Θύμα της νομοθεσίας που προβλέπει ακόμα και φυλάκιση για όσους «προσβάλλουν» την κυβέρνηση και τον πρόεδρο έπεσε μια είδηση στη Ρωσία, σχετικά με ένα γκράφιτι που ζωγράφισαν στην πρόσοψη του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Το επίμαχο γκράφιτι ήταν η φράση «ο Πούτιν είναι γκέι» και σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tjournal η είδηση που αναρτήθηκε σε αρκετές ρωσικές ιστοσελίδες το βράδυ της Κυριακής αποσύρθηκε κατόπιν εντολής του Γενικού Εισαγγελέα.

Τουλάχιστον πέντε ιστοσελίδες υποχρεώθηκαν να αποσύρουν την επίμαχη είδηση μετά από παρέμβαση της υπηρεσίας λογοκρισίας Roskomnadzor η οποία διένειμε στα ΜΜΕ την παρακάτω επιστολή.

Υπεύθυνοι εφημερίδας δήλωσαν ότι όχι μόνο τους ενημέρωσαν εγγράφως αλλά υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου το καθεστώς να σιγουρευτεί πως θα αποδημοσιευτεί η επίμαχη είδηση.

«Πρόκειται για πράξη λογοκρισίας χωρίς καμία βάση. Ο επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της Roskomnadzor δεν μας απάντησε, όταν τον ρωτήσαμε, ποιος νόμος παραβιάστηκε» δήλωσε εκπρόσωπος της εφημερίδας.