, αλλά ότι άλλαξε τα σχέδια του κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Ελλάδα, όταν έμαθε ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν την ομιλία του ως αντισημιτική, με ορισμένα να επικαλούνται Γερμανούς αξιωματούχους.

Εκτός από τις απειλές θανάτου που δέχτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Abraham δήλωσε ότι αρκετά άτομα εμφανίστηκαν στην οικία των μελών της οικογένειάς του στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να εκκενώσουν το σπίτι φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Ο Παλαιστίνιος συνεργάτης του Abraham στην παραγωγή ταινιών, ο Basel Adra, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής του Σαββάτου ότι δυσκολεύεται να γιορτάσει την επιτυχία της ταινίας του, ενώ οι άνθρωποι στη Γάζα «σφαγιάζονται και κατακρεουργούνται», και κάλεσε τη Γερμανία να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ. Ο Abraham δήλωσε ότι ανησυχεί για την ασφάλεια του Adra, ο οποίος έκτοτε επέστρεψε στο χωριό του στη Δυτική Όχθη, το οποίο περιβάλλεται από ισραηλινούς οικισμούς.

«Ο Basel ζει υπό κατοχή και ο στρατός ή οι έποικοι μπορούν να τον εκδικηθούν ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Abraham. «Βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από εμένα».

Οι αντιδράσεις κατά της τελετής της Berlinale στη Γερμανία περιλάμβαναν επίσης εκκλήσεις για την παραίτηση της υφυπουργού Πολιτισμού, της πολιτικού του κόμματος των Πρασίνων Κλαούντια Ροθ, η οποία εθεάθη να χειροκροτεί την ομιλία του Abraham και του Adra σε πλάνα από την εκδήλωση.

*Με πληροφορίες από Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024