Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να παράσχει συστήματα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για την απόκτηση ενός «κατάλληλου συστήματος που θα αντικαταστήσει τα S-300 «.

«Είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε αμέσως όταν έχουμε εξασφαλίσει ένα κατάλληλο σύστημα που θα αντικαταστήσει αυτά που θα παρέχουμε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ναντ’ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. «Το μόνο στρατηγικό σύστημα αεράμυνας που διαθέτουμε στη Σλοβακία είναι το σύστημα S-300. Έτσι, αυτό που θα συμβεί αμέσως όταν αποφασίσουμε να το δώσουμε στους Ουκρανούς είναι ότι στην πραγματικότητα δημιουργούμε ένα κενό, ένα κενό ασφαλείας στην περιοχή του ΝΑΤΟ».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν εξασφαλίσει την αντικατάσταση

Ο Όστιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται με τους συμμάχους για το θέμα, αλλά δεν είχε να κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με την παροχή του συστήματος S-300 στην Ουκρανία.

Το CNN μετέδωσε χθες ότι η Σλοβακία έχει συμφωνήσει αρχικά να παράσχει στην Ουκρανία το βασικό σύστημα αεράμυνας της σοβιετικής εποχής για να βοηθήσει στην άμυνα κατά των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να εξετάζουν το πώς θα συμπληρώσουν τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας αυτής και η μεταφορά δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, η Σλοβακία, ένας από τους τρεις συμμάχους του ΝΑΤΟ που διαθέτουν τα εν λόγω αμυντικά συστήματα, θέλει διαβεβαιώσεις ότι τα συστήματα θα αντικατασταθούν άμεσα.

Πίεση στον Μπάιντεν

Η προσπάθεια να δοθούν περισσότερα S-300 στα χέρια των Ουκρανών έρχεται καθώς το Κογκρέσο πιέζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει το σύστημα αεράμυνας. Οι βουλευτές και των δύο κομμάτων, οι οποίοι άκουσαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του το πρωί της Τετάρτης, έχουν παροτρύνει τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκτήσει τα όπλα που αναζητά, ιδιαίτερα μετά την αντίθεση της κυβέρνησης σε ένα σχέδιο της περασμένης εβδομάδας να παράσχει στην Ουκρανία πολωνικά αεροσκάφη MiG-29.