Μια εβδομάδα πριν, την περασμένη Τρίτη, η UEFA πραγματοποίησε μια τηλεδιάσκεψη με όλες τις ομοσπονδίες που είναι μέλη της, με εκπροσώπους των Λιγκών, με αντιπροσωπεία της FIFpro, της FIFA κ.λπ. Ηταν η πρώτη στην οποία δόθηκαν κατευθύνσεις που αφορούν το πώς η σεζόν θα ολοκληρωθεί. Σε αυτή η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία μας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Ευάγγελο Γραμμένο και τον εκτελεστικό γραμματέα Αλέξη Δέδε. Θα ήταν λογικό το ίδιο βράδυ η ΕΠΟ να ενημερώσει με μια ανακοίνωσή της τις επαγγελματικές ομάδες, τους φίλους του ποδοσφαίρου και ίσως και τους δημοσιογράφους για το τι συζητήθηκε, τι αποφασίστηκε, ποιες ήταν οι βασικές προτάσεις και τι είπαν οι δικοί της εκπρόσωποι – αν είπαν κάτι.

Επειδή μάλλον η ΕΠΟ υπολειτουργεί λόγω της επιδημίας κι επειδή ίσως οι καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι της που στελεχώνουν τα γραφεία Τύπου και τις άλλες υπηρεσίες της ήταν δύσκολο να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα, έδειξα μια κάποια κατανόηση και περίμενα μια μέρα για τη επίσημη ενημέρωση κοιτάζοντας μαζεμένος το site. Τζίφος.

Τίποτα

Πέρασα κοιτώντας το site και δεύτερη μέρα. Τίποτα. Για να μην τα πολυλογώ η ΕΠΟ χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις (!!!) μέρες για να ανεβάσει μια ανακοίνωση για την πιο κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στην οποία πήραν μέρος μέλη της: είναι σίγουρα πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Το ακόμα πιο ωραίο είναι ότι στην ανακοίνωση αυτή (ένα μνημείο 749 λέξεων χωρίς καμία λεπτομέρεια για το τι συζητήθηκε…) προκύπτει ότι η αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας δεν έχει δείξει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το Γιουρόπα Λιγκ στο οποίο συμβαίνει ακόμα να συμμετέχει ελληνική ομάδα – ίσως γιατί είναι ο Ολυμπιακός που για τον Γραμμένο και τον Δέδε πρέπει να είναι πρόβλημα μεγάλο! Φυσικά δεν υπάρχει και καμία απολύτως θέση για το τι πιστεύει η ΕΠΟ ότι πρέπει να γίνει στη συνέχεια – για προτάσεις ας μη μιλάμε καν.

Ευχές

Γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση ότι «ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της διαβούλευσης». Περίμενα να διαβάσω τη δήλωση για να μάθω κάτι παραπάνω. Τι έλεγε η δήλωση: άρρητα ρήματα κουκιά μαγειρεμένα. «Ελήφθη μια απόλυτα σωστή απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Κεντρική προτεραιότητά μας αποτελούν η προστασία της κοινωνίας και η δημόσια υγεία. Πρέπει να λειτουργούμε με προσοχή, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Πρόκειται για μια δοκιμασία για την ανθρωπότητα και οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Πέραν αυτών, ο σεβασμός στους φιλάθλους, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τον ποδοσφαιρικό κόσμο συνολικά πρέπει να είναι σαφής και κυρίαρχος στις επιλογές μας. Προστατεύουμε την υγεία και τη ζωή όλων όσων μετέχουν στο παιχνίδι». Αν έκαναν την τηλεσύσκεψη για να ανταλλάξουν ευχές η δική μας αντιπροσωπεία έσκισε!

Ταξίδι

Τουλάχιστον χάρη στην έκδοση αυτής της ανακοίνωσης, που βγήκε την περασμένη Παρασκευή, μάθαμε ότι η Εθνική μας δεν θα πάρει μέρος στο τουρνουά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είχε προγραμματίσει. Υστερα από δηλώσεις του κ. Τσέφεριν, δηλώσεις του Γραμμένου, άχρηστες πληροφορίες για το κλείσιμο των γραφείων της ομοσπονδίας και των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά (μιλάμε για θέματα που πραγματικά απασχολούν το πανελλήνιο…) ακολουθεί στριμωγμένη σε μια παράγραφο μαζί με διάφορα άλλα, η επισήμανση ότι τα φιλικά ματς που ήταν να γίνουν στις ΗΠΑ με το Μεξικό και την Κόστα Ρίκα αυτή την εβδομάδα ματαιώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας! Πώς ματαιώθηκαν και μέσω ποιας διαδικασίας δεν το μάθαμε ποτέ, αλλά τουλάχιστον ματαιώθηκαν. Μόλις την περασμένη Παρασκευή. Ενώ η χώρα ήταν σε καραντίνα…

Τρελοί

Θα μάθουμε ποτέ πόσο στοίχισε η ματαίωσή τους; Πολύ αμφιβάλλω. Εχει πλάκα πάντως ότι όταν συγκεκριμένες ομάδες εξέφρασαν αντιρρήσεις για τα ταξίδια αυτά, η ομοσπονδία δεν απάντησε ποτέ! Και πάλι καλά που έγινε η τηλεδιάσκεψη της UEFA και βρήκαν ένα τρόπο να πουν ότι τα ματαίωσαν. Χωρίς φυσικά να απολογηθούν σε όσους τους έλεγαν ότι είναι τρελοί που τα προγραμμάτισαν…

Εκίπ

Αν περιμέναμε φυσικά την ΕΠΟ για να ενημερωθούμε για οτιδήποτε εμείς θα είχαμε πρόβλημα μεγάλο – η ΕΠΟ δεν παθαίνει τίποτα. Αυτό που έχει σημασία δεν έχει τι λένε και τι δεν λένε οι δικοί μας, αλλά τι λέει η ίδια η UEFA που φυσικά εξετάζει σενάρια για τη συνέχεια. Ενα πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής Εκίπ είναι απολύτως σωστό: όντως υπάρχουν τρία διαφορετικά για το τι μέλλει γενέσθαι – πάντα με βασικό στόχο να ολοκληρωθούν τα εφετινά πρωταθλήματα. Η UEFA αισιοδοξεί πάντα για επανέναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας τον Μάιο – με βάση τα προηγούμενα της Κίνας, αλλά είναι έτοιμη να δώσει παράταση στην αγωνιστική περίοδο. Αισιόδοξα πιστεύει πως αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε ματς, που αφορούν την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν, να διεξάγονται και τον Ιούλιο, αλλά ακόμα και στις αρχές Αυγούστου, αν χρειαστεί! Το μότο της UEFA είναι ότι θα εξαντληθεί κάθε διαθέσιμη μέρα για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά θα είναι τεράστια.

Παράταση

«Συζητάμε με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ποδοσφαιριστών για να βρούμε μια λύση για τις περιπτώσεις των συμβολαίων των παικτών που λήγουν στις 30 Ιουνίου. Αν αυτό το πρόβλημα ξεπεραστεί και οι παίκτες δεχθούν να παίξουν κάποια ματς έστω κι αν το συμβόλαιό τους έχει λήξει, δεν θα φοβηθούμε καμία παράταση. Είπαμε στις λίγκες ότι η κάθε μια μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να ορίσει πρωταθλητή και ομάδες που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά τους συνιστάμε να μη βιαστούν. Κυρίως γιατί πρόωρες διακοπές πρωταθλημάτων οδηγούν σε υποβιβασμούς ομάδες που θα μπορούσαν να τους αποφύγουν. Στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία ο υποβιβασμός είναι πολλές φορές μια οικονομική καταστροφή και κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει από μια ομάδα τις ελπίδες της να σωθεί. Η ανακήρυξη του πρωταθλητή είναι ευκολότερη υπόθεση» μου έλεγε χθες βράδυ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της UEFA, ένας από αυτούς που την Ελλάδα την επισκέπτεται συχνά.

Ακραίο

«Και με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τι θα γίνει» ρώτησα, θυμίζοντας ότι γίνονται προκριματικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Ολα θα πάνε πιο πίσω» μου είπε και πρόσθεσε πως για να κερδηθεί χρόνος, ίσως γίνουν προκριματικά με μονά ματς στην έδρα μιας ομάδας, πράγμα που θα προκύψει από κλήρωση. «Είναι ακραίο κι ελπίζω να μη χρειαστεί γιατί θα είναι για πολλές ομάδες άδικο» μου είπε. Αλλά είναι και δεδομένο πως αν και εφόσον ξεκινήσουν κάποια στιγμή όλα, για μια τουλάχιστον σεζόν τίποτα δεν θα είναι ίδιο.