Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Berlinale»: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποκλείει από το γκαλά πολιτικούς του AfD

«Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Berlinale»: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποκλείει από το γκαλά πολιτικούς του AfD

Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε μετά την αποκάλυψη μιας μυστικής συνάντησης των πολιτικών του AfD με νεοναζί εξτρεμιστές, στην οποία συζήτησαν ένα «γενικό σχέδιο» για μαζικές απελάσεις.

Οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου απέκλεισαν πέντε πολιτικούς του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) από το γκαλά των εγκαινίων της επόμενης εβδομάδας στη γερμανική πρωτεύουσα, επικαλούμενοι πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα φημολογούμενα σχέδια μαζικών απελάσεων του AfD.

Το 2019, ο τότε διευθυντής της Berlinale, Dieter Kosslick, είχε καλέσει ρητά όλα τα μέλη του AfD να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, παροτρύνοντάς τα να δουν μια ταινία για την πραγματικότητα της ζωής στο γκέτο της Βαρσοβίας

«Ιδιαίτερα υπό το φως των αποκαλύψεων που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με ρητά αντιδημοκρατικές θέσεις μελών του AfD, είναι σημαντικό για εμάς – ως Berlinale και ως ομάδα – να πάρουμε μια ξεκάθαρη θέση υπέρ μιας ανοιχτής δημοκρατίας», δήλωσαν οι Mariëtte Rissenbeek και Carlo Chatrian, οι διευθυντές του φεστιβάλ κινηματογράφου, το οποίο είναι γνωστό ως Berlinale.

«Ως εκ τούτου, στείλαμε σήμερα επιστολή σε όλους τους προηγουμένως προσκεκλημένους πολιτικούς του AfD και τους ενημερώσαμε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Berlinale».

Mαζικές απελάσεις σε περίπτωση που το κόμμα έρθει στην εξουσία;

Ο πρόεδρος του AfD στο Βερολίνο και ο εκπρόσωπός του για θέματα πολιτισμού είχαν προηγουμένως προσκληθεί να παρευρεθούν στην εναρκτήρια βραδιά του φεστιβάλ στο πλαίσιο μιας τυπικής πρόσκλησης προς 100 βουλευτές του Βερολίνου από όλο το κομματικό φάσμα.

Ενώ η συμπερίληψη του AfD σε αυτές τις προσκλήσεις δεν έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη στις προηγούμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, η φετινή Berlinale ανοίγει μια έντονη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον η αυξημένη ριζοσπαστικοποίηση του αντιμεταναστευτικού κόμματος – και η παράλληλη άνοδος στις δημοσκοπήσεις – αποτελεί θεμελιώδη απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα της Γερμανίας.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης μετά τις Κάννες και τη Βενετία, ξεκινά την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Small Things Like These

Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε από δημοσιεύματα του περασμένου μήνα σχετικά με μια μυστική συνάντηση στην οποία πολιτικοί του AfD και νεοναζί εξτρεμιστές συζήτησαν ένα «γενικό σχέδιο» για μαζικές απελάσεις σε περίπτωση που το κόμμα έρθει στην εξουσία. Το AfD δεν αρνήθηκε ότι η απομάκρυνση Γερμανών πολιτών συζητήθηκε σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά απλώς επέμεινε ότι δεν είχαν τεθεί σοβαρά υπό συζήτηση.

«Θα πληρώσω το εισιτήριο για τον καθένα τους»

Την περασμένη εβδομάδα, μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από περισσότερους από 200 επαγγελματίες του κινηματογράφου, κυρίως από τη γερμανική βιομηχανία, εξέφρασε τη διαφωνία της ενάντια στην πρόσκληση του AfD να παρευρεθεί στο γκαλά έναρξης, λέγοντας ότι αυτό ήταν «ασύμβατο» με τη δέσμευση του φεστιβάλ να είναι ένας τόπος «ενσυναίσθησης, ευαισθητοποίησης και κατανόησης».

Μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη, οι διοργανωτές της Berlinale είχαν επιμείνει στην απόφαση τους και είχαν λάβει την υποστήριξη της ομοσπονδιακής επιτρόπου για τον πολιτισμό της Γερμανίας, της πολιτικού των Πρασίνων Claudia Roth. Εκπρόσωπος της Roth δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η πρόσκληση ήταν «σύμφωνη με τη δημοκρατική πρακτική και τον σεβασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Το 2019, ο τότε διευθυντής της Berlinale, Dieter Kosslick, είχε καλέσει ρητά όλα τα μέλη του AfD να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, παροτρύνοντάς τα να δουν μια ταινία για την πραγματικότητα της ζωής στο γκέτο της Βαρσοβίας. «Θα πληρώσω το εισιτήριο για τον καθένα τους», δήλωσε ο Kosslick, ο οποίος τότε είχε επαινεθεί ευρέως για τα σχόλιά του.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης μετά τις Κάννες και τη Βενετία, ξεκινά την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Small Things Like These, που βασίζεται στο ιστορικό μπεστ σέλερ της Ιρλανδής συγγραφέως Κλερ Κίγκαν.

Με πληροφορίες από Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου Mariette Rissenbeek και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου Carlo Chatrian παραχωρούν συνέντευξη Τύπου ενόψει του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Berlinale στο Βερολίνο, Γερμανία, 22 Ιανουαρίου 2024. REUTERS/Liesa Johannssen

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024