
Νέα stress tests στις τράπεζες σχεδιάζει η ΕΚΤ
Τη διεξαγωγή νέων ασκήσεων αντοχής (stress tests) στις τράπεζες σχεδιάζει η ΕΚΤ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της ευρωζώνης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κεντρικής ευρωτράπεζας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να διεξάγει περαιτέρω ασκήσεις αντοχής (stress tests) στις τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της ευρωζώνης, είπε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει υπό την άμεση εποπτεία της τις 123 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τελούν υπό την ευθύνη των εθνικών εποπτικών αρχών.
«Οι ασκήσεις αντοχής σίγουρα θα είναι μέρος των εποπτικών δραστηριοτήτων στο μέλλον, με την μία ή την άλλη μορφή» είπε ο Γιούκα Βεσάλα, γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Μικροπροληπτικής Εποπτείας της ΕΚΤ σε τραπεζικό συνέδριο.
Η ΕΚΤ μελετά τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων και της στρατηγικής των μεγάλων τραπεζών πραγματοποιώντας συναντήσεις με κορυφαία στελέχη στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτικής Εξέτασης (SEP), το οποίο περιλαμβάνει επιτόπιους ελέγχους και έρευνα στα εσωτερικά μοντέλα των τραπεζών καθώς και τακτικές επιθεωρήσεις από πολυεθνικές εποπτικές ομάδες, είπε ο Βεσάλα.
Η ΕΚΤ συναντά τα στελέχη των τραπεζών «όσο το δυνατόν συχνότερα», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αυτές οι συζητήσεις επισημοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος SEP».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)


















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442