Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το Pegida, δηλώνει ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ
Το αντιισλαμικό κίνημα Pegida, οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις του οποίου έχουν βγάλει έως και 25.000 ανθρώπους στο δρόμο στη Δρέσδη, είναι μέρος της Γερμανίας και δεν πρέπει να αγνοηθεί, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Το αντιισλαμικό κίνημα Pegida, οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις του οποίου έχουν βγάλει έως και 25.000 ανθρώπους στο δρόμο στη Δρέσδη, είναι μέρος της Γερμανίας και δεν πρέπει να αγνοηθεί, δήλωσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Το Pegida έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό κατεστημένο στο Βερολίνο, αν και φαίνεται να χάνει δύναμη το τελευταίο διάστημα, αφού οι περισσότεροι από τους ηγέτες του παραιτήθηκαν εξαιτίας εσωτερικών διαμαχών.
Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ δήλωσε στο περιοδικό Stern ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με τα θέματα που έχουν εγείρει το κίνημα και οι υποστηρικτές του.
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αρχίσει να σκέφτονται διαφορετικά ξαφνικά […] Εξακολουθεί να τους υποκινεί ο φόβος, ο θυμός, η ανασφάλεια και μερικές φορές το μίσος για τους αλλοδαπούς» είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.
Όταν ρωτήθηκε αν το Pegida είναι μέρος της Γερμανίας, ο αντικαγκελάριος απάντησε: «Προφανώς. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να είναι ακροδεξιοί ή εθνικιστές. Επίσης οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διασπείρουν ανόητες ιδέες, όπως η άποψη ότι η Γερμανία εξισλαμίζεται.»
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει τους Γερμανοί να μην επιτρέψουν να τους παραπλανήσει το Pegida και έχει επισημάνει ότι κάποια από τα στελέχη του «έχουν μίσος στην καρδιά τους».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Γάλλων βλέπει τις ΗΠΑ του Τραμπ ως στρατιωτική απειλή για τη χώρα
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Α’)
- Μανέ: Το μεγαλείο δεν μετριέται από αυτά που έχει κανείς, αλλά από αυτά που δίνει (vids+pics)
- Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: «Κλειδί» για τις έρευνες ο σπασμένος σύνδεσμος στις ράγες – Στους 40 οι νεκροί
- Τι συμβαίνει με τα ταξί (και γιατί μας αφορά)
- Υποκλοπές: Το «ψέμα» της Intellexa στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, το ξερίζωμα μετά τις αποκαλύψεις και τα 395 μολυσμένα SMS
- «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» στο Ολύμπια Μουσικό Θέατρο
- Αγρότες: Διάλογος κατ’ όνομα, εξαγγελίες κατ’ ουσίαν – Χωρίς περιθώρια αλλαγών στα μέτρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442