Σύνθετη διαδικασία που διέπεται από αυστηρό πλαίσιο αποτελεί η κλινική έρευνα. Περιλαμβάνει τη συνεργασία ανάμεσα στη βιομηχανία, τα νοσοκομεία, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες της υγείας, τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές υγείας.

Αυτό επισημαίνει η Δανέζικη φαρμακευτική Novo Nordisk, η οποία έχει δημοσιεύσει διεθνή μελέτη που αναγνωρίζει την ευρέως αναγνωρισμένη αξία της κλινικής έρευνας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπιστώνει ότι:

  1. 91% των επαγγελματιών του χώρου της υγείας αναφέρει ότι η συμμετοχή στις κλινικές μελέτες τους δίνει πρόσβαση σε νέα επιστημονικά δίκτυα.
  2. 75% των επαγγελματιών υγείας πιστεύει ότι οι κλινικές μελέτες συμβάλλουν στη συνολική βελτίωση της θεραπείας και τη φροντίδα του ασθενούς στο νοσοκομείο ή την κλινική.
  3. 74% των επαγγελματιών υγείας συμφώνησαν ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή για τους ασθενείς εκτείνονται πέραν της διάρκειας της κλινικής μελέτης.
  4. 74% των επαγγελματιών υγείας έχουν διαγνώσει μία ή περισσότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της διαλογής για τη μελέτη.
  5. 71% των ασθενών ανέφερε βελτιωμένες συνήθειες σίτισης ως αποτέλεσμα της συμμετοχής στη μελέτη.

Η εταιρεία σημειώνει παράλληλα, ότι οι κλινικές μελέτες δημιουργούν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, λόγω της εμπλοκής πολλών ενδιαφερομένων μερών στη διαδικασία διεξαγωγής τους. Ειδικά στην Ελλάδα, για το διάστημα 2016 – 2020 έχουν πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Novo Nordisk Hellas, 20 κλινικές μελέτες, όπου συμμετείχαν 977 ασθενείς, ενώ η επένδυση για την υλοποίηση τους ανέρχεται στα 11,6 εκατ. ευρώ.