Κούρδοι: Η Βαγδάτη θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση στο Κιρκούκ
Οι δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν πως η Βαγδάτη θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την προώθησή της στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Κιρκούκ. Σε ανακοίνωσή τους οι Πεσμεργκά κατηγόρησαν επίσης μία παράταξη ενός από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα των Κούρδων του Ιράκ για «προδοσία» επειδή συνέδραμε τη Βαγδάτη στην προώθησή της.
Οι δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν πως η Βαγδάτη θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την προώθησή της στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Κιρκούκ.
Σε ανακοίνωσή τους οι Πεσμεργκά κατηγόρησαν επίσης μία παράταξη ενός από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα των Κούρδων του Ιράκ για «προδοσία» επειδή συνέδραμε τη Βαγδάτη στην προώθησή της.
Στο μεταξύ, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ και τις κουρδικές αρχές να «αποφύγουν μια κλιμάκωση», την ώρα που φονικές συγκρούσεις σημειώνονται στην πετρελαϊκή επαρχία Κιρκούκ, όπου η Βαγδάτη εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση.
«Εξακολουθούμε να παρακινούμε σε διάλογο ανάμεσα στις ιρακινές και τις κουρδικές αρχές. Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένα στη μάχη κατά του κοινού εχθρού μας, του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός.
Μάχες ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με ανταλλαγές πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δυνάμεις της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τους Πεσμεργκά, τους μαχητές των Κούρδων, νότια της πόλης Κιρκούκ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.
Πηγές των Πεσμεργκά ανέφεραν ότι ανταλλάχθηκαν πυρά πυροβολικού, ενώ πηγές του ιρακινού στρατού δήλωσαν ότι εβλήθησαν ρουκέτες Κατιούσα νότια της πόλης Κιρκούκ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, την οποία διεκδικούν η Βαγδάτη και η αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν.
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ιρακινές δυνάμεις είχαν αρχίσει να κινούνται προς πετρελαιοπηγές και σημαντική αεροπορική βάση υπό τον έλεγχο των Κούρδων κοντά στην πόλη Κιρκούκ, ανέφεραν ιρακινές και κουρδικές πηγές.
Σκοπός της προέλασης είναι να τεθεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της ομοσπονδιακής ιρακινής κυβέρνησης η αεροπορική βάση K1, δυτικά του Κιρκούκ, δήλωσε, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο αντισυνταγματάρχης Σάλεχ ελ Κινάνι της 9ης μεραρχίας τεθωρακισμένων.
in.gr
- Ο τροπικός κυκλώνας Μίτσελ φτάνει στην Αυστραλία με ριπές ανέμου έως 195 χιλιόμετρα την ώρα
- Επιθέσεις σε χωριά στη Νιγηρία – Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 50 απαχθέντες
- Έκρηξη σε εργοστάσιο βιοτεχνολογίας στην Κίνα αφήνει πίσω της 7 νεκρούς
- Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη 4,8 Ρίχτερ
- Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]
- Ευρωπαϊκά μήλα μολυσμένα με κοκτέιλ φυτοφαρμάκων
- Γαλλία, δύο 16χρονοι για να ξαναγίνει μεγάλη
- Η ΕΕ ετοιμάζεται για νέο δάνειο στα εξοπλιστικά μετά την υπερκάλυψη των 150 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)
















![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442