
Στήριξη ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια
Διμερείς πιστωτικές γραμμές και ειδικές συμφωνίες δανεισμού (swap) συνομολόγησε με τις αρχές Ρουμανίας και Βουλγαρίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να τις διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες που λειτουργούν στις τοπικές αγορές θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.
Διμερείς πιστωτικές γραμμές και ειδικές συμφωνίες δανεισμού (swap) συνομολόγησε με τις αρχές Ρουμανίας και Βουλγαρίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να τις διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες που λειτουργούν στις τοπικές αγορές θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.
Σύμφωνα με όσα απεκάλυψαν οι Financial Times η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε «κρυφές» πιστωτικές γραμμές στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να πείσει τις ξένες ρυθμιστικές αρχές να μην τραβήξουν την πρίζα στις τοπικές θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.
Η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank διαθέτουν σημαντικά στοιχεία ενεργητικού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Αν αυτά περνούσαν στον έλεγχο των τοπικών ρυθμιστικών αρχών, οι μητρικές τράπεζες θα δέχονταν άμεσο χτύπημα στα κεφάλαια τους που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα των FT αναφέρει πως ανάλογες γραμμές «swap» που επιτρέπουν σε ξένες κεντρικές τράπεζες να δανείζονται από την ΕΚΤ και να δανείζουν ξανά τα χρήματα αυτά τοπικά, χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατά την κρίση της ευρωζώνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Ο Τραμπ, φέρεται να σκληραίνει τους όρους της συμφωνίας – Νάρκη εντοπίστηκε στα Στενά του Ορμούζ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (31/5): Πού θα δείτε Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη και φιλικά ενόψει Μουντιάλ
- Νέες διασώσεις αλλοδαπών σε Κρήτη και νότια Πελοπόννησο
- ΠΑΣΟΚ: Ο «διμέτωπος» του Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα και οι δημοσκοπήσεις
- Σπερς – Νικς: Και τώρα οι δύο τους – Αυτό είναι το πρόγραμμα των τελικών του NBA
- Ιερά Οδός: Τρόμος για 20χρονη – Τέσσερις ανήλικοι την χτύπησαν και της άρπαξαν το κινητό
- Πτολεμαΐδα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Χωρίς τις αισθήσεις της απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη
- Kellogg’s: Πως η πατέντα για τα πρώτα δημητριακά δημιούργησε αδελφική αντιζηλία και τη μεγαλύτερη εταιρεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 31.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/rad-pozniakov-134-72ac7W4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442