
Εισαγγελέας Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit
Αν και οι εισηγήσεις του Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνήθως τις ακολουθεί
Tην άποψη ότι η μονομερής ανάκληση του Brexit πριν από την ημερομηνία αποχώρησης είναι δυνατή στο πλαίσιο του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ εξέφρασε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας Κάμπος Σάντζες-Μπορντόνα. Οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές προς το Δικαστήριο της ΕΕ που αναμένεται να αποφανθεί επί του θέματος σε δεύτερο χρόνο, αλλά με ταχεία διαδικασία.
Ο γενικός εισαγγελέας προτείνει στο Δικαστήριο να αποφανθεί ότι το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ επιτρέπει τη “μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης της πρόθεσης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έως την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, υπό τον όρο ότι η ανάκληση αποφασίστηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κράτους μέλους, κοινοποιήθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν συνεπάγεται καταχρηστική πρακτική”.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινά στο βρετανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για το σχέδιο Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενώ οι βουλευτές καλούνται θα ψηφίσουν επί της προτεινόμενης συμφωνίας που επικύρωσε η Μέι με την ΕΕ στις 11 Δεκεμβρίου.
- Γερμανία: Ζευγάρι συνελήφθη στο Μόναχο με κατηγορίες ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Κίνας
- Ο χρόνος για τις παλιές ταυτότητες τελειώνει – Μέχρι πότε πρέπει να αντικατασταθούν
- ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιχειρεί νέο πραξικόπημα συγκάλυψης για το σκάνδαλο των υποκλοπών
- ΜΜΕ Ισραήλ: «Η Χάποελ Τελ Αβίβ θέλει τον Σορτς αν δεν πάρει τον Μοντέρο»
- Υποκλοπές: Καταθέτει πρόταση δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ; – Τα διλήμματα Ανδρουλάκη και οι διαρροές Μαξίμου
- ΚΚΕ για υποκλοπές: Αοριστολογίες και γενικότητες Δεμίρη – Καταγγέλλει «μεθοδεύσεις συγκάλυψης» στη Βουλή





