ΙΣΑ: Οι προτάσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων
Παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των ασθενών ζητάει ο ΙΣΑ
Ευρεία σύσκεψη, για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με τους εκπροσώπους του ΕΟΦ, ΕΟΔΥ, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.
Εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τη διευκόλυνση των ασθενών και των γιατρών στο θεραπευτικό τους έργο.
Ειδικότερα, ο ΙΣΑ πρότεινε τα εξής:
1.Να δοθεί η δυνατότητα να εκτελούν μερικώς οι ασθενείς την ίδια συνταγή, σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος, προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και αφετέρου να μην παρατηρείται πλασματική καταγραφή των ελλείψεων.
2.Να μην «ξεκλειδώνει» στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λείπουν όλη η θεραπευτική κατηγορία, -εφόσον έχει γίνει χρήση του κλειδώματος του 15% στη συνταγογράφηση του ιατρού-, παρά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα που παρουσιάζει έλλειψη.
3.Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
4.Να υπάρξει σύσταση να αναγράφουν οι ιατροί στο πεδίο «σχόλιο», το σκεύασμα που προτείνουν όπως από ετών έχει ζητήσει ο ΙΣΑ.
«Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι παγκόσμιο και γι αυτό δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ευτυχώς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Παράλληλα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Δ. Φιλίππου, πρόεδρος ΕΟΦ, Ο. Παπαδημητρίου, πρόεδρος ΣΦΕΕ, Β. Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος ΠΕΦ και ο Α’ αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φ.Πατσουράκος.
- Ελ Σαλβαδόρ: Στρατιωτικοί θα δικαστούν για τη διαβόητη σφαγή 986 πολιτών στο Ελ Μοσότε
- Το Μπανγκλαντές υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την απόκτηση Eurofighter από την Ιταλία
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό

