
Το ΚΕΣΥ ανοίγει το δρόμο για άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς
Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) που αναφέρεται στην άσκηση της ομοιοπαθητικής. Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι η εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη γιατρούς.
Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) που αναφέρεται στην άσκηση της ομοιοπαθητικής. Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι η εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη γιατρούς.
Στην εισήγηση προτείνεται απαγόρευση της άσκησης της ομοιοπαθητικής από γιατρούς και προβλέπει την αναστολή της ιατρικής ιδιότητας και ειδικότητας, σε περίπτωση που οι γιατροί επιθυμούν να την ασκήσουν την ομοιοπαθητική.
Επιπλέον η εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΣΥ παραπέμπει τις αρμοδιότητες για την άσκηση της θεραπευτικής πρακτικής στο υπουργείο εμπορίου.
«Τονίζουμε ότι τίθενται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία καθώς τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι νομοθετημένα ως φάρμακα από το 2013 και η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από ιατρούς που λογοδοτούν στα αρμόδια όργανα των Ιατρικών Συλλόγων», υποστηρίζει ο ΙΣΑ.
Επίσης, ο ιατρικός σύλλογος αναφέρει ότι το ΚΕΣΥ δεν έλαβε υπόψη του τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για το σοβαρό αυτό θέμα καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι η ομοιοπαθητική όπως και κάθε εναλλακτική θεραπεία πρέπει να διενεργείται μόνο από ιατρούς. «Και τούτο γιατί κάθε πράξη για θεραπευτικούς, διαγνωστικούς και προληπτικούς σκοπούς εμπίπτει στην έννοια της θεραπευτικής πράξης σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3418/2005. Όταν μη ιατρός εκτελεί τις θεραπευτικές αυτές πράξεις πρόκειται για παράνομη άσκηση της ιατρικής που εγκυμονεί κινδύνους για τι δημόσια υγεία», υπογραμμίζει.
health.in.gr
- Μια νύχτα μόνο: Οι σχέσεις δοκιμάζονται
- Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε λύκειο – Πληροφορίες για τραυματίες και ομήρους μαθητές
- Φάμελλος: Πυρά σε Μητσοτάκη για Λαζαρίδη – «Σταθερότητα για τους απατεώνες, κατάντια για την Ελλάδα»
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
- Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία και πέρασαν εκεί το Πάσχα – Δύο συλλήψεις
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442