Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Τι πίνεις Δένδια;» - Τουρκική ταραχή με προσβολές για τη νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

«Τι πίνεις Δένδια;» – Τουρκική ταραχή με προσβολές για τη νέα συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο εκνευρισμός των γειτόνων αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετούς αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, καθώς και η ρητή γραπτή ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, για τον τουρκικό ισχυρισμό περί casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο εκνευρισμός των γειτόνων αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, με χαρακτηριστικότερο αυτό της Yeni Sanak, η οποία κυκλοφόρησε με τον προσβλητικό τίτλο «Τι πίνεις Δένδια;» για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Το πρωτοσέλιδο

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, απείλησε την Τουρκία, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Δένδιας, ο οποίος είπε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας απειλείται και ότι είναι έτοιμοι για πόλεμο, ήταν αλαζονικός, χωρίς να κοιτάξει το έγκλημά του. Ζητώντας βοήθεια από τις ΗΠΑ, ο έλληνας υπουργός είπε ‘Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο. ‘Υπάρχει απειλή πολέμου’» αναφέρει χαρακτηριστικά η εθνικιστική τουρκική εφημερίδα, προσκείμενη στον κυβερνητικό σύμμαχο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η Cumhuriyet σημειώνει πάντως ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έβαλαν τις υπογραφές τους σε νέα αμυντική συνεργασία, με την οποία επεκτείνεται η αμερικανική παρουσία στο ελληνικό έδαφος, ενώ η Ηurriyet επισημαίνει μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ της ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης απέχει μόλις 40 χλμ. από την Τουρκία.

Σημειώνεται πως στις πρώτες παραγράφους της αναθεωρημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΜDCA), οι δύο κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν «τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης (βλ. τουρκικό casus belli;)», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θα «αντιτάσσονται ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια», αλλά και ότι θα «καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν» μια «τέτοια πορεία δράσης».

Διόλου τυχαία άλλωστε η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου, για την «απειλή πολέμου που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αν ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024