Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Γάζα: Στις 29.954 οι νεκροί - «Τα παιδιά λιμοκτονούν», «τα δολοφονούν σε αργή κίνηση»

Γάζα: Στις 29.954 οι νεκροί – «Τα παιδιά λιμοκτονούν», «τα δολοφονούν σε αργή κίνηση»

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Συνεχίζονται οι συνομιλίες για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομήρους ωστόσο υπάρχει απαισιοδοξία για την έκβασή τους

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι «συστηματικά τους αρνούνται» πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας με τα κονβόι να δέχονται πυρά στην προσπάθειά τους να φτάσουν στους πεινασμένους Παλαιστίνιους.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας – περίπου 576.000 άνθρωποι – είναι ένα βήμα μακριά από τον λιμό.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τα παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση και ότι η «κλιμακούμενη πείνα» θα μπορούσε να «σκοτώσει χιλιάδες» μέσα σε λίγες ημέρες, εάν δεν εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF παραδέχθηκαν ότι χτυπήθηκε βάση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο από αντιαρματικό πύραυλο.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:12 Η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται για 146 ημέρες, πάνω από 30.000 οι νεκροί

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:40 «Συνεργασία» Μακρόν – Σαλμάν για μια διαρκή ειρήνη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος να «συνεργαστεί» με το Ριάντ για να δημιουργηθούν «οι συνθήκες προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο γάλλος πρόεδρος και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβαν πως θεωρούν και οι δυο «επείγουσα ανάγκη να συναφθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, πάντα κατά το Ελιζέ.

05:10 Δύο νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν δυο ανθρώπους στον νότιο Λίβανο χθες Τετάρτη το βράδυ, μετέδωσε λιβανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε νωρίτερα ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ από το λιβανικό έδαφος, καθώς οι εχθροπραξίες στα σύνορα εντείνονται.

«Εχθρικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στις κοινότητες Σιντίκιν και Κάφρα, σκοτώνοντας δυο κατοίκους στην Κάφρα και τραυματίζοντας άλλους 14», σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Παραρτήματα παλαιστινιακών οργανώσεων στον Λίβανο έχουν επίσης αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις. Χθες Τετάρτη το πρωί, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε πως εκτόξευσε δυο ομοβροντίες ρουκετών Γκραντ βάζοντας στο στόχαστρο δυο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ (περισσότερα εδώ).

04:40 Τρομοκρατική η Χαμάς για τη Νέα Ζηλανδία

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα τη Χαμάς καθ’ ολοκληρία «τρομοκρατική οντότητα», ενώ ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες της λεγόμενης Δύσης που δεν είχε προχωρήσει στο βήμα αυτό, επιχειρηματολογώντας ότι μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ, ο πολιτικός και ο στρατιωτικός βραχίονάς του δεν μπορούν να διαχωρίζονται.

«Η οργάνωση στο σύνολό της φέρει την ευθύνη γι’ αυτές τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε η κυβέρνηση του νεοζηλανδού κεντροδεξιού πρωθυπουργού Κρίστοφερ Λάξον, δημοσιοποιώντας μέτρο το οποίο θα σημάνει το πάγωμα τυχόν πόρων της Χαμάς στη δικαιοδοσία της, καθώς και την ποινικοποίηση της χορήγησης «υλικής υποστήριξης» σ’ αυτή.

04:00 Δύο παιδιά νεκρά από υποσιτισμό σε νοσοκομείο

Δύο παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό σε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

«Δύο παιδιά πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ως αποτέλεσμα αφυδάτωσης και υποσιτισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασραφ αλ Κίντρα, συμπληρώνοντας ότι συνολικά έξι παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από τα ίδια αίτια.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πως η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας απειλείται με λιμό – ιδίως στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα, όπου οι καταστροφές, οι μάχες και οι λεηλασίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

03:20 Αξιωματούχος της Χαμάς: για την πρώτη φάση της συμφωνίας για τους ομήρους

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Ναζάλ, λέει σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι η οργάνωση δεν απαιτεί από το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας για τους ομήρους, αλλά να το κάνει σε επόμενα στάδια. Αν πράγματι αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση της Χαμάς (ο Ναζάλ δεν θεωρείται ότι ανήκει στον στενό κύκλο των υπευθύνων λήψης αποφάσεων της Χαμάς), οι δηλώσεις στο σαουδαραβικής ιδιοκτησίας Asharq News θα σηματοδοτούσαν φαινομενικά μια μικρή μετατόπιση.

Μέχρι σήμερα, η Χαμάς έχει επιμείνει δημοσίως ότι δεν θα συμφωνήσει να απελευθερώσει τους ομήρους για οτιδήποτε λιγότερο από μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. «Πρέπει να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός αργά ή γρήγορα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι σε πρώτο στάδιο», λέει ο Nazzal στο Asharq.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν καταρτίσει ένα πλαίσιο στο οποίο η συμφωνία για την ομηρία θα εφαρμοστεί σε φάσεις, ενώ το δεύτερο και το τρίτο στάδιο απέχουν πολύ από το να έχουν ακόμη διευθετηθεί.

Ο Ναζάλ αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του δεύτερου ή του τρίτου σταδίου της συμφωνίας, το Ισραήλ θα πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας. «Μπορούν να αρχίσουν να τοποθετούνται έξω από μεγάλες κατοικημένες περιοχές (κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου), αλλά μετά πρέπει να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας», λέει.

02:55 Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ρίψης βοήθειας από αέρος στη Γάζα, καθώς οι χερσαίες παραδόσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ρίξει βοήθεια από αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού στη Γάζα, καθώς οι χερσαίες παραδόσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες, δηλώνει στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, ο οποίος πρώτος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ρίψεων από αέρος, επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και ότι οποιεσδήποτε μεγάλες ποσότητες βοήθειας μπορούν να μεταφερθούν μόνο από τη στεριά.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη. Δεν είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε αρκετή βοήθεια με φορτηγά, οπότε χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μέτρα όπως οι ρίψεις από αέρος», λέει ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

02:40 Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνει τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε την Τετάρτη νέα χρηματοδότηση ύψους 54 εκατομμυρίων λιρών (68 εκατομμυρίων δολαρίων) για την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων από τον αντισημιτισμό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

02:15 H UNRWA δίνει το πλαίσιο της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα

Δεν υπάρχει όριο στην κλίμακα των ανθρωπιστικών αναγκών για τους ανθρώπους στη #Γάζα Οι ασθένειες είναι ανεξέλεγκτες. Η παραγωγή τροφίμων έχει σταματήσει. Πάνω από το 1/4 των πηγών νερού έχουν καταστραφεί. Οι πολίτες απειλούνται με λιμό. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης. 1 εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά τραύματα.

01:50 50+ Βρετανοί δημοσιογράφοι ζητούν πρόσβαση στη Γάζα

Περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλαν ανοιχτή επιστολή στις πρεσβείες του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ζητώντας «ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση» στη Γάζα για τα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως αποκάλυψαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

55 ανταποκριτές και παρουσιαστές από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στην επιστολή, με την οποία ζητούν επιτακτικά καλύτερη προστασία για τους δημοσιογράφους που ήδη κάνουν ρεπορτάζ στην περιοχή.

Ο Alex Crawford από το Sky News, ο Jeremy Bowen από το BBC και η Christiane Amanpour από το CNN είναι μερικοί από τους δημοσιογράφους που υπέγραψαν την επιστολή.

01:25 Ο υπ. Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ προτρέπει την ψήφιση νόμου για τη στράτευση των υπερορθόδοξων στο στρατό

Ο Γκάλαντ προτρέπει την ψήφιση νόμου για τη στράτευση των υπερορθόδοξων στο στρατό. Ο Ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας Γιοάβ Γκάλαντ κάλεσε την Τετάρτη το καθεστώς να περάσει νόμο που θα επιστρατεύει όλα τα τμήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι κανονικά εξαιρούνται από τη θητεία στο στρατό.

«Σήμερα, υπάρχει πραγματική εθνική ανάγκη για την παράταση του χρόνου υπηρεσίας των μονίμων στρατιωτών του στρατού και για την παράταση του χρόνου υπηρεσίας των εφέδρων», δήλωσε ο Γκαλάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. «Ο πόλεμος απέδειξε ότι όλοι πρέπει να πάνε »κάτω από το φορείο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο σχετικά με την επιστράτευση των υπερορθόδοξων (Haredis), είπε: «Καλούμαστε να κάνουμε συμφωνίες και αποφάσεις, τις οποίες δεν έχουμε κάνει εδώ και 75 χρόνια».

Καθώς κάλεσε τα μέλη της Κνεσέτ και του συνασπισμού να επισπεύσουν ένα νόμο για την επιστράτευση, είπε: «Οι προκλήσεις της ασφάλειάς μας αποδεικνύουν ότι όλοι πρέπει να σηκώσουν το βάρος της θητείας. Όλα τα τμήματα της κοινωνίας», παρατήρησε ο Γκαλάντ, αναφερόμενος στην υπερορθόδοξη κοινότητα.

01:00 Εκπρόσωπος τύπου του Ιρανικού ΥΠΕΞ εναντίον Γερμανίας

«Αυτό που σχολίασε η Γερμανία στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να κατηγορήσει το Ιράν ήταν μια άκαρπη προσπάθεια να καλύψει την υποστήριξη της χώρας στην κατοχή του ισραηλινού καθεστώτος», δήλωσε την Τετάρτη ο Κανάνι, αντιδρώντας στην ευρωπαϊκή χώρα.

«Η κίνηση της Γερμανίας είναι ενδεικτική της αδιαφορίας της χώρας απέναντι στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη», σημείωσε.

«Αποτελεί πικρή ειρωνεία το γεγονός ότι ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις, με ιστορικό πλήρους υποστήριξης των παραβατών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άμεσο ρόλο στην προμήθεια και τον εξοπλισμό του καθεστώτος του Σαντάμ με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του επιβαλλόμενου πολέμου κατά του Ιράν, καθώς και την αμέριστη υποστήριξη της γενοκτονίας του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα, ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε.

00:35 Ο Χανίγιε ζητάει από τα Αραβικά κράτη να αποτρέψουν την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Σε τηλεοπτική ομιλία του την Τετάρτη, ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του ισλαμικού κινήματος αντίστασης Χαμάς, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει στη Γάζα τα πιο βάναυσα εγκλήματα, τη γενοκτονία και τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
«Λέμε στους Σιωνιστές και τους Αμερικανούς ότι αυτό που δεν καταφέρατε να πετύχετε στο πεδίο της μάχης, δεν θα το πετύχετε με πολιτικές μεθοδεύσεις», είπε.

Ζήτησε από τις αραβικές χώρες «να σταματήσουν την ασυδοσία του σιωνιστικού εχθρού και να μην του επιτρέψουν να επιτεθεί στη Ράφα».

Ο Haniyeh κάλεσε επίσης τον αυτοαποκαλούμενο Άξονα της Αντίστασης – σύμμαχοι του Ιράν που αποτελείται από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, την Ανσάρ Αλλάχ της Υεμένης και την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ – καθώς και τα αραβικά κράτη, να εντείνουν την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Είναι καθήκον των αραβικών και ισλαμικών εθνών να αναλάβουν την πρωτοβουλία να σπάσουν τη συνωμοσία της πείνας στη Γάζα», δήλωσε ο Haniyeh, αναφερόμενος σε αυτό που οι Παλαιστίνιοι λένε ότι φαίνεται να είναι μια σκόπιμη πολιτική του Ισραήλ να τους αρνείται την τροφή.

00:10 Αποχωρούν μέσα στον Μάρτιο οι πεζοναύτες των ΗΠΑ με ειδίκευση στην διάσωση ομήρων

Μια δύναμη ταχείας αντίδρασης των πεζοναυτών αναμένεται να εγκαταλείψει την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα τις επόμενες εβδομάδες και να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, σε μια σημαντική μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η αμφίβια ομάδα ετοιμότητας USS Bataan και η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (MEU) αναμένεται να αρχίσουν να πλέουν προς τις ΗΠΑ τον Μάρτιο, δήλωσε ένας αξιωματούχος, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αναχώρησης δεν είναι σαφές. Το Πεντάγωνο θα μπορούσε ακόμη να αποφασίσει να κρατήσει την ομάδα στην περιοχή, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ραγδαία.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης των πεζοναυτών αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και στάλθηκε στην περιοχή τον Οκτώβριο. Προηγουμένως είχε παραταθεί η παραμονή της στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, όπως μετέδωσε το CNN. Οι πεζοναύτες που είναι ικανοί να διεξάγουν αμφίβιες επιχειρήσεις και ορισμένες ειδικές επιχειρήσεις, είναι επίσης εκπαιδευμένοι να βοηθούν σε επιχειρήσεις εκκένωσης, ένας από τους λόγους για τους οποίους στάλθηκαν στην αρχή του πολέμου στη Γάζα. Αλλά καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στον πέμπτο μήνα του, η ανάγκη για εκκένωση Αμερικανών πολιτών δεν έχει υλοποιηθεί.

23:45 Ιράν: «Οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα»

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο στη Γάζα και να εμπλέξει τις ΗΠΑ με τρόπο που υπερβαίνει την αμέριστη υποστήριξη που η Ουάσινγκτον και ορισμένοι από τους συμμάχους της έχουν ήδη παράσχει στο Τελ Αβίβ. «Οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη την απαραίτητη βούληση για να σταματήσουν τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν μηνύματα που εκφράζουν την απροθυμία τους να διευρύνουν το εύρος του, επειδή γνωρίζουν καλά τον κίνδυνο που εγκυμονεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης.

«Από την άλλη πλευρά, επεκτείνουν το πεδίο του πολέμου μέσω της κοινής τους επίθεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Υεμένης. Σήμερα στην Ευρώπη, όλοι μιλούν για την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά η Βρετανία παίζει διπλό παιχνίδι». Ο ΥΠΕΞ του Ιράν έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο αραβόφωνο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen του Λιβάνου στην ελβετική πόλη της Γενεύης την Τρίτη,

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η διαδικασία αποστολής όπλων από όλες τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή και τα πολεμικά της πλοία στο Τελ Αβίβ συνεχίζεται

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν πρόσθεσε ότι η συζήτηση της Ουάσινγκτον για μείωση της έντασης του πολέμου στη Γάζα, αντί να τον σταματήσει, είναι «λάθος και κακόβουλη συμπεριφορά που σημαίνει ότι δίνει το πράσινο φως στον Νετανιάχου να συνεχίσει την πολύμηνη βάρβαρη επιθετικότητα».

23:20 Ένας διοικητής του Ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα

Επικαλούμενο τα μέσα ενημέρωσης του ισραηλινού καθεστώτος, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Sama ανέφερε ότι ο ταγματάρχης Yiftah Shahar, διοικητής λόχου της ταξιαρχίας Givati, σκοτώθηκε σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Τρίτης.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε το θάνατο 2 αξιωματικών και τον τραυματισμό άλλων 7 στρατιωτών στη μάχη με την παλαιστινιακή αντίσταση, καθώς και το θάνατο άλλων 2 στρατιωτών λόγω μολυσματικής ασθένειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κανάλι 12 του Ισραήλ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τις νοσοκομειακές αρχές να μην δημοσιεύουν στατιστικά στοιχεία για τις απώλειες χωρίς συνεννόηση με τον στρατό. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μακρά ιστορία στην προσπάθεια απόκρυψης του αριθμού των νεκρών των ενόπλων δυνάμεων του. Ο Γιτζάκ Μπρικ, πρώην ισραηλινός αξιωματικός, αποκάλυψε πρόσφατα το «απόλυτο χάος» στις τάξεις του ισραηλινού στρατού: «Υπάρχει απόλυτο χάος. Ο εξοπλισμός, η υλικοτεχνική υποδομή, τα τρόφιμα και όλα όσα χρειάζονται για να προχωρήσουμε δεν λειτουργούν, επειδή ο στρατός έχει αναθέσει τα πάντα σε ιδιωτικές εταιρείες», δήλωσε ο Μπρικ το Σάββατο.

22:55 Εχούντ Ολμέρ, πρώην Πρωθυπουργός: Η εισβολή στη Ράφα αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ, ο Νετανιάχου πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο

Το Bloomberg επικαλείται τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ, ο οποίος δήλωσε ότι η εισβολή στη Ράφα θα ήταν «ένας κίνδυνος που εμείς δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε».

Σύμφωνα με τον Όλμερτ, μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν μια περιττή πρόσθετη κίνηση, καλώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει τον πόλεμο, να επικεντρωθεί στην εκπόνηση ενός σχεδίου για την υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τη Γάζα και να επιδιώξει διεθνή παρουσία στη Λωρίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου αποκάλυψε προηγουμένως σε συνέντευξή του στο ABC ότι «όσοι αντιτίθενται στον πόλεμο χαιρετίζουν την ήττα μας στη Γάζα». Ωστόσο, εν μέσω της επιμονής του Νετανιάχου στην εισβολή στη Ράφα, φαίνεται ότι τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και ο στρατός του έχουν διαφορετικές απόψεις για τα σχέδιά του.

22:30 Το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται την ευθύνη του έναντι των Παλαιστινίων

Η Tania Hary, εκτελεστική διευθύντρια του Gisha-Legal Center for Freedom of Movement, αναφέρει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να «σπέρνει το χάος και να αρνείται την ευθύνη της απέναντι στον πληθυσμό», καθώς η δημόσια τάξη στη Γάζα διαλύεται με την αυξανόμενη απόγνωση και πείνα.

«Το προσωρινό μέτρο του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφέρει ότι το Ισραήλ πρέπει «να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή των επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών» και όχι να χλευάζει, να κοροϊδεύει και να θέτει σε κίνδυνο τους ανθρωπιστές που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια σε 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα», λέει ο Hary.

Αυτό έρχεται ως απάντηση στο γεγονός ότι το Ισραήλ κατηγορεί την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) για «υλικοτεχνικές αποτυχίες» που, όπως λέει, έχουν οδηγήσει σε χαμηλές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδονται στους ανθρώπους στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Οι οργανώσεις βοήθειας, όλες όσες δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο ο αποδιοπομπαίος τράγος του Ισραήλ, η UNRWA, αναφέρουν ότι δεν λαμβάνουν τον κατάλληλο συντονισμό για την αποσυμφόρηση, δέχονται επιθέσεις και δεν μπορούν να παραδώσουν βοήθεια με ασφάλεια», προσθέτει ο Χάρι.

22:05 Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν την Συρία…από την Συρία

Η αμερικανική βάση στην πετρελαιοπηγή Al-Omar, στην ύπαιθρο της Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, δέχθηκε πυραυλικό βομβαρδισμό, ενώ ο διεθνής συνασπισμός απάντησε στη βάση βομβαρδίζοντας θέσεις των βοηθητικών δυνάμεων του συριακού στρατού.

Πηγές του πεδίου δήλωσαν στο Al-Mayadeen, την Τετάρτη, ότι η βάση του πετρελαϊκού πεδίου Al-Omar αποτέλεσε στόχο πολλών ρουκετών, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι το πυροβολικό του διεθνούς συνασπισμού στη βάση του πεδίου Al-Omar βομβάρδισε μια σειρά από θέσεις που ανήκουν στις βοηθητικές δυνάμεις του συριακού στρατού, στην έρημο Mayadeen, ανατολικά της Ντέιρ Εζόρ.

Μια πηγή του πεδίου δήλωσε στο Sputnik ότι «πέντε πύραυλοι στόχευσαν τη βάση των ΗΠΑ στο πετρελαϊκό πεδίο του Όμαρ και έπληξαν τη νότια πλευρά της, ενώ ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας στόχευσε την Πράσινο Ζώνη (σ.σ. Ζώνη ψηλής προστασίας) μέσα στη βάση».

Η πηγή πρόσθεσε: «Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τέσσερις επιδρομές στις θέσεις των βοηθητικών δυνάμεων του συριακού στρατού στην έρημο Mayadeen στην ύπαιθρο της Ντέιρ Εζόρ, σε απάντηση στη στοχοποίηση της αμερικανικής βάσης στο πετρελαϊκό πεδίο Omar».

Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες μετά τη στόχευση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (σ.σ. drone αυτοκτονίας) της αμερικανικής βάσης στο κοίτασμα φυσικού αερίου Coneco στην ύπαιθρο της Ντέιρ Εζόρ στην ανατολική Συρία.

21:40 Υπουργείο Υγείας της Χαμάς: Τέσσερα βρέφη πέθαναν, επτά σε κρίσιμη κατάσταση λόγω αφυδάτωσης και υποσιτισμού

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε ότι τέσσερα βρέφη σκοτώθηκαν και επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω αφυδάτωσης και ασιτίας στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα.

21:20  Αφαιρέθηκαν οι εξουσίες από τον Μπεν-Γκβίρ για να περιορίσει την πρόσβαση στην Αλ-Άκσα κατά το Ραμαζάνι

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να αφαιρέσει από τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ την αρμοδιότητα να απαγορεύσει στους πιστούς να έχουν πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, από φόβο ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή κλιμάκωση, μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το ισραηλινό κανάλι 12 News.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή ξεκίνησε από τους υπουργούς του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, Γκαντί Αϊζενκότ και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, απαιτώντας να απαγορεύσει στον Μπεν-Γκβιρ να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτική για το χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι ο Νετανιάχου αποδέχθηκε τη θέση του Μπεν-Γκβιρ να περιορίσει την είσοδο Αράβων στο Αλ Ακσά κατά το Ραμαζάνι, σε αντίθεση με τη θέση της ασφάλειας της Shin Bet.

20:55 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ να διευκολύνει την πρόσβαση στο Τέμενος του Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ να διευκολύνει την πρόσβαση στο Σύμπλεγμα Αλ Άκσα για τους ειρηνικούς πιστούς κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, σύμφωνα με το παρελθόν.

20:30 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα καταρρέουν

Ο Μάινι Νικολάι, διευθυντής της ομάδας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ιατρικής αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες και δεν έχουν πού να πάνε.

«Είναι απελπισμένοι. Ζουν σε αυτοσχέδια καταφύγια. Κάνει κρύο. Δεν υπάρχει αρκετό φαγητό. Δεν υπάρχει αρκετό νερό. Δεν υπάρχει αρκετή υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Νικολάι.

«Η υγειονομική περίθαλψη έχει δεχτεί επίθεση, καταρρέει. Όλο το σύστημα καταρρέει. Δουλεύουμε από σκηνές προσπαθώντας να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Φροντίζουμε τους τραυματίες. Με τις μετακινήσεις, οι πληγές των ανθρώπων έχουν μολυνθεί. Και δεν μιλάω καν για τις ψυχικές πληγές. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Δεν ξέρουν πια τι να κάνουν».

20:05 Οι επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ, στρέφονται στην Δυτική Όχθη

Το Κανάλι 13 μεταδίδει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προβεί σε μια σειρά αμφιλεγόμενων ενεργειών τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την περαιτέρω επέκταση του αποτυπώματος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Αύριο, οι αρχές θα χαρακτηρίσουν 750 στρέμματα γης κοντά στον οικισμό Ma’ale Adumim ως «κρατική γη», σε ένα βήμα που θα επιτρέψει την περαιτέρω επέκταση του οικισμού.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ανώτατη Υποεπιτροπή Σχεδιασμού του Υπουργείου Άμυνας θα συνεδριάσει για να προωθήσει τα σχέδια για πάνω από 3.000 νέες κατοικίες του οικισμού στο Ma’ale Adumim, το Efrat και το Keidar, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ακροδεξιός Υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich.

Στις 20 Μαρτίου, το Ισραήλ θα χαρακτηρίσει άλλα 1.730 στρέμματα γης στην κοιλάδα του Ιορδάνη ως «κρατική γη».

Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία θεωρεί τη Δυτική Όχθη ως κατεχόμενο έδαφος.

19:40 Αναχαιτίστηκαν πολλαπλοί στόχοι πάνω από την Δαμασκό, σημειώθηκε έκρηξη

Η συριακή αεράμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» κοντά στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η λιβανέζικη τηλεόραση al Mayadeen αναφέρει ότι ακούστηκε μεγάλη έκρηξη στη συνοικία Sayeda Zainab της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού.
Δεν δίνει λεπτομέρειες για την περιοχή της νότιας Δαμασκού, όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν στρατιώτες έχουν μια σειρά από υπόγειες βάσεις.

19:15 Οι συν-σκηνοθέτες του «No Other Land» φιμώνονται

Η Βασιλεία Άντρα και ο Γιουβάλ Αβραάμ, που κέρδισαν δύο βραβεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Μπερλινάλε, δέχονται άγριες επιθέσεις «γιατί είπαν την αλήθεια στην εξουσία για τις άδικες πραγματικότητες στο Ισραήλ-Παλαιστίνη».

Οι δύο ακτιβιστές και δημοσιογράφοι (Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί) που γράφουν για το περιοδικό έχουν υποβληθεί σε μια επιθετική εκστρατεία αφού η ταινία τους κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το Βραβείο Αγαπημένου Ντοκιμαντέρ κοινού στο φεστιβάλ.

Η ταινία ρίχνει φως στη ζωή στη Masafer Yatta, την περιοχή καταγωγής της Βασιλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις και οι έποικοι εργάζονται για να εκδιώξουν βίαια τις παλαιστινιακές κοινότητες από τα σπίτια τους.

18:50 Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει τη δεινή κατάσταση των Παλαιστινίων που αναγκάζονται να ζουν σε κατεστραμμένα κτίρια

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μοιράστηκε εικόνες της 12χρονης Alaa, η οποία αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο –μαζί με την οικογένειά της– σε ένα κατεδαφισμένο κτίριο στη Ράφα.

«Το μέρος είναι πολύ σκοτεινό και το φως μπαίνει μόνο από στενά ανοίγματα ανάμεσα στα υπολείμματα των συντριμμιών», είπε.

«Για τον πληθυσμό της Γάζας, δεν υπάρχει κυριολεκτικά πουθενά να πάει», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πάνω από 360.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ή καταστραφεί ολοσχερώς από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

18:20 Η Χαμάς καταγγέλλει το κλείσιμο του νοσοκομείου Kamal Adwan

Η Χαμάς δήλωσε ότι το κλείσιμο του νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα θα επιδεινώσει την υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα του λιμού, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει ή να διακόπτει τις αποστολές βοήθειας εκεί.

Η παλαιστινιακή ομάδα, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβουν επείγουσα δράση για να παραδώσουν επείγουσες προμήθειες τροφίμων στον πολιορκημένο θύλακα.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ θα πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν τη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

18:00 Αναφέρθηκαν χτυπήματα στον καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Τα ισραηλινά χτυπήματα σε κατοικημένη περιοχή προκάλεσαν πολλά θύματα. Αρκετοί έχουν επίσης τραυματιστεί.

Θα σας φέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες μόλις τις λάβουμε.

17:50 Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας υποστηρίζει τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Μπιενάλε παρά τον σάλο

Χιλιάδες καλλιτέχνες, επιμελητές και κριτικοί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας την Μπιενάλε της Βενετίας να αποκλείσει το εθνικό περίπτερο του Ισραήλ από τη φετινή έκθεση σύγχρονης τέχνης λόγω του πολέμου στη Γάζα, αλλά ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας υποστήριξε σθεναρά τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ σε μια δήλωση, λέγοντας ότι «όχι μόνο έχει το δικαίωμα να εκφράσει την τέχνη του, αλλά έχει το καθήκον να δώσει μαρτυρία στον λαό του ακριβώς σε μια στιγμή κατά την οποία χτυπήθηκε σκληρά από ανελέητους τρομοκράτες».

Η επιστολή, από μια ad-hoc ομάδα που ονομάζεται «Art Not Genocide Alliance», σημείωσε ότι η Μπιενάλε είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή της Νότιας Αφρικής λόγω του κράτους του απαρτχάιντ. Σημείωσε επίσης την υποστήριξη της Μπιενάλε προς την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή το 2022. Ρώσοι καλλιτέχνες απέσυραν τη συμμετοχή τους την ίδια χρονιά.

17:30 Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος συναντά τον επικεφαλής της UNRWA

Ο Μαχμούντ Αμπάς υποδέχθηκε τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φίλιπ Λαζαρίνι, στην προεδρική έδρα στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Abbas, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), απέρριψε, όπως είπε, μια εκστρατεία του Ισραήλ για διάλυση της UNRWA με στόχο να τεθεί ένα τέλος στο ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων. Τόνισε τη σημασία του πρακτορείου στην παροχή υπηρεσιών στους πρόσφυγες σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Αμπάς επέμεινε επίσης στην ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, να δημιουργήσουν επείγοντες ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να παράσχουν ιατρικές προμήθειες, νερό, ηλεκτρισμό και καύσιμα.

17:00 Πολλές έγκυες γυναίκες υποσιτίζονται στη Γάζα, λέει η ομάδα αρωγής

Μια ανθρωπιστική ομάδα που λειτουργεί κλινική στη Λωρίδα της Γάζας λέει ότι το 21 τοις εκατό των εγκύων γυναικών που έχει περιθάλψει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υποφέρουν από υποσιτισμό.

Το Project Hope, το οποίο διαχειρίζεται μια πρωτοβάθμια κλινική υγείας στην κεντρική πόλη Deir el-Balah, λέει ότι το 11 τοις εκατό των παιδιών κάτω των πέντε ετών που αντιμετώπισε κατά την ίδια περίοδο είναι επίσης υποσιτισμένα.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι ο ισραηλινός πόλεμος έχει ωθήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στα όρια του λιμού.

16:30 Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποιεί για χερσαία επίθεση στη Ράφα

Ο Εχούντ Ολμέρτ έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τρομερές συνέπειες εάν στείλει στρατεύματα στην πολιορκημένη πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει.

Ο Olmert πρόσθεσε ότι ο σημερινός ηγέτης του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, θα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο και να επικεντρωθεί σε ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψει τη Γάζα και τις διεθνείς δυνάμεις να εισέλθουν ως ειρηνευτικές δυνάμεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ηγήθηκε του Ισραήλ μεταξύ 2006 και 2009, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα «μπορεί να καταστρέψει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου».

11:55 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι παρέδωσε βοήθεια στην πληγείσα από την πείνα βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι μια αυτοκινητοπομπή 31 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια έφερε τρόφιμα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε επίσης ότι σχεδόν 50 φορτηγά εισήλθαν στην περιοχή τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Το Al Jazeera δεν ήταν άμεσα σε θέση να επαληθεύσει τη συγκεκριμένη αναφορά.

11:46 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η σφοδρή εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ συνεχίζεται σε όλη τη Γάζα, ανέφερε ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, με θύματα αμάχους κοντά στην πόλη της Γάζας και την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ
  • Οι απελπισμένα πεινασμένοι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται σε έναν βασικό παραλιακό δρόμο κοντά στην πόλη της Γάζας περιμένοντας να τους παραδώσουν επισιτιστική βοήθεια
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έναν ακόμη γύρο επιδρομών σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους στην επαρχία Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα και διαλύοντας δρόμους στην Τζενίν
  • Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν αυξήσει τις ελπίδες για μια πιθανή εκεχειρία εβδομάδων ενόψει του Ραμαζανιού, αλλά η Χαμάς δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη πρόταση εκεχειρίας, λέει στο Al Jazeera ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης
  • Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο
  • Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί Δημοκρατικοί ψήφισαν «αδέσμευτοι» στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φιλοϊσραηλινή πολιτική του Τζο Μπάιντεν

11:36 Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στην Αμπού Χούλι, νότια της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ αυξάνει τις επιθέσεις του στην κεντρική πόλη της Γάζας, όπου τουλάχιστον 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις χθες.

11:27 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα – Στις 29.954 τα θύματα

Τουλάχιστον 29.954 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Επιπλέον, 70.325 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 76 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες.

11:18 «Χρειάζεται νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση για την ενοποίηση των Παλαιστινίων»

Ο Χουσάμ Ζόμλοτ, πρεσβευτής της Παλαιστίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι το Κατάρ και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Ο Ζόμλοτ δήλωσε ότι όλες οι παλαιστινιακές πολιτικές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, θα ερωτηθούν για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά ότι αυτή θα είναι αυστηρά τεχνοκρατική.

«Έχει σχεδιαστεί για να ενοποιήσει τους Παλαιστίνιους, τη γεωγραφία και το πολίτευμά τους», δήλωσε η Ζόμλοτ.

«Το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει. Είναι η ώρα να ακούσουμε τον λαό μας και όχι η ώρα για πολιτικές φατρίες. Έχουμε την ευθύνη να παράσχουμε μια κυβέρνηση που θα μπορεί να προσφέρει στον λαό της, να ενώσει τον λαό μας και το πολιτικό μας σύστημα», τόνισε.

Τη Δευτέρα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν εν μέσω μεταρρυθμιστικών πιέσεων, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ότι ανοίγει το δρόμο για μια πιθανή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

11:08 Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Κιριάτ Σμόνα

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τους πυροβολισμούς στην περιοχή Κιριάτ Σμόνα «ως απάντηση στα εγκλήματα των IDF στη Γάζα και τις δολοφονίες στο Λίβανο», όπως ανακοίνωσε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.

10:59 «Η Ράφα αντιμετωπίζει περισσότερες συστηματικές επιθέσεις καθώς η ισραηλινή χερσαία επίθεση πλησιάζει»

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα ότι: «Συνεχίζεται η εκστρατεία βομβαρδισμών σε όλη τη Γάζα, καθώς και τα πυκνά πυρά πυροβολικού κατά του ανατολικού τμήματος της πόλης Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο ένα σπίτι και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια δύο παιδιά. Κάτω από τα ερείπια βρίσκονται κι άλλοι άνθρωποι και εθελοντές της πολιτικής προστασίας, τραυματιοφορείς και ντόπιοι έχουν σπεύσει στην περιοχή για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Κάποιος από το σημείο μας είπε ότι τα σπίτια ήταν γεμάτα από οικογένειες εκτοπισμένων που είχαν απομακρυνθεί από την πόλη της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης μια άλλη οικογένεια εκτοπισμένων που είχε απομακρυνθεί από τη Χαν Γιουνίς κατά την έναρξη της χερσαίας εισβολής.

Γίνεται όλο και πιο ορατό αυτή τη στιγμή ότι η Ράφα δεν είναι ασφαλής. Δεν έχουμε να κάνουμε με σποραδικές επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες, αλλά φαίνεται να είναι πιο συστηματικές αυτή τη στιγμή σε ορισμένες περιοχές».

10:50 Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πυραύλους από τον Λίβανο με στόχο ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δύο πυραυλικές ομοβροντίες αποτελούμενες από 40 πυραύλους Grad από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Το Reuters μεταδίδει ότι οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ ανέφεραν σε δήλωσή τους στο κανάλι τους στο Telegram ότι βομβάρδισαν το αρχηγείο της 769ης Ανατολικής Ταξιαρχίας και τον στρατώνα του αεροδρομίου στην Μπέιτ Χιλάλ.

Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί συχνές ανταλλαγές πυρών πάνω από τη «μπλε γραμμή» που έχει χαράξει ο ΟΗΕ και χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο. Το Ισραήλ έχει εκκενώσει ορισμένες βόρειες κοινότητες και έχει επανειλημμένα πει στη Χεζμπολάχ και σε άλλες αντι-ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή ότι πρέπει να υποχωρήσουν και να σεβαστούν την εντολή του ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ της «μπλε γραμμής» και του ποταμού Λιτάνι.

Χθες η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο, η Unifil, περιέγραψε αυτό που είδε ως «ανησυχητική αύξηση» στην ένταση των πυρών που ανταλλάσσονται.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν επίσης σήμερα το πρωί ότι ένα κτίριο υπέστη ζημιές μετά από πυραύλους που έπληξαν τη βορειότερη πόλη του Ισραήλ, Κιριάτ Σμόνα.

10:40 Οι οικογένειες των ομήρων πραγματοποιούν πορεία από τον χώρο του φεστιβάλ Nova στην Ιερουσαλήμ

Οι οικογένειες των ομήρων ξεκίνησαν πορεία από τον χώρο στάθμευσης στο Ρέ’ιμ προς την Ιερουσαλήμ, ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων μετά από τέσσερις και πλέον μήνες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς στη Γάζα.

Σε δήλωση που έκαναν πριν από την έναρξη της πορείας, οι εκπρόσωποι των οικογενειών κάλεσαν το κοινό να τους ακολουθήσει.

Η Σάρον Αλόνι Κούνιο, η οποία απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία της Χαμάς μαζί με τις κόρες της, αφήνοντας πίσω τον σύντροφό της, Νταβίντ, σε ομηρία, ζήτησε: «Ελάτε μαζί μας, δείξτε μας ότι είστε μαζί μας».

Δείτε τη σχετική αφίσα που καλούσε στην κινητοποίηση:

Η αφίσα που έχουν κυκλοφορήσει οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

10:31 Νοσοκομείο της βόρειας Γάζας κλείνει το χειρουργικό τμήμα του

Το νοσοκομείο αλ-Άουντα της Γάζας, μία από τις λίγες εν μέρει υπό λειτουργία υγειονομικές εγκαταστάσεις που έχουν απομείνει στον βορρά, αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις μετά τη «στοχοποίηση και καταστροφή» δύο χειρουργικών αιθουσών του, σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διευθυντή του Μοχάμεντ Σάλια.

«Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ιατρικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη μαιευτική και τη γυναικολογία έχουν σταματήσει εντελώς», δήλωσε ο Σάλια στο Al Jazeera.

Το κλείσιμο σημαίνει επίσης ότι το νοσοκομείο πρέπει να ακυρώσει όλες τις ορθοπεδικές και πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση των άκρων των τραυματισμένων Παλαιστινίων, τόνισε ο Σάλια.

«Ήμασταν το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα για ορθοπεδικές επεμβάσεις. Δεν υπάρχει άλλο εναλλακτικό μέρος στη βόρεια Γάζα ή στην πόλη της Γάζας, επειδή τα νοσοκομεία του υπουργείου Υγείας έχουν τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας», είπε.

Γράφημα για τις καταστροφές υποδομές λόγω του πολέμου στη Γάζα:

10:22 Οι τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου στη Γάζα

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα, Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα ότι:

  • Σφοδροί βομβαρδισμοί πυροβολικού σημειώθηκαν στη συνοικία Ζεϊτούν στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας
  • Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο εναντίον ομάδας ανθρώπων στην Ντέιρ ελ Μπάλαχ στο κέντρο της Γάζας
  • Δεκαοκτώ πτώματα ανασύρθηκαν από την περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ μετά την αποχώρηση των ισραηλινών τεθωρακισμένων από την περιοχή. Ελεύθεροι σκοπευτές εξακολουθούν να παίρνουν θέσεις στις στέγες των γύρω κτιρίων
  • Οι σοροί που συλλέγονται από την ανατολικό Χαν Γιουνίς αποστέλλονται στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στη Ράφα λόγω δυσκολιών στη μεταφορά τους στο νοσοκομείο Νάσερ

10:13 Οι τελευταίες πληροφορίες για το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στο οποίο αναφέρθηκε ο Μπάιντεν

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει να τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έως τη Δευτέρα.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές προέβησαν σε δηλώσεις που δεν επιβεβαίωσαν μια πιθανή διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων.

Σύμφωνα με ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο που επικαλείται το Associated Press, η εκεχειρία θα μπορούσε να διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα επέτρεπε την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων σε ορισμένα τμήματα της βόρειας Γάζας και μια σημαντική αύξηση της παροχής βοήθειας.

Μια πηγή της Χαμάς δήλωσε επίσης νωρίτερα στο Al Jazeera ότι η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανταλλαγή 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων με 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι, δήλωσε ότι η Ντόχα είναι «αισιόδοξη» αλλά «όχι απαραίτητα βέβαη» ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή στο έδαφος».

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera το βράδυ της Τρίτης ότι η οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι δεν θα πιεστεί να τερματίσει «πρόωρα» την επίθεση του Ισραήλ.

10:04 Εκπρόσωποι της Χαμάς και της Φατάχ θα συναντηθούν στη Μόσχα για να συζητήσουν για ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση

Εκπρόσωποι της Χαμάς και της Φατάχ θα συναντηθούν στη Μόσχα την Πέμπτη για να συζητήσουν τον σχηματισμό μιας ενιαίας παλαιστινιακής κυβέρνησης και την ανοικοδόμηση της Γάζας, μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στη Ρωσία.

09:54 Πύρρειος νίκη Μπάιντεν στο Μίσιγκαν – Πολλοί δεν τον ψήφισαν λόγω της στάσης του στον πόλεμο στη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε χθες Τρίτη στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών που διεξάγονταν στο Μίσιγκαν, αλλά τιμωρήθηκε από σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων για τη στήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, σε μια πολιτεία με μεγάλο μουσουλμανικό και αραβικό πληθυσμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:45 Το Κατάρ λέει ότι η «σκόπιμη λιμοκτονία» των Παλαιστινίων «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»

Το Κατάρ λέει ότι η διεθνής κοινότητα «πρέπει να σταθεί απέναντι» στη «σκόπιμη λιμοκτονία» του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσής του, ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, τόνισε επίσης ότι η βοήθεια που εισέρχεται σήμερα στη Γάζα είναι ένα «πολύ μικρό μέρος» αυτού που χρειάζεται επί τόπου.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία πραγματική πίεση από τη διεθνή κοινότητα για να επιτραπεί η πλήρης και άνευ όρων είσοδος βοήθειας», είπε. «Η βοήθεια θα πρέπει να παρέχεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς», σημείωσε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:37 Περίπου δέκα ρουκέτες έπεσαν στο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο – Χτυπήθηκε κτίριο στην Κιριάτ Σμόνα

Περίπου δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από μαχητές στον νότιο Λίβανο προς ισραηλινές πόλεις σήμερα το πρωί, αναφέρει το ισραηλινό Κανάλι 12.

Μία ρουκέτα έπληξε την Κιριάτ Σμόνα, προκαλώντας ζημιές σε ένα κτίριο αλλά χωρίς τραυματισμούς.

09:28 «Τα παιδιά λιμοκτονούν», «τα δολοφονούν σε αργή κίνηση»

Τα παιδιά στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, ενώ η επισιτιστική βοήθεια βρίσκεται ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων, προειδοποίησε η Αλεξάντρα Σάιεχ της οργάνωσης Save the Children.

«Αυτό που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή στη Γάζα είναι η δολοφονία παιδιών σε αργή κίνηση», δήλωσε η Σάιεχ στο Al Jazeera. «Δεν έχει απομείνει σχεδόν καμία βοήθεια και τίποτα δεν φτάνει σε αυτά.

Τα παιδιά λιμοκτονούν, ενώ τα φορτηγά γεμάτα τρόφιμα κάθονται κυριολεκτικά μερικά χιλιόμετρα μακριά και περιμένουν να φτάσουν.

Γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και των περιορισμών που εμποδίζουν την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων».

Πόση βοήθεια έχει εισέλθει στη Γάζα:

Πηγή: Al Jazeera

09:19 Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν ακόμη 19 Παλαιστίνιους κοντά στη Χεβρώνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε νέες συλλήψεις στη Δυτική Όχθη.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Γιάτα, ανατολικά της Χεβρώνας.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε όλη τη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί, μεταξύ άλλων στον καταυλισμό Μπαλάτα και στις πόλεις Τζενίν, Μπιρζάιτ και Αζούν.

Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι έχουν επίσης συλληφθεί στο κυβερνείο της Βηθλεέμ.

09:10 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

09:00 Quds News Network: Αγόρι ανασύρθηκε ζωντανό μέσα από ερείπια μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Σύμφωνα με το Quds News Network, ένα αγόρι ανασύρθηκε ζωντανό μέσα από ερείπια μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:50 Μεγάλες καταστροφές στην Τζενίν μετά την ισραηλινή επιδρομή

Όπως προαναφέρθηκε, μια από τις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές έγινε και πάλι στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera που επικαλείται τους ανταποκριτές του στην περιοχή, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν αποχωρήσει από τον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν μετά που εισέβαλαν σε σπίτια και ισοπέδωσαν τις υποδομές της πόλης.

Δείτε βίντεο από την Τζενίν:

08:42 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό Μπαλάτα

Παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς, μετά από επιδρομές σε διάφορες άλλες περιοχές και πόλεις της Δυτικής Όχθης τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Έχουν αναφερθεί επιδρομές στην Τζενίν, τη Γιάτα, την Μπιρζάιτ και την Αζούν.

08:35 Σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συγκρούστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα, με τον Ρώσο απεσταλμένο Βασίλι Νεμπένζια να κατηγορεί τους «δυτικούς συναδέλφους» του ότι επιτρέπουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου στη Γάζα.

Ο Νεμπένζια δήλωσε στο ΣΑ του ΟΗΕ την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε αρκετές προσπάθειες του ΟΗΕ να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός που θα απέτρεπε τη «μαζική πείνα» στη Γάζα.

«Η Ουάσινγκτον φέρει πλήρη ευθύνη για τον πρωτοφανή αριθμό αμάχων θυμάτων αυτής της κλιμάκωσης. Ο αριθμός τους πλησιάζει πλέον τις 30.000. Και αυτό είναι το κόστος του αμερικανικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Γάζα», είπε.

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ απάντησε λέγοντας ότι ο ουκρανικός λαός ζει κάτω από »άγριους, βάρβαρους βομβαρδισμούς και δολοφονίες που πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε μέρα».

«Θα ήθελα απλώς να υπενθυμίσω σε όλους σε αυτή την αίθουσα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι μια χώρα που δεν συμβάλλει στην επίλυση ανθρωπιστικών κρίσεων. Τις δημιουργεί», είπε.

08:30 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα υποφέρει από οξύ υποσιτισμό
  • Ο ισραηλινός στρατός, υποστηριζόμενος από μπουλντόζες, εισέβαλε στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κατέστρεψε τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων
  • Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 15% των Αμερικανών Δημοκρατικών ψήφισαν «αδέσμευτοι» («uncommitted») στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φιλοϊσραηλινές πολιτικές του Τζο Μπάιντεν
  • Ο Μπάιντεν ανανέωσε επίσης την έκκλησή του προς τους βουλευτές να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια που περιλαμβάνει 14 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, καθώς και βοήθεια για την Ουκρανία και την Ταϊβάν
  • Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε «μη επανδρωμένα αεροσκάφη μονής κατεύθυνσης των Χούθι» που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

08:20 Δύο ακόμη νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα, επτά σοβαρά τραυματίες

Τους 242 έχουν φτάσει οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα μετά τον θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών σε μάχες στη βόρεια Γάζα.

Οι στρατιώτες ήταν οι:

  • Ιφτάχ Σαχάρ, 25 ετών, διοικητής λόχου στο τάγμα Τζαμπάρ της ταξιαρχίας Γκιβάτι, από τη Μοσάβ Παράν
  • Ιτάι Σεΐφ, 24, διοικητής διμοιρίας στο τάγμα Τζαμπάρ της ταξιαρχίας Γκιβάτι, από τη Γερουχάμ.

Σύμφωνα με τις IDF, άλλοι επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στο ίδιο περιστατικό.

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

8:12 Βόμβες και πείνα «θερίζουν» τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024