Όσον αφορά τα οφέλη του στην υγεία μας, υπάρχει πολύ περισσότερη έρευνα για το πράσινο από ό,τι για το μαύρο και άλλα είδη τσαγιού. Μια πρόσφατη ενδελεχής ανασκόπηση που εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ ομάδων τροφίμων και ποτών και σχετικών με τη δίαιτα χρόνιων νοσημάτων, συμπέρανε ότι το τσάι ήταν το πιο προστατευτικό από όλα τα δημοφιλή ροφήματα: τα άτομα που ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση τσαγιού παρουσίαζαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (κατά 16%), καρδιαγγειακής νόσου (κατά 28%) και καρκίνων (κατά 34%), παρόλο που άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ τσαγιού και καρκίνου.Μια άλλη μεγάλη μελέτη ανέφερε ότι κάθε επιπρόσθετο φλιτζάνι τσαγιού ημερησίως οδηγούσε σε μια σχετιζόμενη μείωση 9% της θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Πολλά από τα προτεινόμενα οφέλη έχουν αποδοθεί στην παρουσία συγκεκριμένων πολυφαινολών, καλούμενων ως φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονοδών ιδιοτήτων τους, αλλά η καφεΐνη και το φθόριο έχουν επίσης προταθεί ως σημαντικά συστατικά.

Μεγάλες μελέτες για το τσάι και τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναφέρουν ότι η κατανάλωση μαύρου και πράσινου τσαγιού σχετιζόταν με σημαντικά χαμηλότα επίπεδα LDL-χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και κινδύνου για εγκεφαλικό.

Σχετικά με τη διαχείριση του σωματικού βάρους, δύο πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι η αυξημένη κατανάλωση μαύρου τσαγιού οδήγησε σε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση του βάρους, όταν τα άτομα ακολουθούσαν τη δική τους συνήθη δίαιτα.Μια προηγούμενη ανασκόπηση 18 μελετών δεν βρήκε σημαντική επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού στο σωματικό βάρος.Συνεπώς, η σχέση μεταξύ της διαχείρισης του βάρους και της κατανάλωσης τσαγιού παραμένει πεδίο αντιγνωμίας.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τα φλαβονοειδή του τσαγιού

gamos.gr