Χορασάν: Μια οργάνωση πιο επικίνδυνη και από το Ισλαμικό Κράτος
Χορασάν. Αυτό είναι το όνομα μίας ακόμη τρομοκρατικής οργάνωσης που εξέθρεψε ο εμφύλιος στη Συρία και η οποία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, αποτελεί ίσως πολύ πιο «άμεση απειλή» για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη απ’ ό,τι το Ισλαμικό Κράτος.
Χορασάν. Αυτό είναι το όνομα μίας ακόμη τρομοκρατικής οργάνωσης που εξέθρεψε ο εμφύλιος στη Συρία και η οποία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, αποτελεί ίσως πολύ πιο «άμεση απειλή» για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη απ’ ό,τι το Ισλαμικό Κράτος.
Ηγέτης της οργάνωσης, η οποία φέρεται πως ανασύνταξε τις δυνάμεις της τον τελευταίο χρόνο, φέρεται πως είναι ο Μουσίν αλ Φαντχλί. Ανώτατος στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Αλ Φαντχλί εκτιμάται πως ανήκε στον στενό κύκλο του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον τόσο στενό ώστε, αν και μόλις 19 ετών τότε, ήταν από τους ελάχιστους που γνώριζαν για το σχέδιο της 11ης Σεπτεμβρίου προτού τεθεί σε εφαρμογή.
Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο Αλ Φαντχλί επιστρέφει, όχι όμως για να ανατρέψει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Χορασάν δεν οραματίζεται χαλιφάτα, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Στόχος της είναι ένα δυνατό come back, ακόμη και μία επανάληψη της 11ης Σεπτεμβρίου.
Τα μέλη της οργάνωσης, επισημαίνουν στο Asociated Press αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έχουν συρρεύσει από το Πακιστάν, την Υεμένη και το Αφγανιστάν προκειμένου να εκμεταλλευτούν το κύμα των δυτικών τζιχαντιστών που έχουν ριχτεί στη μάχη – και έχουν πολύτιμα διαβατήρια. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, μάλιστα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έχει αναθέσει στον Αλ Φαντχλί να στρατολογήσει αυτούς τους «δυτικούς μαχητές», οι οποίοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξεγλιστρήσουν από ελέγχους σε αεροδρόμια.
Αναφερόμενος στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, το «εργοστάσιο παρασκευής βομβών» της οργάνωσης, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας Νίκολας Ράσμουσεν μίλησε για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της Χορασάν αφενός να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αεροσκάφη και αφετέρου να παρακολουθήσει τις νέες διαδικασίες ασφάλειας της Δύσης.
Πέρα όμως από τις προθέσεις της, πολύ λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη Χορασάν.
Παραμένει ασαφές από πόσα μέλη απαρτίζεται, πόσο ακριβώς καιρό υφίσταται ως οργάνωση ή ποιος είναι ο προσανατολισμός της. Το χαμηλό της προφίλ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπερβολή του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο λειτουργεί με μία σχεδόν παθολογική εμμονή να τραβήξει την προσοχή επάνω του.
Οι περισσότερες πληροφορίες για τη Χορασάν εστιάζονται στον ηγέτης της, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει από το 2012 «ανώτερο διαμεσολαβητή και χρηματοδότει» και προσφέρει αμοιβή 7 εκατ. δολαρίων σε όποιον μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε πληροφορία για τον εντοπισμό του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)


















































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442