
Βρετανία: Καμπανάκι της αντιτρομοκρατικής σε περίπτωση άτακτου Brexit
Η προειδοποίηση άρχεται από τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, Νιλ Μπάσου.
Ένα άτακτο Brexit θα έχει ως αποτέλεσμα η βρετανική αστυνομία να χάσει την πρόσβασή της σε ευρωπαϊκά δεδομένα για δράστες σοβαρών εγκλημάτων, καταφέροντας πλήγμα στην ασφάλεια της χώρας.
Η προειδοποίηση άρχεται από τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, Νιλ Μπάσου.
Σε δηλώσεις του στον Guardian, ο Μπάσου επισημαίνει πως εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την κοινότητα έως τις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, οι αρχές ασφαλείας θα χάσουν αυτομάτως την πρόσβαση σε δεδομένα μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης Σένγκεν, σε καταλόγους με ονόματα επιβατών καθώς τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.
«Θα δημιουργούσε έναν άμεσο κίνδυνο να μπορούν να έρθουν σε αυτή τη χώρα άνθρωποι που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα, που είτε καταζητούνται είτε έχουν διαπράξει κατ’ εξακολούθηση και σοβαρά εγκλήματα σε αυτή τη χώρα, και εμείς δεν θα το γνωρίζουμε», δήλωσε ο Μπάσου. «Δημιουργεί αυτό τον κίνδυνο».
«Θα υπάρχει και πάλι μεγάλη ανησυχία. Θα υπάρχει κάποιο πλήγμα στην ασφάλειά μας. Δεν μπορώ να το βάλω σε κάποια κλίμακα αυτό», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θέλει να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου άνευ συμφωνίας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για την αναταραχή που θα μπορούσε να ακολουθήσει.
«Μπορούμε να τις περιορίσουμε (τις αρνητικές επιπτώσεις), αλλά θα είναι πιο αργά συστήματα», δήλωσε ο Μπάσου. «Αυτά τα συστήματα και τα εργαλεία αναπτύχθηκαν στην ΕΕ για έναν πολύ καλό λόγο. Είναι πολύ καλά. Στην περίπτωση μη συμφωνίας, θα τα χάσουμε όλα αυτά. Θα πρέπει να το διαπραγματευθούμε εκ νέου».
- Ινδία: Aγόρασε ρωσικό πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια
- Ρωσία: Τα ουκρανικά drones απειλούν τις εξαγωγές πετρελαίου
- Οδηγός παρέσυρε 15 άτομα σε παρέλαση στη Λουιζιάνα
- Ιταλία: Περιορισμοί στα καύσιμα στα αεροδρόμια της Μπολόνια, του Μιλάνου Λινάτε, του Τρεβίζο και της Βενετίας
- ΟΗΕ – Ορμούζ: Αναβολή χωρίς νέο χρονοδιάγραμμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο απόφασης του Μπαχρέιν
- Ιράν: Οι κόρες του Κασέμ Σολεϊμανί διαψεύδουν ότι έχουν σχέση με τις γυναίκες που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ

