Λουκέτο στο 40% των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας
«Ιδιαίτερα προβληματική» χαρακτηρίζει τη λειτουργία των Μονάδων του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ).
«Ιδιαίτερα προβληματική» χαρακτηρίζει τη λειτουργία των Μονάδων του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ).
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τρία χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου 4238/14 το 40% των Μονάδων έχουν κλείσει μετά την απόλυση 2.500 γιατρών και σήμερα υπηρετούν στο ΠΕΔΥ 2.200 γιατροί, με το 40% αυτών με δικαστικές αποφάσεις.
«Μείζονες περιοχές δεν διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, όχι μόνο στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά ούτε συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συνέπειες για τους ασφαλισμένους είναι τεράστιες. Είτε καταφεύγουν στα Δημόσια Νοσοκομεία οπότε επιβαρύνεται δραματικά η δευτεροβάθμια περίθαλψη, είτε πληρώνουν ιδιώτη γιατρό», υποστηρίζει η ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.
«Τα διαγνωστικά εργαστήρια υπολειτουργούν αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού και μόνο το 5% των παραπεμπτικών εκτελείται στις Δημόσιες δομές. Οι μισές από τις αεροδιακομιδές θα αποφεύγονταν εάν υπήρχε ο κατάλληλος γιατρός στην περιοχή. Κάθε αεροδιακομιδή έχει κόστος 15.000 έως 20.000 ευρώ», ανέφεραν μέλη του προεδρείου της ομοσπονδίας.
Η ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, ζητά την ενίσχυση του συστήματος με ιατρικό προσωπικό, την αναβάθμιση του εργαστηριακού τομέα καθώς επίσης και να ρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών που υπηρετούν στο Σύστημα και να δοθεί η δυνατότητα επαναπρόσληψης των απολυμένων γιατρών σε προσωποπαγείς θέσεις.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
- Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία και πέρασαν εκεί το Πάσχα – Δύο συλλήψεις
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: Δεν είναι σκάνδαλα ενός απρόσωπου βαθέος κράτους αλλά του προσωπικού κράτους Μητσοτάκη
- «Έτριψε το αηδιαστικό αιδοίο της επάνω μου» – Η Ρούμπι Ρόουζ καταγγέλει την Κέιτι Πέρι για σεξουαλική επίθεση
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442