Φωτογραφική μηχανή; Κάμερα; Τι είναι αυτά…; Αμφότερες αποτελούν συσκευές που έχουν αντικατασταθεί από τα smartphones όσον αφορά στην καθημερινότητά μας και εδώ που τα λέμε, τα τελευταία τα καταφέρνουν περίφημα. Οι λήψεις που είναι σε θέση να προσφέρουν τα high-end smartphones δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές εξειδικευμένων συσκευών, αποτυπώνοντας με ζηλευτή ακρίβεια, χρώματα και λεπτομέρεια οποιαδήποτε στιγμή της καθημερινότητάς μας, μέρα και νύχτα. Ποια είναι αυτά όμως;

Έλα να δούμε μαζί τα smartphones με τις καλύτερες κάμερες που θα βρεις στην αγορά για φωτογραφίες και βίντεο πιο εντυπωσιακά από ποτέ.

Samsung Galaxy Z Fold2 (12+12+12 MP)

Το Galaxy Z Fold2 είναι ένα μοντέλο που μπορεί να μπει άνετα στα «παπούτσια» ενός camera phone. Η Samsung το έχει «προικίσει» με πέντε (!) κάμερες που θα σε καλύψουν όπως κι αν το χρησιμοποιείς. Ξεκινάμε με αυτή των 10 MP που βρίσκεται σε μια οπή της εξωτερικής του οθόνης για να συνεχίσουμε με μία παρόμοια, σε μία οπή στην εύκαμπτη οθόνη στο εσωτερικό του. Στο πίσω μέρος θα βρεις τρεις φακούς των 12 MP: έναν ευρυγώνιο με OIS, έναν υπερευρυγώνιο και έναν τηλεφακό. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Φωτογραφίες με κρυστάλλινη εικόνα και βίντεο (4K/60fps και 1080p/240fps μεταξύ άλλων) λες και τα τράβηξες με gimbal.

Xiaomi Mi 11 (108+13+5 MP)

Με 108 MP στο χέρι σου δεν υπάρχει τίποτα που θα σου ξεφύγει! Το Xiaomi Mi 11 έρχεται με κάμερα από το μέλλον, αφήνοντάς σε ελεύθερο να… δημιουργήσεις! Συνδυάζει μάλιστα το άρτιο υλικό με κορυφαίο λογισμικό για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η κύρια κάμερα είναι ανάλυσης 108 MP (f/1.85, 1/1,33”, OIS) ενώ στη διάθεσή σου βρίσκονται μία υπερευρυγώνια 13 MP (f/2.4, 123ο) και μία macro 5 MP (f/2.4, 3-10 εκατ.). Το σύστημα One-Click AI Cinema θα απλοποιήσει σημαντικά τα πράγματα με την προσθήκη κάθε λογής εφέ, ενώ το Ultra Night Video εκμεταλλεύεται στο έπακρο την επιπέδου RAW τεχνητή νοημοσύνη, μειώνοντας τον θόρυβο στις νυχτερινές λήψεις ακόμα περισσότερο.

Samsung Galaxy A71 (64+12+5+5 MP)

Αν αναζητάς μία συσκευή με ποιοτική κάμερα ικανή να σου χαρίσει σπουδαίες εικόνες και βίντεο αλλά προτιμάς να αποφύγεις το… ναρκοπέδιο των high-end μοντέλων, τότε το Galaxy A71 ίσως να ‘ναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. H Samsung το έχει εξοπλίσει με σύστημα τεσσάρων καμερών: η κύρια είναι ανάλυσης 64 MP και πλαισιώνεται από μία υπερευρυγώνια 12 MP, μία κάμερα βάθους 5 MP (προσαρμόζει το βάθος πεδίου και θολώνει το παρασκήνιο για το λεγόμενο bokeh) και ακόμα μία macro επίσης στα 5 MP. Χάρη στην προηγμένη εφαρμογή μάλιστα, θα έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόσεις κάθε σου λήψη, απολαμβάνοντας πάντα υπέροχα αποτελέσματα.

Apple iPhone 12 Pro Max (12+12+12 MP + αισθητήρας LiDAR)

To iPhone 12 Pro Max είναι μία εκπληκτική από κάθε άποψη συσκευή. Οι δε δυνατότητές της στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο είναι το κάτι άλλο. Έρχεται με τρεις κάμερες 12 MP (ευρυγώνια, υπερευρυγώνια και τηλεφακό, f/1.6, f/2.4, f/2.2 αντίστοιχα) για λήψη εικόνων και κλιπ μοναδικής ακρίβειας. Ο αισθητήρας LiDAR βοηθά τα μέγιστα σε καταστάσεις χαμηλής φωτεινότητας ενώ ο σταθεροποιητής στον αισθητήρα (αντί για τον φακό) προσφέρει ακόμα πιο καθαρές φωτογραφίες. Στα του βίντεο, το Dolby Vision HDR είναι απλά αξεπέραστο με τις λειτουργίες time-lapse και slow motion (1080p/240fps) να κλέβουν την παράσταση.

Samsung Galaxy S21 Ultra (108+12+10+10 MP)

Το καλύτερο smartphone που μας έχει χαρίσει η Samsung ως τώρα, δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει και αντίστοιχα κορυφαίας ποιότητας κάμερα -και μάλιστα όχι μία αλλά τέσσερις. Τον αισθητήρα 2ης γενιάς των 108 MP (f/1.8, OIS, laser AF) συμπληρώνουν η υπερευρυγώνια κάμερα των 12 MP και οι δύο τηλεφακοί των 10 MP έκαστος (f/4.9, dual pixel PDAF, OIS, 10x οπτικό zoom και f/2.4, dual pixel PDAF, OIS, 3x οπτικό zoom). Κάπως έτσι φτάνουμε στο Space Zoom του 100x, καλύπτοντάς σε όσο μακριά κι αν βρίσκεται το θέμα σου. Η δυνατότητα για 8Κ βίντεο (εναλλακτικά 4K/60fps) είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Samsung Galaxy A32 (48+8+5+2 MP)

Το Galaxy A32 είναι η δεύτερη από τις mid-range προτάσεις μας αφού συνδυάζει την προσιτή τιμή με ένα άκρως ανταγωνιστικό σύστημα τεσσάρων καμερών που θα αποτυπώσει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου καλύπτοντας κάθε πιθανό σενάριο. Η κύρια κάμερα είναι ανάλυσης 48 MP με φακό f/1.8 και πλαισιώνεται από υπερευρυγώνια (8 MP, f/2.2) και αισθητήρα βάθους (2 MP, f/2.4). Τα πορτρέτα σου θα έχουν θολωμένο παρασκήνιο για επαγγελματικά αποτελέσματα ενώ τα τοπία θα εμφανίζονται με άκρως ρεαλιστικά χρώματα σε φυσικούς τόνους. Ακόμα κι όταν χρειαστεί να αιχμαλωτίσεις και την τελευταία λεπτομέρεια, απλά πλησίασε το θέμα σου και άφησε την κάμερα macro (5 MP, f/2.4) να κάνει τα υπόλοιπα.

Huawei P40 Pro (50+40+12 MP + 3D αισθητήρας βάθους)

Μία από τις καλύτερες συσκευές της αγοράς ως προς την κάμερα, το Huawei P40 Pro φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της Leica. Το σύστημα Ultra Vision θα σου επιτρέψει να απαθανατίσεις με άνεση ό,τι βλέπεις, μέρα και νύχτα, έτσι ώστε να εξαντλήσεις τη δημιουργικότητά σου. Ο αισθητήρας Ultra Vision με το χρωματικό φίλτρο RYYB χαρίζει φωτεινές λήψεις με δυναμική εμβέλεια, τη στιγμή που προσφέρεται λειτουργία συγχώνευσης 4-σε-1 pixel και αυτόματη εστίαση Octa PD. Ο δε περισκοπικός φακός SuperZoom θα σε φέρει ακόμα πιο κοντά στο θέμα σου με zoom που φτάνει το 50x ενώ ο συνδυασμός σταθεροποίησης OIS και AIS έρχεται να κάνει τις λήψεις σου ακόμα πιο συναρπαστικές.

Samsung Galaxy S21 Plus (64+12+12 MP)

Το Galaxy S21 Plus είναι ιδανικό για εκείνους που νιώθουν ότι ακόμα και το 4K δεν είναι αρκετό. Μάλιστα δεν θα σου προσφέρει απλά τη δυνατότητα να τραβήξεις 8K/24fps βίντεο αλλά να δημιουργήσεις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μέσα απ’ αυτό χάρη στο 8K Video Snap. Ο αισθητήρας Bright Night θα αιχμαλωτίσει ολοζώντανα χρώματα ακόμα και μέσα στο σκοτάδι ενώ η λειτουργία πορτρέτου θα σου χαρίσει προφίλ επαγγελματικού επιπέδου. Η κύρια κάμερά του (12 MP με f/1.8, dual pixel PDAF και OIS) πλαισιώνεται από υπερευρυγώνια 12 MP και τηλεφακό 64 MP (PDAF, OIS, 3x zoom), συμπληρώνοντας έτσι η μία την άλλη για μία ολοκληρωμένη εμπειρία.

Apple iPhone 12 Pro (12+12+12 MP + αισθητήρας LiDAR)

Μπορεί να του λείπει μία λέξη σε σχέση με τη ναυαρχίδα της σειράς, ωστόσο το iPhone 12 Pro δεν υστερεί πουθενά ως προς την κάμερα σε σχέση με τον… μεγάλο του αδελφό. Έρχεται με τρεις αισθητήρες των 12 MP έκαστος (ευρυγώνιος f/1.6, υπερευρυγώνιος f/2.4, τηλεφακός f/2.0) προσφέροντας 4x οπτικό zoom και εικόνες γεμάτες λεπτομέρειες απαλλαγμένες από θόρυβο ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό. Όπως και το Pro Max, έτσι και το iPhone 12 Pro έρχεται με σαρωτή (scanner) LiDAR που σε συνδυασμό με το SoC A14 Bionic είναι σε θέση να επεξεργαστούν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον χώρο γύρω σου, ανοίγοντάς σου διάπλατα τις πόρτες για… AR καταστάσεις.

Xiaomi Mi 10T Pro (108+13+5 MP)

Με το Xiaomi Mi 10T Pro οι φωτογραφίες σου θα δείχνουν καλύτερες από ποτέ. Βλέπεις, δεν είναι μόνο η κύρια κάμερα των 108 MP (1,6 μm, OIS, 30x ψηφιακό zoom) αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη η οποία προσαρμόζει κάθε ρύθμιση πριν από κάθε σου λήψη. Από κοντά και η δεύτερη κάμερα, μία υπερευρυγώνια στα 13 MP (1,12 μm, f/2.4, 123ο) που θα φροντίσει να απαθανατίσει τοπία και θα σου χαρίσει υπέροχες ομαδικές φωτογραφίες με ολοζώντανα χρώματα και χωρίς καμία παραμόρφωση. Η κάμερα macro των 5 MP, τέλος, θα σε φέρει ακόμα πιο κοντά στο θέμα σου, έτσι ώστε να μη σου ξεφύγει καμία λεπτομέρεια.