Ανδρουλάκης : Κίνδυνος για μια κάλπικη αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ
Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, εκτιμώντας ότι έχει αποτύχει, καθώς μετά από πάνω από τρία έτη, μόλις 2.020 Σύριοι έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ από την Τουρκία στην Ευρώπη έχουν έλθει πάνω από 20.000.
Μια αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ που δεν θα είναι κάλπικη, χωρίς συμβιβασμούς με χώρες που υπονομεύουν την αλληλεγγύη ζήτησε από τον επίτροπο Μετανάστευσης ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Απευθυνόμενος στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την απάνθρωπη κατάσταση με 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν έλθει στην Ελλάδα, διπλάσιους από το 2018, ενώ 40.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, σε πληθυσμούς που κατά περίπτωση ξεπερνούν το 1/4 των κατοίκων στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, εκτιμώντας ότι έχει αποτύχει, καθώς μετά από πάνω από τρία έτη, μόλις 2.020 Σύριοι έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ από την Τουρκία στην Ευρώπη έχουν έλθει πάνω από 20.000. Ουσιαστικά, το σχήμα 1:1 επιστροφών Σύριων όπως το περιέγραφε η συμφωνία, δεν λειτούργησε ποτέ. Αντί αυτού, η αλληλεγγύη στους σχεδιασμούς και τους μηχανισμούς της ΕΕ εξαντλήθηκε στην παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με την Γαλλία και την Πορτογαλία να είναι τα μόνα κράτη – μέλη που συμφώνησαν σε νέο εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων μετά το 2018.
Όσον αφορά την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ, ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των Ελλήνων ακροδεξιών ευρωβουλευτών, χαρακτήρισε την θέση τους και την καταγγελία τους εναντίον της ΕΕ παραλογισμό, καλώντας τους να κατηγορήσουν τους ακροδεξιούς Πολωνούς του PiS που είναι αυτοί που πραγματικά αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση και αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.
- Γεύμα εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με τον Αρχιεπίσκοπο και μέλη της Ιεράς Συνόδου
- Προσφέρουμε τροφές για 50 αδέσποτες γατούλες – Στο πλευρό τους εθελόντρια
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (5/6): Δράση με Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και Roland Garros
- Παράνομος τζόγος: Φρένο στις τράπεζες για τα κέρδη από μη αδειοδοτημένους παρόχους
- Άννα Πρέλεβιτς: Οι πρώτες ημέρες με τις δίδυμες κόρες της που γεννήθηκαν πρόωρα
- ΣΥΡΙΖΑ: Χώρο στην ΕΛΑΣ ή μέτωπο στον Τσίπρα – Ανάμεσα σε παραιτήσεις και αμφισβήτηση ο Φάμελλος
- Δείπνο στην Αθήνα για Σπανούλη και Μάικ Τζέιμς (pic)
- Τραμπ: «Όμορφος καθαρός άνθρακας» – Πακέτο 700 δισ. στη βιομηχανία ορυκτών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-rachel-claire-5531048-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442