Πυρά Πεκίνου και Μόσχας για την ομιλία Τραμπ
Κίνα και Ρωσία επέκριναν τη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ την οποία παρουσίασε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με το Πεκίνο να καταγγέλλει «την ψυχροπολεμική νοοτροπία» της Ουάσινγκτον και τη Μόσχα «τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της».
Κίνα και Ρωσία επέκριναν τη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ την οποία παρουσίασε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με το Πεκίνο να καταγγέλλει «την ψυχροπολεμική νοοτροπία» της Ουάσινγκτον και τη Μόσχα «τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της».
«Καλούμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παραπληροφορούν σκοπίμως για τους στρατηγικούς σκοπούς της Κίνας και να εγκαταλείψουν τις ξεπερασμένες απόψεις τους, όπως την ψυχροπολεμική νοοτροπία», δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλέσουν ζημιά στους ίδιους και σε άλλους», υπογράμμισε. «Η Κίνα δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αναπτυχθεί εις βάρος των συμφερόντων άλλων χωρών. Παράλληλα δεν θα απαρνηθεί ποτέ τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», υπογράμμισε η Χούα.
Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατήγγειλε τον «ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα» της ομιλίας του Τραμπ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι παραμένει αγκιστρωμένη «σε έναν μονοπολικό κόσμο».
«Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του κειμένου είναι προφανής, όπως και η άρνηση (της Ουάσινγκτον) να απαγκιστρωθεί από έναν μονοπολικό κόσμο, μια επίμονη άρνηση», δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ υπογράμμισε ότι η Μόσχα «δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες χώρες να αντιμετωπίζονται σαν να απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ».
«Παρόλα αυτά εμπεριέχονται (στο κείμενο) θετικά σημεία», εκτίμησε ο ίδιος, αναφερόμενος συγκεκριμένα «στην πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τη Ρωσία στους τομείς που είναι προς το συμφέρον της».
Ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε χθες, Δευτέρα, τη «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» της κυβέρνησής του, η οποία χαρακτηρίστηκε από συχνά αντικρουόμενα μηνύματα προς την Κίνα και τη Ρωσία.
«Είμαστε αντιμέτωποι με αντίπαλες δυνάμεις, τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες προσπαθούν να αμφισβητήσουν την επιρροή, τις αξίες και τον πλούτο της Αμερικής», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του να χτίσει «μεγάλες συμμαχίες» με τις δύο αυτές χώρες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Στη φυλακή ο 35χρονος εκτελεστής της ρωσόφωνης μαφίας
- Ο Έμερι θέλει να πιάσει στον… ύπνο την Άρσεναλ
- Πηγές ΥΠΕΘΑ: Παντελώς ανακριβείς οι ισχυρισμοί για δήθεν «εξαπάτηση» των στρατιωτικών
- Σουρινάμ: Αυτοκτόνησε στη φυλακή ο άνδρας που σκότωσε με μαχαίρι εννέα ανθρώπους
- Τσουκαλάς: Ο κ. Κακλαμάνης προσπαθεί να κάνει διαχείριση πολιτικού κόστους για τον κ. Μητσοτάκη
- Ολυμπιακός – ΟΦΗ: Η ενημέρωση των «ερυθρόλευκων» για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια του Betsson Super Cup
- Νικήτας Κακλαμάνης: Τον λαό οφείλεις να τον σέβεσαι όταν ανεβαίνεις στην εξουσία
- «Ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα»: Συγκινεί η Αγγελική Λάμπρη για το reunion του Παρά Πέντε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442