Η Γερμανία παρέδωσε στην Ουκρανία συστοιχία του προηγμένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Stringer), αμερικανικής κατασκευής, για να βοηθήσει το Κίεβο ν’ αμυνθεί έναντι των συχνών πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας.

Από τα πιο προηγμένα

Το σύστημα αυτό συμπεριλήφθηκε χθες Τρίτη στον κατάλογο που αναρτάται σε κυβερνητικό ιστότοπο με τα όπλα τα οποία έχουν παραδοθεί από τη Γερμανία στην Ουκρανία.

Η κινητή συστοιχία θεωρείται από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα συστήματα στον πλανήτη. Μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ.

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με μια συστοιχία η καθεμιά. Τα συστήματα θ’ αξιοποιηθούν για την προστασία κρίσιμων υποδομών.

Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύθηκαν από Γερμανούς και Αμερικανούς σε χώρα-μέλος του NATO, όπου διεξήχθησαν επίσης κοινά γυμνάσια στη χρήση των συστημάτων, εξήγησαν πηγές προσκείμενες στην Μπούντεσβερ – τον γερμανικό ομοσπονδιακό στρατό – στο Γερμανικό Πρακτορείο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Για εκπαίδευση

Ομάδα 70 ουκρανών στρατιωτών είχε μεταβεί στη Γερμανία για να εκπαιδευτεί στη χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot. Ουκρανοί στρατιώτες μετέβησαν επίσης σε στρατιωτική βάση στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ για τον ίδιο σκοπό.

Η αποστολή του πιο εξελιγμένου αντιαεροπορικού συστήματος των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι η πιο μεγάλη αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο από την αρχή του πολέμου. Η Ουκρανία από καιρό ζητούσε τους Patriot για ν’ αντιμετωπίσει αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία.