Κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, όλοι μας έχουμε ονειρευτεί αμέτρητα ταξίδια σε τροπικούς προορισμούς στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Και μπορεί να μην γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα φτάσει το τέλος του εγκλεισμού μας, όμως αν όλα πάνε καλά, ίσως το εμβόλιο μας επιτρέψει να ξεσκονίσουμε τα διαβατήριά μας πριν την εκπνοή του 2021. Μέχρι τότε, εμπνεόμαστε χαζεύοντας μερικά από τα πιο απροσδόκητα τοπία του κόσμου, με φωτογραφίες που μας κάνουν να δυσπιστούμε για το κατά πόσον είναι πραγματικά.

21. Σπηλιά των Κρυστάλλων, Μεξικό

Κρυμμένη 300 μέτρα κάτω από το έδαφος του Μεξικού, η Σπηλιά των Κρυστάλλων προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα στους επισκέπτες της, καθώς φιλοξενεί ορισμένους από τους μεγαλύτερους κρυστάλλους σεληνίου στον κόσμο, με το μήκος ορισμένων να φτάνει τα 12 μέτρα.

20. Ποταμός των Πέντε Χρωμάτων, Κολομβία

Ένα από τα ομορφότερα ποτάμια του κόσμου, ο Caño Cristales στην Κολομβία, έχει «βαφτιστεί» Ποταμός των Πέντε Χρωμάτων εξαιτίας των εξωπραγματικών νερών του. Τα χαρακτηριστικά τους χρώματα είναι ορατά μόνο σε συγκεκριμένες εποχές του έτους, αφού οφείλονται στο φυτό Macarenia Clavigera που φύεται στις κοίτες του.

19. Κοίλωμα Danakil, Αιθιοπία

Η απόκοσμη ομορφιά ενός από τα πιο ξηρά και ζεστά μέρη της γης, οφείλεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα που προκλήθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν, μέσα από την απομάκρυνση της Αφρικής από την Ασία. Ιζήματα αλάτων, γεωθερμικές πηγές και θερμοπίδακες χαρίζουν στο τοπίο το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του.

View this post on Instagram

A post shared by Minas Teddy (@minas_teddy)

18. Μαρμάρινες Σπηλιές, Χιλή

Η διάβρωση που προκαλεί το νερό, σε συνδυασμό με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, δημιούργησαν το μικρό θαύμα των μοτίβων στις Μαρμάρινες Σπηλιές της Χιλής. Το χρώμα τους αλλάζει διαρκώς, βάσει της εποχής και της στάθμης των υδάτων.

17. Φαράγγι της Αντιλόπης, Αριζόνα

Τα παραμυθένια σχήματα που έχει χαρίσει ο αέρας στον ψαμμόλιθο, δημιούργησαν στην πορεία του χρόνου ένα θέαμα που δημιουργεί δέος: Το φαράγγι της Αντιλόπης, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, συγκεντρώνει αμέτρητους επισκέπτες κάθε χρόνο, έτοιμους να στριμωχτούν στα στενά ανοίγματα ανάμεσα στα βράχια και να τραβήξουν φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα.

View this post on Instagram

A post shared by Luca Corchia (@luca.cor.10)

View this post on Instagram

A post shared by IntraGeo (@intrageo)

16. Σπηλιές που λαμπυρίζουν, Νέα Ζηλανδία

Οι πυγολαμπίδες που συνθέτουν την αστραφτερή εικόνα των σπηλιών στο Waitomo της Νέας Ζηλανδίας δεν ζουν σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη. Είναι προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης, αλλά η βαρκάδα μέσα στις μαγικές λάμψεις της είναι βέβαιο ότι αποζημιώνει τον επισκέπτη.

View this post on Instagram

A post shared by Sorina Kelebek (@sorinakb)

View this post on Instagram

A post shared by Hugh Mitton (@hugemittons)

15. Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσία

Στην παγωμένη Σιβηρία βρίσκεται η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον πλανήτη, ένας μικρός, παγωμένος ωκεανός. Στη διάρκεια του χειμώνα, η Βαϊκάλη παγώνει τόσο, ώστε να μπορεί κανείς όχι απλώς να περπατήσει, αλλά ακόμη και να οδηγήσει επάνω της, ενώ ο αέρας που εγκλωβίζεται κάτω από τον πάγο, δημιουργεί περίπλοκα σχήματα που εντυπωσιάζουν.

14. Μονοπάτι του Γίγαντα, Ιρλανδία

Στις βόρειες ακτές της Βόρειας Ιρλανδίας, ο ταξιδιώτης συναντά ένα θέαμα που τον αφήνει με το στόμα ανοιχτό: Περίπου 40.000 εξάγωνες στήλες που εφάπτονται μεταξύ τους, δημιουργούν την εντύπωση ότι κάποιος γλύπτης αποφάσισε να δημιουργήσει ένα παράξενο -αν και αναμφίβολα επιβλητικό- project. Όμως η τρομερή συμμετρία στην πραγματικότητα είναι φυσικό δημιούργημα, προϊόν της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή πριν από περίπου 50 με 60 εκατ. χρόνια.

View this post on Instagram

A post shared by Tumuruu Sh (@tumuruu.sh)

13. Σπηλιές από Πάγο, Ισλανδία

«Θαμμένες» στην καρδιά του παγετώνα Vatnajökull, οι σπηλιές πάγου καταφέρνουν να ξεχωρίσουν ακόμη και ανάμεσα στα μοναδικά φυσικά τοπία της Ισλανδίας, μιας χώρας που μοιάζει λες και κατοικείται από ξωτικά. Δυστυχώς, η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν τις αφήνει αλώβητες: Αν καταφέρετε να επισκεφθείτε φέτος μία από αυτές, δεν είναι βέβαιο ότι θα την ξαναβρείτε και του χρόνου.

View this post on Instagram

A post shared by Pixpa (@pixpa)

12. Μαύρη Παραλία, Χαβάη

Για άλλη μια φορά ήταν τα ηφαίστεια που δημιούργησαν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς: Η Μαύρη Παραλία της Χαβάης, γεμάτη από τις προστατευόμενες θαλάσσιες χελώνες Hawksbill, προκαλεί δέος. Τουλάχιστον σε όσους δεν είχαν τη χαρά να δουν την εξίσου όμορφη Μαύρη Παραλία της Σαντορίνης -και, γιατί όχι, τα Μαύρα Βόλια της Χίου.

View this post on Instagram

A post shared by Stella Galani (@gstyliani)

11. Βουνά-Ουράνια Τόξα, Κίνα

Μέταλλα και ψαμμόλιθος συμπιέστηκαν και ενώθηκαν στην πάροδο εκατομμυρίων ετών, για να δημιουργήσουν τα πολύχρωμα, ασύλληπτα, μαγικά Ζάνγκιε Ντάνξια, τα «ριγέ» βουνά της Κίνας, που αλλάζουν με τη διάβρωση των ετών και την ορμή του αέρα.

10. Ροζ Λίμνη, Αυστραλία

Μπορεί να μην σε προκαλεί να βουτήξεις, αφού το χρώμα της δεν σε προδιαθέτει για… ασφαλείς απλωτές, όμως  η λίμνη-τσιχλόφουσκα της Αυστραλίας είναι σίγουρα ένα θέαμα που αξίζει να δεις. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα στην αιτία που έβαψε τη λίμνη Hiller ροζ, όμως εικάζουν ότι ευθύνεται η υψηλή της αλατοπεριεκτικότητα, που αποτελεί θρεπτικό… μεζέ για τα βρύα.

9. Μεγάλη Πρισματική Πηγή, Γουαϊόμινγκ

Στο φυσικό πάρκο του υπερ-ηφαιστείου Γέλοουστοουν, στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, βρίσκεται η μεγαλύτερη θερμή πηγή της χώρας. Εκτός από το μέγεθός της ξεχωρίζει και για κάτι ακόμη: Την εντυπωσιακή σειρά από έντονα χρώματα που την περιτριγυρίζουν και για την οποία μάλλον ευθύνονται τα διαφορετικά βακτήρια που «αγαπούν» τις διαφορετικές ζώνες θερμότητας που δημιουργεί.

View this post on Instagram

A post shared by Derrick Burke (@dbtv_)

View this post on Instagram

A post shared by Viaggi USA (@viaggi_usa)

8. Παμούκαλε, Τουρκία

Λευκές, φυσικές πισίνες με ιαματικά νερά σε διαφορετικά επίπεδα, δημιουργούν την μαγική ομορφιά του Παμούκαλε, στη γειτονική μας Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο που πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα τουριστικά θέρετρα της χώρας.

View this post on Instagram

A post shared by Flavors (@flavors.pak)

7. Φαράγγι Bryce, Γιούτα

Άνεμος, ψαμμόλιθος και χρόνος: Τα τρία στοιχεία που χρειάστηκαν για τη δημιουργία των μυτερών κορυφών που θυμίζουν ανατολίτικα κτίσματα στο Φαράγγι Bryce, της Γιούτα των ΗΠΑ.

View this post on Instagram

A post shared by Mr.nature (@mr.nature.bg)

6. Πουά Λίμνη, Καναδάς

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η στάθμη των υδάτων της λίμνης πέφτει, αποκαλύπτοντας τις στρογγυλές πισίνες στον πυθμένα της. Η καθεμία έχει το δικό της, ξεχωριστό χρώμα, εξαιτίας της συγκέντρωσης διαφορετικών μετάλλων.

View this post on Instagram

A post shared by 604 Now (@604now)

5. Καταρράκτες της Αιώνιας Φωτιάς, Νέα Υόρκη

Πώς θα σας φαινόταν αν περπατώντας στο δάσος, βλέπατε πίσω από έναν μικρό καταρράκτη μια σπηλιά και μέσα της έκαιγε μονίμως μια φλόγα; Δεν πρόκειται για κάποιο παραμύθι, αλλά για τους Καταρράκτες της Αιώνιας Φωτιάς στη Νέα Υόρκη. Το εντυπωσιακό θέαμα προκύπτει από το φυσικό αέριο που συμπυκνώνεται στο εσωτερικό της σπηλιάς αρκετά ώστε να τροφοδοτεί τη φωτιά -η οποία ωστόσο ενίοτε σβήνει από τα νερά ή τον αέρα και χρειάζεται μια μικρή… βοήθεια για να συνεχίσει να καίει.

View this post on Instagram

A post shared by Mike (@outsidechronicles)

View this post on Instagram

A post shared by Total_C@ro (@total_caro)

4. Κολύμπι στο Ρήγμα μεταξύ των ηπείρων, Ισλανδία

Η Ευρασία και η Βόρεια Αμερική συναντιούνται -ή μάλλον απομακρύνονται- στη Silfra της Ισλανδίας. Εκεί, οι δύο τεράστιες τεκτονικές πλάκες χωρίζονται από το βαθύ ρήγμα που προκαλεί δέος και προσελκύει δύτες από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα πεντακάθαρα νερά.

View this post on Instagram

A post shared by PADI (@paditv)

View this post on Instagram

A post shared by ants stern (@ants_stern)

3. Φωσφορίζοντα νερά, Μαλδίβες

Μερικές βραδιές, με βάση τον καιρό και την εποχή, αυτή η παραλία των Μαλδίβων αστράφτει λες και κάποιος πέταξε εκατομμύρια μικροσκοπικά αστέρια στα νερά της. Το φαινόμενο βιοφωτισμού οφείλεται σε ένα είδος πλανγκτόν που έχει προικιστεί εξελικτικά με τη δυνατότητα να λάμπει για να τρομάζει τους θηρευτές του, όταν αισθανθεί κίνηση.

View this post on Instagram

A post shared by Curly Tales (@curly.tales)

2. Η ίδια η ύπαρξη του νησιού Σοκότρα

Στον Ινδικό Ωκεανό, μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης, βρίσκεται η Σοκότρα, ένα σύμπλεγμα νησιών αρκετά αποκομμένο ώστε τα είδη που βρίσκονταν επάνω του να ακολουθήσουν τις δικές τους, μοναδικές εξελικτικές διαδρομές. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακά φυτά και ζώα που βγάζουν βγαλμένα από κάποιο εξωγήινο τοπίο.

1. Η Πύλη της Κόλασης, Τουρκμενιστάν

Ο κρατήρας Darvaza στο Τουρκμενιστάν δεν απέκτησε τυχαία το δυσοίωνο όνομά του: Γεμάτος με φυσικό αέριο, φλέγεται από τη δεκαετία του 1970, όταν γεωλόγοι αποφάσισαν να του βάλουν φωτιά για να αποτρέψουν την διαρροή μεθανίου στην ευρύτερη περιοχή.

View this post on Instagram

A post shared by タビイク (@tabiiku)

View this post on Instagram

A post shared by krandoo (@krandooo)