Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη – Τι αναφέρει για το δίκαιο της θάλασσας, τα νησιά και τη Σούδα
Ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο ζωτικό ρόλο της Βάσης της Σούδας και υπογραμμίζει ότι oι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά
Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας», ενώ προσθέτει ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».
Ο κ. Blinken αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε «νέα ύψη» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες «θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί».
«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε φέτος στην Ουάσινγκτον για τον τρίτο γύρο» επισημαίνει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σε άλλο σημείο της επιστολής, ο κ. Blinken υπογραμμίζει τα εξής: «Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».
Ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης Biden «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη Βάση της Σούδας, καθώς υπογραμμίζει ότι «oι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».
Διαβάστε εδώ αναλυτικά την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών
- Ρωσία: Μετά την επίσκεψη Βανς, το Κρεμλίνο λέει ότι θα αναπτύξει τις σχέσεις με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν
- Σε «Red Code» Αχαΐα και Ηλεία ενόψει της κακοκαιρίας – Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
- Ιστορική συμμετοχή για την Εθνική στη League A του Nations League – Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κλήρωση
- Αρχεία Έπσταϊν: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ήρε τη διπλωματική ασυλία του πρώην γενικού γραμματέα του, Γιάγκλαντ
- «Είναι ανθρωποκτονία» – Μια νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα γύρω από τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν
- Πρέβεζα: Κατολισθήσεις από την βροχή απειλούν σπίτια και καταστήματα – Μεγάλες καταστροφές στον Μύτικα

