Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν σχεδιάζεται η επιστροφή τους στην Ελλάδα
Ο Ρίσι Σούνακ ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζεται η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ο Ρίσι Σούνακ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια να τροποποιηθεί η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το μουσείο μπορεί να διαθέτει αντικείμενα των συλλογών του μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Έλγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γι’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Σούνακ μιλώντας στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο μεταβαίνει στις ΗΠΑ.
«Δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό»
«Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, εργάζεται πάνω σε μια νέα ρύθμιση με την Ελλάδα μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δει τα γλυπτά, τόσο στο Λονδίνο, όσο και στην Αθήνα.
Το Parthenon Project, το οποίο υποστηρίζεται από βρετανούς πολιτικούς διαφόρων πολιτικών κομμάτων για τη διευθέτηση του ζητήματος, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας πολιτιστικής σύμπραξης.
- Ιράν: «Είναι εντελώς ηττημένο και θέλει συμφωνία» διατείνεται ο Τραμπ, αρνούμενος να την «αποδεχθεί»
- Ιράν: Επίθεση Λευκού Οίκου και Πενταγώνου στο CNN για «ψευδείς πληροφορίες»
- Θέλει να πλήξει «πολύ σκληρά» το Ιράν «την επόμενη εβδομάδα», ανακοινώνει ο Τραμπ
- Τζέφρι Επσταϊν: Για πρώτη φορά ο πρώην πρίγκιπας Αντριου και ο Μάντελσον εμφανίζονται μαζί του σε φωτογραφία
- ΚΚΕ: Με πρόσχημα την κακοποίηση των παιδιών, προωθείται η παρακολούθηση των πάντων από την ΕΕ
- Ιράν: Τον «πρίγκιπα διάδοχο» Παχλαβί ευγνωμονεί ο Ζελένσκι – Συνάντηση στο Παρίσι
