Ο Σκουρλέτης μειώνει την χρηματοδότηση των κομμάτων μέσω κουπονιών
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ΚΚΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αναμένεται μετά την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, με την οποία περιορίζει την χρηματοδότηση των κομμάτων μέσω των κουπονιών.
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ΚΚΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αναμένεται μετά την τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίζεται την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, με την οποία περιορίζει την χρηματοδότηση των κομμάτων μέσω των κουπονιών, μια μορφή οικονομικής ενίσχυσης που κατά κόρον χρησιμοποιεί το ΚΚΕ.
Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα πριν την κατάθεση της ρύθμισης αυτής, ο κ. Σκουρλέτης είχε συγκρουστεί στην Ολομέλεια της Βουλής με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Αθ. Παφίλη με αφορμή την μομφή που απηύθυνε στον Περισσό επειδή οργανώνει «αντισυγκεντρώσεις» έναντι της κυβέρνησης, κάτι, που όπως είπε, δεν έκανε ποτέ επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Υπήρξε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης από τον κ. Παφίλη, ενώ πλέον αναμένεται ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης λόγω της επίμαχης τροπολογίας, η οποία προβλέπει μείωση από 50 ευρώ σε 15 ευρώ για το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης, το συνολικό ποσό της οποίας ανέρχεται στα 75.000 ευρώ (αντί 100.000 ευρώ που ισχύει) ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων κατ’ έτος και δεν υπερβαίνει το 4% (αντί του 5% που προβλέπεται) της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης του προηγούμενου έτους ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων.
Επίσης, θεσπίζονται κυρώσεις στις περιπτώσεις παράβασης των ισχυουσών διατάξεων για την ιδιωτική χρηματοδότηση (μέσω τραπεζικών λογαριασμών, έκδοση κουπονιών ή από μη επιτρεπόμενα πρόσωπα κλπ.). Τα πρόστιμα αυτά είναι μέχρι 50% της τελευταίας εκάστοτε καταβληθείσας στα κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων τακτικής χρηματοδότησης ή έως 150.000 ευρώ για τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
Επίσης, θεσπίζεται πρόστιμο 200.000 ευρώ για τα κόμματα ή συνασπισμούς που δεν λαμβάνουν τακτική χρηματοδότηση, ενώ όσον αφορά υποψηφίους ή και αιρετούς αντιπροσώπους της Βουλής και της Ευρωβουλής, θεσπίζεται πρόστιμο 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης εφόσον διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.
Λάμπρος Σταυρόπουλος
in.gr
- Τροχαίο στον Πειραιά – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο
- Συνάντηση Ερντογάν με Ζελένσκι, μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν
- Περιστέρι Betsson – Κολοσσός Ρόδου 87-83: «Βλέπει» 4άδα μετά την 7η συνεχόμενη νίκη η ομάδα του Ξανθόπουλου
- Ποιος δολοφόνησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ; Πέντε θεωρίες συνωμοσίας αρνούνται να πεθάνουν
- Κυριακή των Βαΐων: Εντυπωσιακός στολισμός στην Παναγία Τουρλιανή της Μυκόνου
- Νάρκες κατά προσωπικού: Η σιωπηλή επιστροφή ενός καταστροφικού όπλου
- LIVE: Σαουθάμπτον – Άρσεναλ
- Καρδίτσα: Σκηνές πανικού σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ γεμάτο επιβάτες που έπιασε φωτιά στην εθνική οδό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442