Όλγα Γιαννακοπούλου

Μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή του για ένα δροσερό γλυκό, που όλοι γνωρίζουμε, την πανακότα, αλλά εδώ σας έχουμε τη δια χειρός υπέροχη εκδοχή του σεφ. Το «Ψωμί & αλάτι» έχει αυτό το κάτι που κάνει όλα τα πιάτα του να ξεχωρίζουν, γι’ αυτό και το αγαπάμε τόσο πολύ.
Δοκιμάστε την δημιουργική εκδοχή του κλασσικού γλυκού, με τις οδηγίες του Γιάννη Λουκάκου, για ένα επιδόρπιο και εύκολο και ξεχωριστό.
ΥΛΙΚΑ
για 7 μερίδες
45 λεπτά
∙Για την πανακότα
o1 κιλό κρέμα γάλακτος
o15 γρ. ζελατίνη
o110 γρ. ζάχαρη
o2 στικ βανίλια φυσική
∙Για το γαρνίρισμα
o75 γρ. νερό
o75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
o250 γρ. φράουλες, κομμένες στη μέση
o20 γρ. σιρόπι από μπαλσάμικο ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την πανακότα
Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε νερό μέχρι να μαλακώσει και να γίνει εύκαμπτη.
Βάζουμε την κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, σε σημείο λίγο πριν τον βρασμό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και στύβουμε τη ζελατίνη καλά και την προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας ανακατεύοντας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Κρυώνουμε την κρέμα στους 30° C περίπου και μοιράζουμε ανά 150 γρ. σε σκεύη της αρεσκείας μας. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο, για να πήξει η κρέμα. Γαρνίρουμε με τις φράουλες και το σιρόπι ξιδιού.
Για το γαρνίρισμα
Φτιάχνουμε σιρόπι, βράζοντας το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Κρυώνουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τις μισές φράουλες και το ξίδι.Αλέθουμε, σουρώνουμε και προσθέτουμε τις υπόλοιπες φράουλες.
Για το ποτό που ταιριάζει στο πιάτο
Το κλειδί για ένα ιδανικό πάντρεμα θα το βρείτε σ’ ένα Μοσχάτο D’Asti. Αυτός ο γλυκός και αφρώδης οίνος, θα ταιριάξει κομψά με την υπέροχη πανακότα.

gamos.gr