Σε λειτουργία ξανά ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο CERN
Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί του CERN έχουν ξεκινήσει να θέτουν ξανά σε λειτουργία τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) μετά το κλείσιμο δύο χρόνων για αναβάθμιση -το μεγαλύτερο και ακριβότερο πείραμα στον κόσμο. Η διαδικασία γίνεται με ενεργοποίηση των δύο δεσμών πρωτονίων που κινούνται με αντίθετη φορά μέσα στο τούνελ.
Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί του CERN έχουν ξεκινήσει να θέτουν ξανά σε λειτουργία τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) μετά το κλείσιμο δύο χρόνων για αναβάθμιση -το μεγαλύτερο και ακριβότερο πείραμα στον κόσμο.
Η διαδικασία γίνεται με ενεργοποίηση των δύο δεσμών πρωτονίων που κινούνται με αντίθετη φορά μέσα στο τούνελ. Αρχικά, η ενέργεια θα είναι (σχετικά) χαμηλή, και το CERN ελπίζει ότι θα καταφέρει εντός των επόμενων μηνών να φτάσει τον επιταχυντή στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Διαβάστε επίσης:
- Τι μένει να ανακαλύψει ο LHC μετά το «σωματίδιο του Θεού» [infographic]
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το μποζόνιο του Χιγκς [infographic]
Το CERN δίνει ζωντανά πληροφορίες για την πορεία της διαδικασίας, που μέχρι στιγμής κυλά χωρίς προβλήματα.
Ο επιταχυντής είχε κλείσει πριν από δύο χρόνια για τεχνική αναβάθμιση που τον έχει κάνει κατά πολύ ισχυρότερη -στόχος των εργασιών ήταν να μπορεί να λειτουργήσει στη μέγιστη ονομαστική του ισχύ, την οποία δεν είχε φτάσει μέχρι τώρα.
Στο τέλος Μαρτίου, μικρό κομμάτι μετάλλου είχε πέσει σε μαγνήτη του επιταχυντή και απειλούσε με καθυστέρηση την επαναλειτουργία του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χριστοδουλίδης για βίντεο περί διαφθοράς: Είμαι εδώ, δεν έχω να φοβηθώ οτιδήποτε
- Παζλ για δυνατούς λύτες: Είναι ο Μάρλον Μπράντο ο αληθινός πατέρας του μικρότερου γιου του Μάικλ Τζάκσον;
- «Έφυγε» ο Ρολάν Κουρμπίς που είχε περάσει από τον Ολυμπιακό
- Αρχαίος τάφος στην Τουρκία ίσως φιλοξενούσε συγγενή του βασιλιά Μίδα
- Inside Iran’s Most Dangerous Uprising in Decades
- Ανδρουλάκης: Τεράστιες ευθύνες της ΝΔ για τη Mercosur, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τη στηρίξει – Πυρά για ΟΠΕΚΕΠΕ


