Πρωτιά η Λιθουανία, 3η η Ιταλία, πέρασε η Ουκρανία
Η Λιθουανία ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι με τη Γερμανία για την πρωτιά
στον 2ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ, οι αγώνες του οποίου διεξάγονται στο Τελ
Αβίβ. Η Λιθουανία επικράτησε με 89-72, στο πλαίσιο της 5ης και
τελευταίας αγωνιστικής, και ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο γκρουπ με
4 νίκες-1 ήττα, την ώρα που οι Γερμανοί έμειναν στις 3 νίκες σε 5
αγώνες.
Η Ιταλία έκαμψε την αντίσταση της Γεωργίας του Ηλία Ζούρου με 71-69 και με ρεκόρ 3-2
κατέλαβε την 3η θέση του ομίλου και προκρίθηκε. Πανηγυρική πρόκριση πήρε η Ουκρανία,
μετά τη νίκη της με 88-64 επί του Ισραήλ, γεγονός που σημαίνει τον αποκλεισμό της Γεωργίας.
Η Λιθουανία ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι με τη Γερμανία για την πρωτιά στον 2ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ, οι αγώνες του οποίου διεξάγονται στο Τελ Αβίβ.
Η Λιθουανία επικράτησε με 89-72, στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας αγωνιστικής, και ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο γκρουπ με 4 νίκες-1 ήττα, την ώρα που οι Γερμανοί έμειναν στις 3 νίκες σε 5 αγώνες.
Ετσι η Λιθουανία θα είναι η αντίπαλος της εθνικής μας το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, στη φάση των «16», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ελληνική ομάδα θα νικήσει σε λίγη ώρα την Πολωνία. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Βαλαντσιούνας που τελείωσε τον αγώνα με 27 πόντους και 15 ριμπάουντ, ενώ πρώτος σκόρερ των ηττημένων ήταν ο Σρέντερ με 26 πόντους.
Η Λιθουανία προηγήθηκε 6-0 με το… καλησπέρα, ενώ, παρά τις προσπάθειες των Γερμανών που ισοφάρισαν 14-14 στο 5΄, έφτασε το υπέρ της προβάδισμα στο +10 (27-37) στα μισά της δεύτερης περιόδου. Τα «πάντσερ» αντέδρασαν και «ροκάνισαν» το προβάδισμα της Λιθουανίας, ενώ πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα στον αγώνα (43-42), 55 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ημιχρόνου, με τον Χαρτενστάιν.
Ακολούθησε σερί 7-0 της Λιθουανίας που προηγήθηκε 49-43 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, ενώ με νέο σερί 8-0 απέκτησε ξανά διψήφια διαφορά (47-59) στο 24΄, την οποία διατήρησε έως τη λήξη του δεκαλέπτου (60-72), παρά τις προσπάθειες των Γερμανών που είχαν πλησιάσει έως το -4 (60-64). Στην τέταρτη περίοδο η Λιθουανία διατήρησε το υπέρ της προβάδισμα και έφτασε στη νίκη με 89-72, η οποία της χάρισε και την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο.
Η Ιταλία έκαμψε την αντίσταση της Γεωργίας του Ηλία Ζούρου με 71-69, για την 5η και τελευταία αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ 2017 και με ρεκόρ 3-2 κατέλαβε την 3η θέση του Β’ ομίλου και προκρίθηκε στη φάση των «16» της διοργάνωσης.
Στον αντίποδα, η ομάδα του Έλληνα τεχνικού περιμένει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης Ισραήλ-Ουκρανία, ελπίζοντας σε νίκη των «οικοδεσποτών» του ομίλου, προκειμένου να καταλάβει την 4η θέση και να προκριθεί στην τελική φάση.
Πρώτος σκόρερ των Ιταλών ο Μάρκο Μπελινέλι με 15 πόντους, ενώ από τη Γεωργία προσπάθησε ο Μάικλ Ντίξον με 29 πόντους.
Πανηγυρική πρόκριση στους «16» του Ευρωμπάσκετ 2017 πήρε η Ουκρανία, μετά τη νίκη της με 88-64 επί του Ισραήλ, για την 5η και τελευταία αγωνιστική της Α’ φάσης. Με ρεκόρ 2-3 η ομάδα του Γέβγκεν Μούρζιν «τερμάτισε» στην 4η θέση του Β’ ομίλου και πήρε το τελευταίο «εισιτήριο», αφήνοντας εκτός συνέχειας τη Γεωργία του Ηλία Ζούρου. Στους «16» η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει την Σλοβενία, που κατέκτησε αήττητη την πρώτη θέση του 1ου ομίλου.
Πρώτος σκόρερ των νικητών ο Κραβτσόβ με 17 πόντους, ενώ από το Ισραήλ που είχε χάσει το… τρένο της πρόκρισης ξεχώρισε ο Ελιγιάχου με 12.