«Ρώσοι, κάντε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσετε αυτό τον πόλεμο. Ούτε η Ουκρανία, ούτε και η Ρωσία χρειάζεται αυτόν τον πόλεμο. Μόνο ο Πούτιν τον θέλει».

Αυτή ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο Αντρέι Τσουβαταρέφσκι, αιχμάλωτος Ρώσος στρατιώτης, ο οποίος μίλησε μαζί με άλλους αιχμαλώτους σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του πρακτορείου Interfax στην Ουκρανία.

Παράλληλα, κάλεσε τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και να καταλάβουν μεγάλους δρόμους, ώστε να σταματήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. «Προσπαθήστε να κάνετε τον πρόεδρο να το καταλάβει, απομακρύνετε τον στρατό από τον εξοπλισμό του, ώστε να μην βομβαρδίζουν αμάχους. Αν κατεβείτε στους δρόμους, ο πρόεδρος θα αποφασίσει να αποσύρει τα στρατεύματα. Τότε δεν θα υπάρχει πόλεμος».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του πρακτορείου αν καταλαβαίνει τα κίνητρα της ρωσικής ηγεσίας, ο αιχμάλωτος στρατιώτης απάντησε αρνητικά. «Δεν ξέρω τον σκοπό. Πιθανότατα, απλά χρειάζεται τα εδάφη. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Κανείς δεν θέλει να μάχεται. Δεν υπήρχε καμία διάθεση ούτε για τις ασκήσεις. Αισθανόμαστε μίσος για την ηγεσία που μας έστειλε εδώ. Καταλαβαίνουμε ότι μας πέταξαν εδώ, σαν γατιά, για το κέρδος της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχαήλ Κουλίκοφ, ένας άλλος αιχμάλωτος Ρώσος στρατιώτης ανέφερε: «Πολίτες της Ρωσίας, σταθείτε στο ύψος σας. Τα παιδιά σας είναι εδώ. Τα παιδιά του ουκρανικού λαού υποφέρουν και αυτά. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να φοβάστε κανέναν. Οι Ουκρανοί δεν φοβούνται κανέναν. Υπερασπίζονται τη χώρα τους μέχρι τον τελευταίο. Κι εγώ έχω δύο μικρά παιδιά στην πατρίδα μου, στα οποία δεν ξέρω αν θα φτάσω. Γονείς, κλείστε τους δρόμους, μην αφήνετε τα παιδιά σας να φύγουν, κάντε τα πάντα για να γυρίσουν πίσω τα ρωσικά στρατεύματα».

Ο τρίτος Ρώσος που πήρε τον λόγο, ο Ντμίτρι Γκαγκάριν, συμβούλευσε τους συμπατριώτες του να μην ακούνε τη ρωσική προπαγάνδα. «Θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι στη Ρωσία να ξέρουν ότι οι Ουκρανοί δεν είναι όπως μας λένε στη ρωσική τηλεόραση. Δεν υπάρχει Μπαντέρα, δεν υπάρχουν Ναζί. Είναι συνηθισμένοι φιλειρηνικοί πολίτες, που αντιδρούν σε έναν άνθρωπο: τον Πούτιν, που θέλει να γίνει αυτοκράτορας. Θα ήθελα να τελειώσουν όλα σύντομα».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν δέκα στρατιωτικοί, που παραδόθηκαν οικειοθελώς – ισχυρίζεται το Interfax., προσθέτοντας ότι καθένας από αυτούς σημείωσε την «καλή μεταχείριση» και την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Μερικοί από τους ομιλητές είπαν κατηγορηματικά ότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη Ρωσία και πως τώρα φοβούνται για τις οικογένειές τους.