Στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group η παροχολογία της κυβέρνησης
Πρώτο crash test για την ελληνική οικονομία το σημερινό EWG
Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το σημερινό Euroworking Group για την ελληνική οικονομία το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.
Μπορεί στην επίσημη ατζέντα να μην περιλαμβάνεται η Ελλάδα, πλην όμως στο περιθώριο θεωρείται βέβαιο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εισπράξει την ανησυχία των Ευρωπαίων ομολόγων του για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και την εντεινόμενη παροχολογία η οποία προβληματίζει έντονα τους ξένους επενδυτές.
Οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και μισθωτούς αλλά και η εντεινόμενη παροχολογία που προκαλεί ο παρατεταμένος εκλογικός κύκλος, συνιστούν δύο μεγάλα δημοσιονομικά μέτωπα.
Εντείνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής το 2019 από τον δύσκολο στόχο των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που δεν αποκλιμακώθηκαν (το 10ετές έχει «κολλήσει» στο 4,3%-4,4%) παρά την εκτόνωση της κρίσης στην Ιταλία, η οποία παρουσιαζόταν σαν κύρια αιτία για την επιδείνωση της εικόνας των εγχώριων κρατικών τίτλων.
Την ίδια στιγμή, η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τις αναπτυξιακές θεσμικές παρεμβάσεις θα βρεθεί επίσης στο στόχαστρο του EWG.
Οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών θα ενημερωθούν για την εικόνα του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019.
Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση και για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων που υπάρχουν από το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
- Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή στη Λάρνακα – Άφαντοι οι δράστες
- Συρία: Ο Μακρόν και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν ζητούν άμεση αποκλιμάκωση και μόνιμη κατάπαυση πυρός
- «Έχω παραιτηθεί», απαντά ο Ανεστίδης για τη «διαγραφή» από τη ΝΔ – Καταδικάζει τη μετάδοση των υβριστικών δηλώσεων η ΠΟΕΣΥ
- Αλόκα, ο προσκυνητής Λουκάνικος – «Φύλακας άγγελος» των Βουδιστών μοναχών για τη συμπόνια
- Άρης Betsson – Περιστέρι Betsson 93-75: Στο «Final-8» του Κυπέλλου οι «κίτρινοι», με 14/29 τρίποντα! (vid)
- Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ μιλούσαν με υπουργό του Μαδούρο μήνες πριν από την επιδρομή στο Καράκας






