ΒΗΜΑ: Αριστοτέλης, Harper’s Bazaar & BHMAGAZINO
Με «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» Αριστοτέλης: o τελευταίος τόμος των «Πολιτικών», Harper’s Bazaar & BHMAGAZINO
Με «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» Αριστοτέλης: o τελευταίος τόμος των «Πολιτικών», Harper’s Bazaar & BHMAGAZINO
Αριστοτέλης
Αυτή την εβδομάδα,
Πολιτικά
Το πρώτο έργο που γράφτηκε παγκοσμίως για την πολιτική και παραμένει πάντα επίκαιρο.
O τελευταίος τόμος με το έβδομο και όγδοο βιβλίο:
Ποιο είναι το ιδεώδες πολίτευμα και με ποιες προϋποθέσεις εγκαθιδρύεται; Στο έβδομο και όγδοο βιβλίο των «Πολιτικών» ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι το ιδεώδες πολίτευμα προϋποθέτει τον καθορισμό του άριστου βίου. Στη συνέχεια εξαρτά την άριστη πόλη από μια σειρά γνωρισμάτων, όπως η εδαφική έκταση, η γεωγραφική θέση, η οργάνωση και ο χαρακτήρας των πολιτών. Συνεχίζει με το θέμα της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι είναι καθήκον της πολιτείας να καλλιεργεί το ήθος των πολιτών με την κατάλληλη εκπαίδευση, γιατί το πολίτευμα διαμορφώνεται από το ήθος των πολιτών. Γι’ αυτό ακριβώς η εκπαίδευση πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής ρύθμισης, να είναι δημόσια και όχι ιδιωτική και να καλλιεργεί διαδοχικά το σώμα, τις ορέξεις και το νου.
Ο Αριστοτέλης παραμένει επίκαιρος, γιατί ακολουθώντας την ελληνική παράδοση μιλάει για την «πόλη», όχι για το κράτος, που σημαίνει ωμή βία της εξουσίας. Το κράτος συνιστά απρόσωπο γραφειοκρατικό μηχανισμό, όχι οργανική ολότητα ανθρώπων.
Επιπλέον η επικαιρότητα της αριστοτελικής πολιτικής φιλοσοφίας οφείλεται στον ίδιο τον πυρήνα της σύλληψης του πολιτικού. Το διακύβευμα του πολιτικού, όπως συνάγεται από τα αριστοτελικά κείμενα, δεν είναι να βρεθεί η ιδανική θέσμιση της πολιτικής με τη βοήθεια της σκέψης, αλλά αντίθετα να κατακτηθεί η πολιτική θέσμιση της σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι στο κέντρο του πολιτικού βρίσκεται η ανθρώπινη νοητικότητα/ο λόγος που επιτρέπει στον άνθρωπο να αναπτύξει σχέσεις ωφέλειας και δικαιοσύνης με τον συνάνθρωπό του είτε τις αντίθετες. Ο χώρος της αριστοτελικής πολιτικής είναι ο χώρος του ανθρώπου όπου αναζητεί ο Αριστοτέλης την ουσία του πολιτικού και όχι την ερμηνεία απλώς ενός πολιτικού φαινομένου. Αυτό την καθιστά διαρκώς επίκαιρη.
Μαζί,
Harper’s Bazaar
Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο
Η αληθινή πλευρά της Aλίσια Βικάντερ
Εντυπωσιακά σύνολα στα χρώματα του ήλιου υμνούν τη θηλυκότητα
Το στυλ των σέρφερ κατακλύζει τους δρόμους της πόλης
Ρούχα και αξεσουάρ με συλλεκτική αξία
H τελευταία συνέντευξη της Λι Ράτζιβιλ
Και
ΒHMAgazino
Kριστιάνο Ρονάλντο. Ο «Μίδας» του Champions League.
Και στην απλή έκδοση των €2.
- Αμπελόκηποι: Μεθυσμένη οδηγός τράκαρε σε 14 σταθμευμένα οχήματα προσπαθώντας να παρκάρει
- Άννα Βίσση: Ποια είναι η νέα δισκογραφική της εταιρεία μετά την Panik
- Λέσβος: Δεύτερο κρούσμα αφθώδους πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα στην Πελόπη
- Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα άνω των 22.000 ευρώ σε 17χρονο μοτοσικλετιστή για επικίνδυνη οδήγηση
- Χαμός με Ντόντσιτς και Μπιτάντζε: «Είπε πως θα γ@@@@ την οικογένειά μου, δεν το δέχομαι αυτό» (vid)
- Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση για ακρίβεια και υποκλοπές