Ο δολοφόνος του Τζον Λένον θέλει να βγει από τη φυλακή
Η χήρα του Λένον αντιτίθεται σθεναρά στην περίπτωση έγκρισης αναστολής στον δολοφόνο του συζύγου της
Ο Μαρκ Τσάπμαν, ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον Τζον Λένον το 1980, δεν έλαβε ζητούμενη αναστολή στην ποινή του για 12η φορά.
Εμφανίστηκε ενώπιον σχετικής επιτροπής τον Αύγουστο και ζήτησε την αποφυλάκισή του, κάτι που δεν έγινε δεκτό.
Διαβάστε επίσης: O γιος του Τζον Λένον εξηγεί γιατί άλλαξε το όνομά του – Ακούστε τον να τραγουδάει το «Imagine»
Από το 2000, όταν και του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει αίτημα για αναστολή, και κάθε δύο χρόνια ο καταδικασθείς κάνει αίτημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ευοδωθεί καμία από τις προσπάθειες του. Θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή για άλλα δύο χρόνια, πριν ξαναπροσπαθήσει – εάν αυτό επιθυμεί, φυσικά.
Σύμφωνα με το CNN, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίος δεν έγινε δεκτό το αίτημα.

Η δολοφονία
Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ο Τσάπμαν σκότωσε τον Λένον με τέσσερις πυροβολισμούς στην πλάτη, καθώς εκείνος επέστρεφε από την ηχογράφηση άλμπουμ με τη Γιόκο Όνο. Ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει από το πρώην μέλος των Beatles ένα αυτόγραφο στο άλμπουμ «Double Fantasy».
Ο δράστης, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του μέχρι τη δολοφονία του Λένον, δήλωσε ένοχος για φόνο δευτέρου βαθμού τον Ιούνιο του 1981. Καταδικάστηκε δύο μήνες αργότερα.
Η χήρα του Λένον αντιτίθεται σθεναρά στην περίπτωση έγκρισης αναστολής στον δολοφόνο του συζύγου της.
Από το 1980, ο δράστης έχει εκφράσει, μερικώς, τη μεταμέλειά του για το έγκλημα. Το 2018, όταν δέχθηκε αρνητική απάντηση στο 10ο αίτημά του, είπε στην επιτροπή πως «καθώς περνάει κάθε χρόνος, νιώθω όλο και περισσότερη ντροπή».
«Λυπάμαι για τις πράξεις μου. Λυπάμαι για έγκλημά μου».
Εκείνη την περίοδο, σωφρονιστικοί είχαν αρνηθεί το αίτημα γιατί η αποφυλάκισή του θα αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Όπως επισημάνθηκε, σκότωσε τον Λένον «για κανέναν άλλο λόγο, από το να αποκτήσει δημοσιότητα».
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442