
Ανατροπές στο ασφαλιστικό για 3.000.000 εργαζόμενους
Περίπου 3.000.000 εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν οι προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, καθώς και όσους παίρνουν μεγάλες συντάξεις. Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν καθιέρωση ενιαίων κανόνων στον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών, ενοποίηση κύριων και επικουρικών, καθώς και μείωση υψηλών συντάξεων.
Περίπου 3.000.000 εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν οι προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, καθώς και όσους παίρνουν μεγάλες συντάξεις.
Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν καθιέρωση ενιαίων κανόνων στον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών, ενοποίηση κύριων και επικουρικών, καθώς και μείωση υψηλών συντάξεων.
Σύμφωνα με το Έθνος, εκείνοι που θα επηρρεαστούν περισσότερο είναι οι ασφαλισμένοι μετά το 1993, καθώς για εκείνους θα ισχύσει η καθιέρωση χαμηλότερου ποσοστού αναπλήρωσης.
Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν «ατομικούς λογαριασμούς» και με βάση τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών θα υπολογίζεται η σύνταξη. Πρακτικά, αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης και κατ’ επέκταση μικρότερη σύνταξη.
Για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν να στραφούν στα επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή να καταβάλουν έξτρα εισφορές για να εξασφαλίσουν μια τρίτη (πέραν της κύριας και επικουρικής) σύνταξη.
Σε ό,τι αφορά τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα των Ταμείων, εκτιμάται ότι θα προωθηθεί ειδική εισφορά της τάξης του 6% – 8% στις υψηλές συντάξεις.
Η επιτροπή των «σοφών» για το ασφαλιστικό εισηγείται επίσης, επιτάχυνση της εξίσωσης των εισφορών όλων των μισθωτών, καθώς και καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών στον ΟΑΕΕ, δηλαδή σύνδεση των εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)
![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442