Αρχαιολογία: Λίθινα εργαλεία καταγράφουν τρία κύματα μετανάστευσης των πρώτων Sapiens στην Ευρώπη
Τι αποκαλύπτουν τα λίθινα εργαλεία από τον Λίβανο και τη Γαλλία για τη μετανάστευση των πρώτων Sapiens.
Λιβανέζικα και γαλλικά λίθινα εργαλεία που κατασκευάστηκαν έως και 54.000 χρόνια πριν αποκαλύπτουν τρεις φάσεις των πρώτων ανθρώπινων μεταναστεύσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «Plos One».
Όπως εντόπισε ο ερευνητής Λούντοβικ Σλίμακ από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙΙ και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας μελετώντας τον τρόπο κατασκευής των λίθινων εργαλείων, οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη σε τρία μεταναστευτικά ρεύματα κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής εποχής.
Πού επικεντρώθηκε η μελέτη
Η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στη συγκριτική ανάλυση δεκάδων χιλιάδων λίθινων εργαλείων από δύο θέσεις, μία στο Λίβανο και μία στη Γαλλία, που αποκάλυψαν πρόσφατα την πρώτη μετανάστευση των Sapiens στην Ευρώπη, πριν από 54.000 χρόνια. Ο συγγραφέας εντόπισε μια παρόμοια ακολουθία τριών τεχνολογικών φάσεων και στις δύο περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει τρία διακριτά κύματα μετανάστευσης των Homo Sapiens στην Ευρώπη.

«Μέχρι το 2022 υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Homo Sapiens είχε φτάσει στην Ευρώπη μεταξύ της 42ης και της 45ης χιλιετίας. Η μελέτη δείχνει ότι αυτή η πρώτη μετανάστευση των Sapiens θα ήταν στην πραγματικότητα το τελευταίο από τα τρία μεγάλα μεταναστευτικά κύματα προς την ήπειρο, αναθεωρώντας εκ βάθρων όσα θεωρούνταν γνωστά για την προέλευση των Sapiens στην Ευρώπη», σημειώνει ο ερευνητής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Social media: Πως μας επηρεάζει η αποχή μιας εβδομάδας;
- «Πως ο Πάβλοβιτς επέλεξε την Εθνική Γερμανίας αντί της Σερβίας»
- Είναι το «Μια Υπέροχη Ζωή» μια αθώα χριστουγεννιάτικη ταινία – ή μήπως όχι;
- Home alone: Εννέα τρόποι για να περάσετε καλά και μόνοι στις γιορτές
- Γάζα: Μετονομάζοντας τη γενοκτονία – Γιατί έρχεται η σειρά του Παγκόσμιου Βορρά
- Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά: Οι ευρωπαϊκές πόλεις που «κλέβουν τις καρδιές» των Αμερικανών την εορταστική περίοδο
- Αρώματα: Υψηλές τιμές, niche μάρκες και εκρηκτική άνοδος – Τι θα φέρει το 2026
- Το 2,5% του παγκόσμιου φετινού τουρισμού στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442