Εμβληματικής σημασίας επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Χονγκ Κονγκ
Στο Χονγκ Κονγκ έφτασε την Πέμπτη ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίγκ, στην επέτειο των 20 χρόνων από την αποχώρηση των Βρετανών από την άλλοτε αποικία τους. Η επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος από το 2013 και θεωρείται υψηλού συμβολισμού.
Στο Χονγκ Κονγκ έφτασε την Πέμπτη ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίγκ, στην επέτειο των 20 χρόνων από την αποχώρηση των Βρετανών από την άλλοτε αποικία τους.
Η επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος από το 2013, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, και θεωρείται υψηλού συμβολισμού. Επίσης, πραγματοποιείται μέσα σε ένα αρκετά τεταμένο πολιτικό κλίμα.
Ποικίλες επίσημες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί, καθώς και διαδηλώσεις από τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα ακτιβιστών, αυτών που τάσσονται υπέρ της Δημοκρατίας και αυτών που επιθυμούν ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις γνωστών ακτιβιστών, οι οποίοι διαδήλωναν κοντά στο εμβληματικής σημασίας γλυπτό-λουλούδι, ένα επιβλητικό δημιούργημα, ύψους έξι μέτρων, που συμβολίζει την παράδοση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.
Ο Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη και συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Πενγ Λιγουάν.
«Το Χονγκ Κονγκ θα είναι πάντα στην καρδιά μου» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.
«Η κυβέρνηση του Πεκίνου ήταν πάντα ισχυρός υποστηρικτής του Χονγκ Κονγκ και θα υποστηρίζει, όπως ανέκαθεν έκανε, την οικονομική ανάπτυξή του και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων» συνέχισε.
Επίσης, ο Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι το Πεκίνο διατίθεται να συνεργαστεί με όλους τους φορείς του Χονγκ Κονγκ, έτσι ώστε να διατηρήσει την πορεία της πρώην βρετανικής αποικίας, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια και επιβεβαιώνει ότι το «μια χώρα, δυο συστήματα» θα συνεχιστεί σταθερά.
Υπενθυμίζεται ότι το Χονγκ Κονγκ άλλαξε χέρια το 1997.
Ακτιβιστές μάχονται εδώ και χρόνια για τη μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία του Χονγκ Κονγκ.
Πολλά μέρη της πόλης βρίσκονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με κεντρικούς δρόμους κλειστούς και ανησυχίες για διεύρυνση των διαδηλώσεων.
Όταν ο προηγούμενος πρόεδρος του Πεκίνου, Χου Σιντάο, επισκέφθηκε το Χονγκ Κονγκ το 2012, στο πλαίσιο της επετείου των 15 χρόνων, βρέθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έβλεπαν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική επιρροή του στην πόλη.
Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: Δεν είναι σκάνδαλα ενός απρόσωπου βαθέος κράτους αλλά του προσωπικού κράτους Μητσοτάκη
- «Έτριψε το αηδιαστικό αιδοίο της επάνω μου» – Η Ρούμπι Ρόουζ καταγγέλει την Κέιτι Πέρι για σεξουαλική επίθεση
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
- Η ώρα της τετράδας: Οι πρώτες ρεβάνς στις τιτανομαχίες των προημιτελικών του Champions League
- Κεφαλονιά: 19χρονη βρέθηκε νεκρή στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442