Συρία: Σε κίνδυνο 15.000 αρχαιότητες στο Ιντλίμπ
Φόβους ότι οι 15.000 αρχαιότητες που βρίσκονται κλειδωμένες σε χρηματοκιβώτια στην συριακή πόλη Ιντλίμπ κινδυνεύουν να πουληθούν στη μαύρη αγορά εξέφρασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.
Φόβους ότι οι 15.000 αρχαιότητες που βρίσκονται κλειδωμένες σε χρηματοκιβώτια στην συριακή πόλη Ιντλίμπ κινδυνεύουν να πουληθούν στη μαύρη αγορά εξέφρασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.
Ένοπλοι του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλοι αντάρτες κατέλαβαν το Σάββατο την πόλη.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Αμπντουλκαρίμ δήλωσε: «Αυτό που συνέβη στο Ιντλίμπ είναι μία πραγματική καταστροφή. Η χειρότερη καταστροφή που έχει συμβεί μέχρι σήμερα εναντίον του πολιτισμού της Συρίας».
Αγγεία και αγάλματα φυλάσσονται σε διάφορα σημεία της πόλης, ανάμεσά τους και στο μουσείο της.
«Οι ένοπλοι έδιωξαν τους υπαλλήλους του μουσείου» είπε ο σύρος αξιωματούχος, εκφράζοντας την ανησυχία ότι οι θησαυροί της Συρίας θα μπορούσαν να πουληθούν στη γειτονική Τουρκία.
Η Συρία διαθέτει έξι μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τέσσερα από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με την UNESCO.
Η Δαμασκός εκτιμά ότι περισσότερα από 1.500 αντικείμενα έχουν κλαπεί από μουσεία στη Ράκα και το Ντέιρ Ατίγια.
Οι τζιχαντιστές αποτελούν απειλή για τον πολιτισμό της Συρίας. Ναοί και τάφοι σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους έχουν καταστραφεί σαν σύμβολα ειδωλολατρίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρωσία: Έξι χρόνια κάθειρξης στον επικεφαλής κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς
- Τι γνωρίζουμε για το χριστουγεννιάτικο χτύπημα του Τραμπ σε βάση του Ισλαμικού Κράτους στη Νιγηρία
- Ολυμπιακός: Ψάχνει μεγάλο διπλό στην Μπολόνια κόντρα στη Βίρτους
- Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι «τι θέλει ο λαός», αλλά ποιες επιλογές του προσφέρονται
- Καλύτερη ζωή: Τα δύο μυστικά για να την πετύχουμε
- Ο Άσαντ από τη «Ρωσία με Αγάπη»: Η παραδεισένια ζωή ενός έκπτωτου δικτάτορα





