Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 26 Νοεμβρίου ο Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου και οθωμανολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος όπου με αφορμή το νέο του βιβλίο «Το προβλεπτό και το απρόβλεπτο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» μίλησε για την πολιτική της Τουρκίας και τις επόμενες κινήσεις της

Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 26 Νοεμβρίου ο Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου και οθωμανολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος όπου με αφορμή το νέο του βιβλίο «Το προβλεπτό και το απρόβλεπτο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» μίλησε για την πολιτική της Τουρκίας και τις επόμενες κινήσεις της.

Στο βιβλίο εμπεριέχονται 40 άρθρα του που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με σημείο εκκίνησης την εκλογή του Ερντογάν τον Ιούνιο του ’18 έως και τη χθεσινή τριμερή μεταξύ Αναστασιάδη, Ακιντζί και Γκουτέρες.

Το καινοτόμο στο συγγραφικό του έργο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εφαρμογή ενός νέου εργαλείου για την ανάγνωση της Τουρκικής στρατηγικής και αυτό είναι η ιστορία της κοινωνιολογίας της Τουρκίας και της οθωμανικής περιόδου.

Στόχος του είναι να δείξει πως η είδηση είναι το σύμπτωμα που γεννά βαθύτερα αίτια. «Αν ξέρεις τα αίτια θα αναμένεις και την είδηση», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα περισσότερο και σε αντίθεση με τα λεγόμενα των καιρών, ο κ. Σταθακόπουλος επιδιώκει να αναδείξει την απροβλεπτότητα της Τουρκίας τονίζοντας: «Δεν είναι καθόλου απρόβλεπτη χώρα η Τουρκία».

Μέσα από τα άρθρα του έχει προβλέψει πολλές από τις κινήσεις της Τουρκίας με τελευταία την επίλυση του Κυπριακού. Θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος και θα παρουσιαστεί ως μεγάλη νίκη για τις δυο πλευρές, η οποία όμως δεν θα είναι υποχρεωτικά προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Παρέθεσε μάλιστα τρεις πιθανές λύσεις με επικρατέστερες τη διαίρεση του νησιού σε δύο ανεξάρτητα κράτη και τη μία ομοσπονδία με δύο διακριτές κοινότητες. Μίλησε ακόμα για τον πόλεμο στη Συρία και το ρόλο της Τουρκίας σε αυτόν, υποστηρίζοντας πως η τελευταία «μέσα στο σύστημα που διοικεί τον κόσμο προσπαθεί να πάρει μια καλή θέση μεταξύ του ‘τριπόλου’ Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ».

Προέβλεψε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στρατιωτικά στην Ελλάδα και δε θα το κάνει, ωστόσο το πεδίο που θα δοθούν οι μελλοντικές μάχες θα είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος ελπίζει ότι θα αντέξουμε. Την ίδια στιγμή θεωρεί πως αν υπάρξει μια ρωγμή, μια μη ελεγχόμενη κατάσταση, σα χώρα δε θα είμαστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε.

Πηγή: onetv.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr