
Άγκυρα: Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Ελλάδας χώρα που δίνει άσυλο και προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για προσβολή της συνείδησης του τουρκικού έθνους. Ιδιαίτερα επιθετικό ύφος κι από τα ΜΜΕ
Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το άσυλο στον ένα εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Με μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα που δίνει άσυλο και προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για προσβολή της συνείδησης του τουρκικού έθνους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, χορήγησε άσυλο στον πραξικοπηματία Süleyman Özkaynakçı.
Ως εκ τούτου, επιβεβαιώθηκε εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δίνει άσυλο και προστατεύει τους πραξικοπηματίες. Καταδικάζουμε έντονα αυτή την απόφαση που προσβάλλει βαθιά τη συνείδηση του τουρκικού έθνους.
Ελπίζουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφύγει να επαναλάβει τα ίδια λάθη λαμβάνοντας παρόμοιες μεροληπτικές αποφάσεις στο μέλλον».
Η απόφαση του ΣτΕ
Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης, διατυπωμένο από τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση περί χορήγησης ασύλου στον Suleyman Ozkaynakcim, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, έναν εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε αμετάκλητη απόφαση χορήγησης ασύλου στον αξιωματικό, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να μεταβεί σε όποια ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί – όπως έχει ήδη εκφραστεί ως επιθυμία και από τους οκτώ.
Με τη δημοσίευση της απόφασης, όπως λένε έγκυρες πηγές, ο αξιωματικός – που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και φρουρείται προσώρας σε γνωστή διεύθυνση – θα αφεθεί ελεύθερος.
Επιθετική στάση κι από τα ΜΜΕ
Στο ίδιο επιθετικό ύφος κινούνται και τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την απόφαση του ΣτΕ.
«Η Ελλάδα χορηγεί δικαίωμα ασύλου στους τούρκους πραξικοπηματίες» αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ενώ η εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «απόφαση – σκάνδαλο», σημειώνοντας την «σκληρή απάντηση» τουρκικού ΥΠΕΞ στην Αθήνα.
Από την πλευρά της, η Sabah σημειώνει πως πρόκειται για «απόφαση – αστραπή για τους πραξικοπηματίες που αυτομόλησαν στην Ελλάδα» αναφέροντας ουσιαστικά πως η ετυμηγορία του ΣτΕ αποτελεί πρόκριμα και για τους άλλους επτά.
- «Το να προσεύχεστε για την πτώση μου δεν σας κάνει θρήσκους» – Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από τον Αντετοκούνμπο
- Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για τους Νεάτερνταλ – Η γενετική «συρρίκνωση» πίσω από την εξαφάνιση
- Στους δρόμους ξανά η δημοτική αστυνομία – Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της
- Τραγωδία στο Μεξικό – Πορτογαλία: Οπαδός έπεσε από τον δεύτερο όροφο του «Αζτέκα» και πέθανε (pic)
- Διασυρμός ξανά για τους Μπακς και εκτός play offs μετά από 10 χρόνια (95-127) – Τα αποτελέσματα του NBA
- ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για εβδομάδες χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν
