Αισιόδοξος για την επίτευξη ξεχωριστής εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό εμφανίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζοντας να υπονομεύει την εφαρμογή του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ υποστήριξε ότι υπήρξαν «καλές συνεδριάσεις» με το Μεξικό και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει μια καλή σχέση με τις ΗΠΑ και οι συνεργάτες του θα συμμετάσχουν στις μελλοντικές συνομιλίες για τη NAFTA.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Πομπέο δήλωσε ότι ελπίζει σύντομα να είναι σε θέση να επιδείξει πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες και ότι ξεκαθάρισε κατά την επίσκεψή του στο Μεξικό ότι η κυβέρνηση βλέπει την ανάγκη για ασφάλεια στα σύνορα.

Μεξικό, Καναδάς και ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε μία εμπορική συμφωνία, την οποία ωστόσο, η κυβέρνηση του Λευκού Οίκου επιθυμεί να ανατρέψει, θεωρώντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν διασφάλισε επαρκώς τα αμερικανικά συμφέροντα.