Συστάσεις προληπτικών ενεργειών προς τους ελαιοκαλλιεργητές
Το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς συνεχίζεται σε ολόκληρη την Κρήτη. Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από περιορισμένες δακοπροσβολές για τις περισσότερες περιοχές. Σε μικρό αριθμό δειγμάτων […]
Το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς συνεχίζεται σε ολόκληρη την Κρήτη.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από περιορισμένες δακοπροσβολές για τις περισσότερες περιοχές. Σε μικρό αριθμό δειγμάτων ελαιόκαρπου της Π.Ε. Χανίων διαπιστώθηκε η παρουσία μυκήτων του γένους Fusarium, Alternaria και Botryosphaeria, οι οποίοι μπορούν να υποβαθμίσουν σημαντικά τον ελαιόκαρπο και το παραγόμενο ελαιόλαδο εφόσον επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες.
Προληπτικά, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο των ελαιοδένδρων τους για την πιθανή ύπαρξη εντομολογικών ή μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο. Εφόσον διαπιστωθούν σημαντικές προσβολές, θα πρέπει να ενημερώνουν τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας και να προσκομίσουν δείγματα για εξέταση σε εξειδικευμένα φυτοπαθολογικά και εντομολογικά εργαστήρια.
Επισημαίνεται ότι κατά την εφαρμογή ψεκασμών κάλυψης και για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά εγκεκριμένα σκευάσματα και να τηρούν τα ελάχιστα χρονικά όρια από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή. Δεν επιτρέπονται ψεκασμοί κάλυψης σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)




























![Μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη τη χώρα – Κλιμακώνουν οι αγρότες και πιέζουν την κυβέρνηση [Live χάρτης]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/6766446-1-315x220.jpg)
![Ενισχύσεις: Ποια ποσά ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι κατέβαλε στους αγρότες [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/TSC_4_LARISA-4-315x220.jpg)














![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442