Μια ακόμα μεγάλη συναυλία διοργανώνει το ΚΚΕ, αυτή τη φορά προς τιμήν του σπουδαίου ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τον θάνατό του. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με την οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου τη σύζυγό του Βένια και την κόρη του Αναστασία, στις οποίες ο Γραμματέας του ΚΚΕ είχε παραδώσει υλικό από το αρχείο του ΚΚΕ το οποίο αφορούσε στον πατέρα του σπουδαίου τραγουδιστή, Γιώργου. Πιο συγκεκριμένα, ο Κουτσούμπας παρέδωσε τη βιογραφική έκθεση του Γιώργου Μητροπάνου στο ΚΚΕ, καθώς και το φύλλο της Εφημερίδας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης του ΔΣΕ (25/10/1948), που ανακοινώνει την προαγωγή του Γιώργου Μητροπάνου σε λοχαγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε και η πραγματοποίηση της μεγάλης συναυλίας η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μάη στο γήπεδο του Πανιωνίου, στη Νέα Σμύρνη, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως η Πέγκυ Ζήνα, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Σαμπάνης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, πλαισιωμένοι από την Ορχήστρα που για χρόνια συνόδευε τον Δημήτρη Μητροπάνο. Όλοι τους αναλαμβάνουν το βαρύ έργο της επανεκτέλεσης των τραγουδιών που ερμήνευσε ο ίδιος.

Του διαβόλου το κιτάπι

Γνωστός λάτρης του ζεϊμπέκικου, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΚΚΕ δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να ρίξει μερικές γυροβολιές κατά την διάρκεια του γλεντιού που διοργάνωσε η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος στον πολυχώρο των παλαιών σφαγείων της Πάτρας. Χόρεψε στο τραγούδι του Μητροπάνου το “Μάνα που ζω” του Βαγγέλη Κορακάκη που ερμήνευσε εξαιρετικά ο Δημήτρης Μητροπάνος. Μάλιστα αμέσως μετά πήρε το μικρόφωνο και το αφιέρωσε σε όλες τις μανούλες, μιας και η Κυριακή ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. Το τραγούδι έχει ρεφραίν «Η ελπίδα μας χαμένη/ και η μοίρα μας γραμμένη/ στου διαβόλου το κιτάπι/ να του βγει το μάτι…»